Brokuł ekologiczny (500g) - BIO (I)
Brokuł włoski to jedno z najwartościowszych warzyw; zasobny w witaminy i sole mineralne (dużo wapnia, żelaza, fosforu); zawiera substancję antyrakową – sulforaphan; 100g dostarcza 36 kcal; łodyga również jadalna; można go gotować jak kalafiory, dodawać do zup, zemleć i przyrządzać kotlety, jeść w różnych zapiekankach lub na surowo w sałatkach (przed spożyciem na surowo moczyć 10 – 15 minut w osolonej lub lekko zakwaszonej wodzie). Wskazany dla osób zagrożonych chorobami serca. Brokuł to warzywo pełne witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. 100g ugotowanych warzyw zawiera aż 64,9 mg witaminy C, dzięki czemu spożywane brokuły mają wpływ na wytwarzanie kolagenu, budującego chrząstkę i odpowiadającego za kondycję stawów oraz ścięgien.
Masa netto: ok. 0,5kg - produkt na wagę
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Niemcy
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, podgrzewać i mieszać do czasu połączenia się składników.
Kolbę kukurydzy gotujemy około 8 minut (jeśli mamy ugotowane kolby bądź kukurydzę w puszcze, pomijamy ten punkt).
SKŁADNIKI:
- ½ chili
- 3 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 10 różyczek brokułu
- 1 kolba kukurydzy *
- 2 porcje makaronu soba
- 150 g Old Friends KIMCHI Vegan Mild BIO
Sos:
- 30 ml sosu sojowego
- 30 ml wody
- 1 łyżka brązowego cukru
- sok z połowy limonki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, podgrzewać i mieszać do czasu połączenia się składników.
Kolbę kukurydzy gotujemy około 8 minut (jeśli mamy ugotowane kolby bądź kukurydzę w puszcze, pomijamy ten punkt).
Brokuł myjemy i kroimy na małe różyczki, które następnie gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut (al dente).
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Szczypior kroimy w 4 cm kawałki. Czosnek, imbir i chili siekamy w drobną kosteczkę, a następnie smażymy w woku lub w głębokiej patelni z rozgrzanym olejem przez 2 minuty.
Dodajemy obkrojone ziarna kukurydzy i brokuł, mocno podsmażamy do zarumienienia. Podlewamy wcześniej przygotowanym sosem, dodajemy makaron, kimchi, szczypior i dokładnie mieszamy.
Podajemy ze świeżą kolendrą i prażonym sezamem.
* Jeśli nie jesteśmy w stanie kupić kolby kukurydzy, możemy użyć kukurydzy w puszce