ORGANIC Soczewica czerwona, ekologiczna (500g) - BIO
Masa netto: 500g
Producent: ORGANIC FARMA ZDROWIA
Dystrybutor: Eko Wital
Pochodzenie: Turcja
Skład: soczewica czerwona ekologiczna 100%
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1597 kJ/ 378 kcal
Węglowodany (g): 59
- w tym cukry (g): 2,0
Tłuszcz (g): 2,2
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,4
Błonnik (g): 1,9
Białko (g): 25,0
Sól (g): 0,02
Alergeny: możliwa obecność zbóż zawierających gluten, orzeszków ziemnych i innych orzechów oraz sezamu.
Certyfikat: PL-EKO-01, rolnictwo spoza UE
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepis
Mercimek köftesi są popularną przekąską niewymagającą smażenia, podawaną na spotkaniach i przyjęciach. Wygodnie się po nie sięga, kropi cytryną i połyka w całości lub na dwa kęsy. Można je jeść na zimno, ale także na ciepło, jako część posiłku z dodatkiem sosów i innych potraw. Tureckie klopsiki z soczewicy w obu wariantach powinny być wyraźnie pikantne.
Przepis pochodzi z książki Doroty Jaworskiej "Roślinne kuchnie świata".
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3 ½ szklanki wody
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek cebulki dymki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki lub pasty paprykowej
- 1 łyżeczka płatków chili
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju
- sól
Do podania:
- sałata lodowa, rukola lub mieszanka sałat
Przygotowanie:
1. Soczewicę przepłucz, zalej 2 szklankami wody i gotuj pod przykryciem przez mniej więcej 15 minut. Po tym czasie dodaj ½ łyżeczki soli, zamieszaj i gotuj dalej przez 5–10 minut. Jeśli wody nadal jest dużo, gotuj bez przykrywki, aż cały płyn wchłonie się i odparuje. Zestaw z ognia i odstaw na 30 minut.
2. Zagotuj pozostałe 1½ szklanki wody i dodaj sól. Gdy woda zacznie wrzeć, wsyp kaszę bulgur, zamieszaj i gotuj 8–16 minut, w zależności od instrukcji na opakowaniu. Po zdjęciu z ognia zostaw jeszcze pod przykryciem na 10 minut. Tutaj także cały płyn powinien się wchłonąć. Garnek z bulgurem również odstaw na 30 minut.
3. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż ją, a gdy się zeszkli, dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze przez 2–3 minuty. W tym czasie umyj i posiekaj natkę pietruszki i dymkę. Odłóż je na bok.
4. Do dużej miski przełóż soczewicę, bulgur i cebulę, a gdy przestygną na tyle, że nie będą parzyć w ręce, zagnieć składniki rękami. Dodaj sól, mieloną paprykę lub pastę paprykową, płatki chili, kminek i pieprz i dalej zagniataj jak ciasto. Na koniec dodaj zieleninę i ponownie zagnieć masę.
5. Odrywaj kawałki wielkości jajka, formuj zwarte podłużne klopsiki i układaj na półmisku wyłożonym sałatą, rukolą lub mieszanką kolorowych listków różnych sałat.
Serwowanie:
Podawaj na zimno z ćwiartkami cytryny, którą należy wycisnąć na kofty przed każdym kęsem. Cytryna łagodzi ostry smak klopsików i dodatkowo je przyprawia. Mercimek köftesi można podawać też z sosem lub jogurtem czosnkowym.
Porada:
Czas gotowania kaszy bulgur zależy od jej grubości. Z reguły wynosi od 8 minut (drobnoziarnista) do nawet 16 minut (gruboziarnista). Najlepiej więc sprawdzić zalecenia producenta na opakowaniu. Jeśli udało ci się kupić bardzo drobną turecką kaszę, nie musisz jej gotować w ogóle. Po prostu wlej więcej wody do gotowania soczewicy i wsyp kaszę do garnka na 5 minut przed końcem gotowania, żeby zdążyła się zagrzać.