Jak ograniczyć gromdzenie się tłuszczu i cholesterolu
Jakie zasady żywieniowe pomogą Ci ograniczać gromadzenie się w organizmie tłuszczu i cholesterolu?
• Unikaj lub znacznie ogranicz spożycie jaj i masła (polecane jaja od zielononóżki);
• Spożywaj nabiał tylko pochodzenia ekologicznego. Wartość procentowa kaloryczności tłuszczu nasyconego produktów mlecznych wskazuje na istotne przyczynianie się nabiału do odkładania tłuszczu w organizmie (nabiał ekologiczny posiada większą ilość nienasyconego kwasu CLA);
• Gdy spożywasz mięso oddzielaj widoczny tłuszcz, usuwaj skórę z drobiu, stosuj odpowiednie metody przyrządzania (gotowanie, pieczenie na ruszcie);
• Ryby zawierają oleje z kwasami omega-3 i dlatego są jednymi z najbezpieczniejszych produktów pochodzenia zwierzęcego; występuje w nich względnie mała ilość tłuszczu nasyconego (podobnie jak w białym mięsie kurczaka). Najniższa zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu jest w: halibucie, łupaczu i dorszu.
Produkty roślinne najskuteczniej obniżające poziom tłuszczu i cholesterolu
Najprostszym dietetycznym sposobem poradzenia sobie z problemem nadmiaru tłuszczu i cholesterolu jest zwiększenie w diecie ilości pożywienia pochodzenia roślinnego, a zmniejszenie produktów zwierzęcych (wyjątek: tłuszcz ryb).
• rośliny strączkowe groch, soczewice, fasole (mung!);
• źródła wit. C (kiełki, kapusta, pietruszka, papryka, owoce cytrusowe);
• wewnętrzne części papryki, głąb kapusty, niewielka ilość (ale regularnie) wewnętrznej skórki cytrusów (wzmacnianie ściany naczyń krwionośnych);
• zboża o lekko gorzkim smaku (najbardziej pomocne w oczyszczaniu naczyń krwionośnych): żyto, quinoa, amarantus, owies – we wszystkich formach (ziarno, płatki, mąka, makaron, pieczywo;
• wszelkie pełne, nienaruszone ziarna jako źródło błonnika.
Badania pokazują, że już 30 dni stosowania takiej diety (pełnej zbóż i warzyw) w połączeniu z łagodnymi codziennymi ćwiczeniami – przynoszą efekty!