ECOMIL Krem kokosowy tajski do gotowania (200ml) - BIO
Objętość netto: 200ml
Producent: Ecomil
Pochodzenie: Hiszpania
Skład: puree kokosowe* 60%, woda, czerwone curry* (chili* 0,28%, czosnek*, sól morska, imbir*, zagęszczony sok z limonki* 0,08%, kolendra*, trawa cytrynowa* 0,025%, czarny pieprz*), stabilizatory: ksantan i guma guar, chili*, naturalny aromat kokosowy*
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
Informacje o alergenach: może zawierać orzechy.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 623/149
Białko (g): 1,3
Węglowodany (g): 3
W tym cukry (g): 1,5
Tłuszcz (g): 14
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 13
Sól (g): 0,23
PRODUKT BIO: TAK
PRODUKT BEZ GLUTENU: TAK
PRODUKT BEZ LAKTOZY: TAK
PRODUKT WEGETARIAŃSKI: TAK
PRODUKT WEGAŃSKI: TAK
Przepis
Mazurek to tradycyjne ciasto, które stanowi nieodłączny element polskiej kuchni. W tym przepisie, smak chałwy i porzeczek idealnie komponują się ze sobą, tworząc wyjątkowy smak, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Mazurek jest również prosty do przygotowania i zdobienia, dzięki czemu można go dostosować do swoich upodobań smakowych i estetycznych.
SKŁADNIKI: (średnica blaszki 25cm)
- 200g mąki gryczanej jasnej lub 150g mąki owsianej bezglutenowej
- 50g mąki kukurydzianej
- 50g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szypta soli
- 50g tahini do ciasta + 2 łyżki tahini do bitej śmietany kokosowej
- 70g syropu z agawy lub klonowego
- 70g oleju słonecznikowego
- puszka kremu kokosowego schłodzonego w lodówce minimum 8h
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 1 słoik dżemu porzeczkowego 100%
- woda (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wrzucamy mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, 50g tahini, olej i wybrany syrop. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Po umyciu rąk ciasto nie powinno się przyklejać do dłoni. Rozgrzewamy piekarnik do 190 °C. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Na spód wykładamy 2/3 ciasta, a 1/3 oblepiamy boki do wysokości 2 cm. Nakłuwamy widelcem boki oraz spód i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Gęstą część kremu kokosowego wyjmujemy do suchego, wysokiego pojemnika, dodajemy pozostałe składniki i ubijamy około 1 minutę. Ponownie wkładamy do lodówki. Spód wystudzonego ciasta smarujemy dżemem i przykrywamy ubitym kremem kokosowym. Łyżką ubrudzoną w dżemie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Należy wykonywać okrężne ruchy. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Przechowujemy w lodówce.
Przepis Ewy Ługowskiej (Misy Mocy) z e-booka „Przepisy z Mocą”