WEGETARIAŃSKI BIO

ORGANIC Soczewica zielona ekologiczna (500g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5908249975200
  • Ekologiczna soczewica zielona charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu. Idealnie sprawdza się w daniach jednogarnkowych.

    Soczewica zielona ekologiczna

    Masa netto: 500g

    Producent: Organic Farma Zdrowia

    Składniki: soczewica zielona ekologiczna

    Wartość odżywcza w 100g produktu:

    • Wartość energetyczna: 327 kcal (1369 kJ)
    • Białko: 25,4g
    • Węglowodany: 57,5g
    • Tłuszcz: 3g

    Certyfikacja: PL-EKO-01 rolnictwo spoza UE, Konfekcjonowano przez Bio Planet Sp. z o.o., PL-EKO-07 dla Organic Farma Zdrowia S.A. ul. Głubczycka 11/1; 02-417 Warszawa, PL-EKO-01 EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o.

    Sposób przygotowania: wsypać do zimnej wody, gotować ok.30minut uzupełniając gorącą wodą, przyprawić.

    Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Przepis

    Wegański pasztet jaglany, z zieloną soczewicą, estragonem i jabłkiem
    Wegański pasztet jaglany, z zieloną soczewicą, estragonem i jabłkiem

    SKŁADNIKI:

    • 2 szklanki ugotowanej dzień wcześniej kaszy jaglanej – 500g, (ok. 3/4 szklanki suchej kaszy)
    • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
    • 300g (ok. 200g suchej)
    • 2 małe cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (60g)
    • 2 łyżki płatków drożdżowych
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 1 łyżeczka suszonego estragonu
    • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 5–8 krążków suszonych jabłek (1/2 szklanki posiekanych, ok.25g)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • karmelizowane plastry jabłek, do podania (opcjonalnie)

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Grzejemy patelnię z oliwą. Siekamy cebulę i wyciskamy czosnek. Podsmażamy na patelni aż zmiękną, dodajemy ugotowaną zieloną soczewicę i sos sojowy, podsmażamy 1 minutę i zdejmujemy z ognia. Siekamy suszone jabłka i przygotowujemy resztę składników. Nastawiamy piekarnik na 180° C. Do średniej miski wrzucamy kaszę jaglaną, dodajemy podsmażane warzywa, mieszamy i miksujemy ręcznym blenderem (nie musi być na super gładko) następnie dodajemy przyprawy, mąkę, płatki drożdżowe, posiekane jabłka i dokładnie wszystko rozrabiamy ręką. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na ostygnięcia. Najlepiej jest przygotować pasztet wieczorem i pozwolić mu nabrać odpowiedniej konsystencji przez noc. Kroimy na kawałki i podajemy. Pasztet przechowujemy w lodówce do 5 dni, lub pokrojony na porcje i zawinięty w folię przechowujemy w zamrażarce do 1 miesiąca. Bardzo fajnie smakuje w połączeniu z karmelizowanymi jabłkami.