

ORGANIC Soczewica czerwona (500g) - BIO
Soczewica czerwona ekologiczna
Masa netto: 500g
Producent: ORGANIC FARMA ZDROWIA
Dystrybutor: Eko Wital
Pochodzenie: Turcja
Skład: soczewica czerwona ekologiczna 100%
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1597 kJ/ 378 kcal
Węglowodany (g): 59
- w tym cukry (g): 2,0
Tłuszcz (g): 2,2
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,4
Błonnik (g): 1,9
Białko (g): 25,0
Sól (g): 0,02
Alergeny: możliwa obecność zbóż zawierających gluten, orzeszków ziemnych i innych orzechów oraz sezamu.
Certyfikat: PL-EKO-01, rolnictwo spoza UE
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepis
Składniki:
• 50 g czerwonej soczewicy
• 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
• 400 g naturalnego tofu
• 1 cebula
• 1 pęczek koperku lub szczypiorku
• 2 łyżki mąki kukurydzianej + mąka do obtaczania (można wymienić na: mąkę owsianą, z ciecierzycy, bułkę tartą)
• 2 łyżeczki soli kala namak
• 2 łyżki czosnku granulowanego
• ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
• ½ łyżeczki kurkumy
• 4 łyżki oleju + olej do smażenia
• pieprz do smaku
Czerwoną soczewicę ugotuj w wodzie w proporcji 1:2. Siemię lniane zalej 10 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszaj. Tofu rozdrobnij w dłoniach, a cebulę i koperek bardzo drobno pokrój. Do dużej misy wrzuć wszystkie składniki, zagnieć dłońmi i dopraw do smaku. Odstaw na 15 minut. Uformuj 10 kotlecików. Każdy obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron. Wyłóż kotlety na ręcznik kuchenny, dzięki temu odsączysz nadmiar tłuszczu.
Przepis pochodzi od Ewy Ługowskiej, autorki bloga misamocy.pl oraz książek „Misa Mocy Przewodnik po kuchni zmieniającej świat” i “Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików”.