WEGETARIAŃSKI BIO

ORGANIC Soczewica czerwona (500g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5908249974180
    Producent: ORGANIC MARKET
  • Soczewica czerwona ekologiczna

    Masa netto: 500g

    Producent:  ORGANIC FARMA ZDROWIA

    Dystrybutor: Eko Wital 

    Pochodzenie: Turcja

    Skład: soczewica czerwona ekologiczna 100%

    Wartości odżywcze w 100g:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1597 kJ/ 378 kcal
    Węglowodany (g): 59
     - w tym cukry (g): 2,0
    Tłuszcz (g): 2,2
     - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,4

    Błonnik (g): 1,9

    Białko (g): 25,0
    Sól (g): 0,02

     

    Alergeny: możliwa obecność zbóż zawierających glutenorzeszków ziemnych i innych orzechów oraz sezamu.

    Certyfikat: PL-EKO-01, rolnictwo spoza UE

    Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Przepis

    Kotlety jajeczne
    Kotlety jajeczne

    Składniki:

    • 50 g czerwonej soczewicy

    • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

    • 400 g naturalnego tofu

    • 1 cebula

    • 1 pęczek koperku lub szczypiorku

    • 2 łyżki mąki kukurydzianej + mąka do obtaczania (można wymienić na: mąkę owsianą, z ciecierzycy, bułkę tartą)

    • 2 łyżeczki soli kala namak

    • 2 łyżki czosnku granulowanego

    • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku

    • ½ łyżeczki kurkumy

    • 4 łyżki oleju + olej do smażenia

    • pieprz do smaku

    Czerwoną soczewicę ugotuj w wodzie w proporcji 1:2. Siemię lniane zalej 10 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszaj. Tofu rozdrobnij w dłoniach, a cebulę i koperek bardzo drobno pokrój. Do dużej misy wrzuć wszystkie składniki, zagnieć dłońmi i dopraw do smaku. Odstaw na 15 minut. Uformuj 10 kotlecików. Każdy obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron. Wyłóż kotlety na ręcznik kuchenny, dzięki temu odsączysz nadmiar tłuszczu.

     

    Przepis pochodzi od Ewy Ługowskiej, autorki bloga misamocy.pl oraz książek „Misa Mocy Przewodnik po kuchni zmieniającej świat” i “Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików”.