BEZGLUTENOWE BIO

SCHNITZER Bagietka kukurydziana bezglutenowa (360g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 4022993045857
Producent: SCHNITZER

Bagietka kukurydziana bezglutenowa BIO

Masa netto: 360g

Producent: SCHNITZER

Dystrybutor: Eko-Wital Sp.z o.o.

Pochodzenie: Niemcy

Skład: woda, skrobia kukurydziana* 28%, naturalny zakwas ryżowy* (mąka ryżowa*, woda), płatki z prosa*, mielony len*, olej słonecznikowy*, mąka kukurydziana* 3%, mąka ryżowa*, łuski płesznika*, białko grochowe, dekstroza*, sól morska, drożdże*, substancja zagęszczająca: guma guar*, guma ksantanowa, przyprawy*

*składniki pochodzenia ekologicznego

Informacje o alergenach: może zawierać sezam, soję, łubin i jaja.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 882/209
Białko (g): 4,1
Węglowodany (g): 36
W tym cukry (g): 1
Tłuszcz (g): 4
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,6
Błonnik pokarmowy (g): 6,5
Sól (g): 1,2

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 2 dni.

PRODUKT BIO: TAK

PRODUKT BEZ GLUTENU: TAK

PRODUKT BEZ LAKTOZY: TAK

Certyfikat BIO: Nie
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Przepis: Dietetyczne Pocztówki - Letni ratatouille z grzanką
Przepis: Dietetyczne Pocztówki - Letni ratatouille z grzanką

Kolejna Dietetyczna Pocztówka Centrum Dietetyki Consilium Vitalis zabiera nas do kraju nad Sekwaną prezentując jak w prosty sposób przygotować tradycyjne francuskie danie - letni ratatouille. Tą oraz wszystkie inne potrawy prezentowane w serii Dietetycznych Pocztówek znajdziesz w dietach Centrum Dietetyki Consilium Vitalis!

Przygotowanie:

Letni ratatouille:

Warzywa dokładnie umyć. Następnie przekroić bakłażana wzdłuż na 4 części usunąć końcówki po obu stronach i wyciąć gniazda nasienne stanowiące wnętrze bakłażana, tak aby pozostała skóra wraz ze ścisłą tkanką przylegającą (ok 2-3 centymetrową przy skórze). Bakłażana pokroić w 2 centymetrową kostkę. Identycznie postąpić z cukinią. Paprykę oczyścić z pestek i również pokroić w kostkę. Pomidory pokroić z kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić najpierw bakłażana, smażyć ok. 2-3 minuty, następnie dodać cukinie, po kolejnych 2 minutach dodać paprykę i smażyć jeszcze chwile. Na koniec dodać pokrojonego pomidora wraz z sokiem i drobno posiekany czosnek. Wszystko dusić do miękkości warzyw, pomidory powinny się lekko rozgotować, a następnie doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą oraz ziołami prowansalskimi.


Grzanka Czosnkowa:
Bułkę pokroić na plastry lub na ćwiartki, a następnie natrzeć sosem utworzonym poprzez wymieszanie oliwy z oliwek z rozgniecionym czosnkiem, posiekaną świeżą bazylią oraz solą i pieprzem.


Składniki (4 porcje):
- Bakłażan - 1 sztuka (ok 200-300g)
- Cukinia - 1 sztuka (ok 200 g)
- Pomidory w puszce - 2 opakowania (ok 600 g)
- Papryka mix - 3 sztuki (ok 300 g)
- Oliwki zielone - 1 opakowanie (150 g)
- Zioła prowansalskie - do smaku
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (ok 30 g)
- Czosnek - 3 ząbki (ok.15 g)
- Bazylia świeża - 1 pęczek
- Bagietka razowa - 1 sztuka (ok 200 g)
- Sól i pieprz, ostra papryka - do smaku