***WILD OCEAN Dorsz filet (450) (f)
Dorsz filet
Oprócz walorów smakowych ryba ta jest bogata w witaminy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Stanowi cenne źródło białka, kwasów omega 3 i 6, witamin z grupy B, witaminy A, witaminy D i witaminy E. Dorsz dostarcza także sporo minerałów, takich jak fosfor, magnez, selen. Zawiera 65% tłuszczu, z którego wyrabia się tran.
Dorsza wolno go poławiać tylko z certyfikowanych przez MSC łowisk.
MSC (Marine Stewardship Council) to niezależna organizacja non-profit, która wyznacza standardy zrównoważonego rybołówstwa. Niebieskie logo MSC oznacza, że ryby pochodzą ze stabilnych, dobrze zarządzanych łowisk, a połowy przeprowadzane są w sposób niezagrażający środowisku naturalnemu, pozostawiając więcej dzikich ryb w morzach i oceanach.
Sposób przygotowania: Wyjąć filety z opakowania, rozmrażać przez 3 godziny w temperaturze pokojowej lub przez 6 godzin w lodówce, wypłukać bieżącą wodą i osuszyć.
Masa netto: 500g
Producent: WILD OCEAN
Dystrybutor: Bio Planet
Kraj producenta: Niemcy
Kraj pochodzenia składników: Islandia
Składniki: dorsz*, woda.
*dorsz pochodzi ze zrównoważonego rybołówstwa.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kcal): 78
Tłuszcz (g): 0,7
Białko (g): 17,7
Alergeny: parwalbuminy występujące w mięsie dorsza
Certyfikat: MSC
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze poniżej - 18°C. Produkt głęboko mrożony. Nie zamrażać ponownie po rozmrożeniu.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: NIE
Produkt wegański: NIE
Bez glutenu: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Nie |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Przepis pochodzi z książki Ewy Szczęsnej "Gotuj prosto i z serca. Przepisy na komfortowe dania kuchni włoskiej i polskiej".
liczba porcji: 4
• 1 marchewka
• 1 niewielka cukinia
• 1 mały ziemniak
• ½ cebuli
• 2 łyżki startego parmigiano reggiano
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka natki pietruszki
• 1 łyżka bułki tartej lub mąki pszennej
• oliwa
• sól
• pieprz
• 4 filety okonia morskiego
Zacznij od starcia na tarce o dużych oczkach marchewki, cukinii i ziemniaka. Posól je i odstaw na 5 minut, aby warzywa puściły wodę. Następnie dobrze je odciśnij i przełóż do miski. Dodaj do warzyw pokrojoną w piórka cebulę, starty parmigiano, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą lub mąkę i odrobinę oliwy. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Filety z okonia morskiego pokrój na kawałki o boku mniej więcej 10 cm.
Na dłoń wyłóż spłaszczoną porcję warzyw, połóż na niej rybę i przykryj kolejną porcją warzyw. Lekko dociśnij ze wszystkich stron i smaż na patelni z rozgrzanym olejem, mniej więcej 8 minut na każdej stronie. Możesz również piec rybę w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 20 minut. Na ostatnie 2–3 minuty włącz funkcję grilla, aby uzyskać bardziej chrupiącą panierkę.
Do takiej ryby najbardziej pasuje sos jogurtowo-koperkowy.