BIO

ORGANIC Soczewica zielona, ekologiczna (500g) - BIO

Kod: 5908249975200
Ekologiczna soczewica zielona charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu. Idealnie sprawdza się w daniach jednogarnkowych.

Masa netto: 500g

Producent: Organic Farma Zdrowia

Składniki: soczewica zielona ekologiczna

Wartość odżywcza w 100g produktu:

  • Wartość energetyczna - 1241 kJ/296 kcal
  • Tłuszcz - 1,1 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
  • Węglowodany - 30 g
  • w tym cukry - 2,0 g
  • Błonnik - 31 g
  • Białko - 26 g
  • Sól - 0,02 g

Certyfikacja: PL-EKO-01 rolnictwo spoza UE, Konfekcjonowano przez Bio Planet Sp. z o.o., PL-EKO-07 dla Organic Farma Zdrowia S.A. ul. Głubczycka 11/1; 02-417 Warszawa, PL-EKO-01 EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o.

Sposób przygotowania: wsypać do zimnej wody, gotować ok.30minut uzupełniając gorącą wodą, przyprawić.

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Przepis

Kociołek, jak się ma, ale z... kaszą, strąkami, wędzonym boczkiem i ziemniakami
Kociołek, jak się ma, ale z... kaszą, strąkami, wędzonym boczkiem i ziemniakami

s k ł a d n i k i :

150 g kaszy pęczak

30 g fasoli drobnej białej

30 g soczewicy czerwonej

30 g soczewicy zielonej

30 g soczewicy żółtej

20 g grochu łuskanego

1 papryka czerwona

1 kg ziemniaków

2 cebule białe

150 g pieczarek

1 główka kapusty zielonej włoskiej lub zwykłej

250 g kapusty kiszonej

10 plastrów boczku surowego wędzonego

300 g wędzonej piersi z kurczaka lub kiełbasy wiejskiej

100 g masła

olej do smażenia

ok. 500 ml bulionu

koperek, natka pietruszki, szczypiorek sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, kminek mielony, liść laurowy, ziele angielskie

Ziemniaki i cebule kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plastry, pierś z kurczaka pozostawiamy w całości albo – jeśli chcemy – kroimy również w kostkę. Liście kapusty staramy się rozdzielić na pojedyncze – przydadzą się do wyłożenia kociołka i przykrycia miszmaszu w nim. Na patelni na oleju przesmażamy kapustę kiszoną i pokrojoną paprykę do momentu, aż zacznie lekko brązowieć. W tym pomogą przyprawy, których w przypadku tego dania nie żałujemy. Przesmażoną dodajemy do ziemniaków już czekających w misce. Do tego wrzucamy również kiełbasę lub wędzoną pierś kurczaka, wszystkie strąki i kaszę, po czym wlewamy bulion. Pamiętajmy, że bulion jest niezbędny, bo przecież pęczak potrzebuje płynu, od którego stanie się miękki. Gdyby ktoś zapytał mnie, ile zieleniny trzeba wrzucić, odpowiadam: jak najwięcej. Teraz wszystko dokładnie mieszamy. Kociołek smarujemy olejem, układamy na dnie plastry boczku, liście kapusty i wsypujemy zawartość miski. Wierzch przykrywamy liśćmi kapusty i plastrami boczku, kociołek zakręcamy i stawiamy na ognisku na mały ogień, jeśli kociołek ma smakować tym, co jest w środku, a nie przypalenizną. Gdy ktoś nie ma takiego cudownego kociołka, to nie problem, wystarczą bowiem dobry garnek, solidna pokrywka i latem darń położona na wierzchu.

Przepis pochodzi z książki "Cztery pory roku na polanie smaków" Andrzeja Polana