BIO

ORGANIC Soczewica czerwona, ekologiczna (500g) - BIO

Kod: 5908249974180
Ekologiczna soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa. Dzięki obłuszczeniu soczewica czerwona jest lepiej przyswajana przez organizm. Soczewica czerwona jest podatna na rozgotowanie, dlatego najlepiej nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek.

Masa netto: 500g

Producent:  ORGANIC FARMA ZDROWIA

Dystrybutor: Eko Wital 

Pochodzenie: Turcja

Skład: soczewica czerwona ekologiczna 100%

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1597 kJ/ 378 kcal
Węglowodany (g): 59
 - w tym cukry (g): 2,0
Tłuszcz (g): 2,2
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,4

Błonnik (g): 1,9

Białko (g): 25,0
Sól (g): 0,02

 

Alergeny: możliwa obecność zbóż zawierających glutenorzeszków ziemnych i innych orzechów oraz sezamu.

Certyfikat: PL-EKO-01, rolnictwo spoza UE

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Przepis

Mercimek köftesi – tureckie klopsiki z soczewicy
Mercimek köftesi – tureckie klopsiki z soczewicy

Mercimek köftesi są popularną przekąską niewymagającą smażenia, podawaną na spotkaniach i przyjęciach. Wygodnie się po nie sięga, kropi cytryną i połyka w całości lub na dwa kęsy. Można je jeść na zimno, ale także na ciepło, jako część posiłku z dodatkiem sosów i innych potraw. Tureckie klopsiki z soczewicy w obu wariantach powinny być wyraźnie pikantne.

Przepis pochodzi z książki Doroty Jaworskiej "Roślinne kuchnie świata".

 

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 ½ szklanki wody
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki lub pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Do podania:

  • sałata lodowa, rukola lub mieszanka sałat

Przygotowanie:

1. Soczewicę przepłucz, zalej 2 szklankami wody i gotuj pod przykryciem przez mniej więcej 15 minut. Po tym czasie dodaj ½ łyżeczki soli, zamieszaj i gotuj dalej przez 5–10 minut. Jeśli wody nadal jest dużo, gotuj bez przykrywki, aż cały płyn wchłonie się i odparuje. Zestaw z ognia i odstaw na 30 minut.

2. Zagotuj pozostałe 1½ szklanki wody i dodaj sól. Gdy woda zacznie wrzeć, wsyp kaszę bulgur, zamieszaj i gotuj 8–16 minut, w zależności od instrukcji na opakowaniu. Po zdjęciu z ognia zostaw jeszcze pod przykryciem na 10 minut. Tutaj także cały płyn powinien się wchłonąć. Garnek z bulgurem również odstaw na 30 minut.

3. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż ją, a gdy się zeszkli, dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze przez 2–3 minuty. W tym czasie umyj i posiekaj natkę pietruszki i dymkę. Odłóż je na bok.

4. Do dużej miski przełóż soczewicę, bulgur i cebulę, a gdy przestygną na tyle, że nie będą parzyć w ręce, zagnieć składniki rękami. Dodaj sól, mieloną paprykę lub pastę paprykową, płatki chili, kminek i pieprz i dalej zagniataj jak ciasto. Na koniec dodaj zieleninę i ponownie zagnieć masę.

5. Odrywaj kawałki wielkości jajka, formuj zwarte podłużne klopsiki i układaj na półmisku wyłożonym sałatą, rukolą lub mieszanką kolorowych listków różnych sałat.

Serwowanie:

Podawaj na zimno z ćwiartkami cytryny, którą należy wycisnąć na kofty przed każdym kęsem. Cytryna łagodzi ostry smak klopsików i dodatkowo je przyprawia. Mercimek köftesi można podawać też z sosem lub jogurtem czosnkowym.

Porada:

Czas gotowania kaszy bulgur zależy od jej grubości. Z reguły wynosi od 8 minut (drobnoziarnista) do nawet 16 minut (gruboziarnista). Najlepiej więc sprawdzić zalecenia producenta na opakowaniu. Jeśli udało ci się kupić bardzo drobną turecką kaszę, nie musisz jej gotować w ogóle. Po prostu wlej więcej wody do gotowania soczewicy i wsyp kaszę do garnka na 5 minut przed końcem gotowania, żeby zdążyła się zagrzać.