


LECKERS Agar agar żelujący (30g) - BIO
Agar agar to środek żelujący otrzymywany z krasnorostów (wodorostów) występujących w japońskich wodach przybrzeżnych. Glony te po wydobyciu przez nurków natychmiast suszy się na słońcu i wietrze, by jak najszybciej straciły swój intensywny smak i kolor. Następnie pędy przetwarza się na agar – agar sprzedawany w postaci lekko przezroczystych sztabek, płatków lub proszku. W kuchni produkty te stosowane są jako galaretka, którą zalewa się owoce, warzywa, fasole lub orzechy. Masa ta stygnąc żeluje i powstaje delikatna potrawa zwana – kanten. Stosuje się proporcje:1 łyżeczkę proszku na 0,5 l płynu; rozpuszcza się w małej ilości płynu i dodaje do reszty, gotując 10 minut Galaretki agarowe są bardziej trwałe od tych z żelatyny, gdyż nie rozpuszczają się w wysokiej temperaturze i nie wymagają przechowywania w lodówce.
Agar agar żelujący BIO
Masa netto: 30g
Producent: Lecker's
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj producenta: Niemcy
Składniki: Agar Agar (E406) jest w 100% uzyskany z czerwonych alg.
*Produkt rolnictwa ekologicznego
Certyfikat: DE-EKO-001
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru:
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Składniki: agar agar - eko
5g produktu wystarcza na 500g owoców lub 500ml płynu.