Syrop z agawy jasny ekologiczny.
Ekologiczny syrop z agawy. świetny dodatek do deserów i potraw.
Porcja 100ml dostarcza: 431 kcal(22%), 0g tłuszczu(0%).
*RWS - referencyjna wartość spożycia dla przecietnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Objętość netto: 250ml
Producent: Eko-Wital
Kraj pochodzenia : Meksyk
Skład: syrop z agawy jasny*
*-składniki pochodzące z rolnictwa ekologicznego
Wartość odżywcza produktu na 100g:
Wartość energetyczna
(kJ/kcal): 1805 kJ/ 431 kcal
Węglowodany (g): 108
W tym cukry (g): 96
Sól (g): 0,03
Certyfikacja: NL-BIO-01, PL-EKO-01
Sposób przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 miesięcy.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
Składniki:
• 100 g mąki ryżowej
• 100 g mąki owsianej
• 100 g mąki kukurydzianej + mąka do posypania
• 100 g skrobii ziemniaczanej
• 20 g łupiny (łuski) babki jajowatej
• 7 g suchych drożdży
• sól (12 g w przypadku soli himalajskiej)
• 2 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego
• około 500 ml ciepłej wody
Suche składniki wymieszaj, dodaj syrop. Stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto. Ma być miękkie, elastyczne i słone. Przełóż je na stolnicę posypaną mąką i chwilę zagniataj. Uformuj bułki o długości 10 cm. Przykryj je ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Naczynie żaroodporne ( z pokrywką) wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Do gorącego naczynia włóż 2 bułki, natnij i przykryj pokrywką. Wstaw na 20 minut do piekarnika. Po upieczeniu wyjmij je i wystudź na kratce z piekarnika. Tak samo postępuj z kolejnymi bułkami. Jeśli w pomieszczeniu jest niska temperatura, ciasto może wyrastać dłużej.
Przepis pochodzi od Ewy Ługowskiej, autorki bloga misamocy.pl oraz książek „Misa Mocy Przewodnik po kuchni zmieniającej świat” i “Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików”.