***WILD OCEAN Dorsz filet (450) (f)

Kod: 4026813280190
Producent: WILD OCEAN
Dorsz  to ryba o delikatnym mięsie jasno kremowej barwy. Mięso jest dość zwarte i podczas obróbki cieplnej dzieli się na jędrne płatki. W smaku delikatnie rybne, raczej neutralne dzięki czemu można je przyrządzać w różnoraki sposób. Dorsz to ryba niskokaloryczna i lekkostrawna. Jest doskonały smażony, ale także pieczony. Można z niego przygotować pyszny gulasz z warzywami lub wykorzystać jako wkładkę mięsną do jarzynowego bulionu.

Dorsz filet 

Oprócz walorów smakowych ryba ta jest bogata w witaminy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Stanowi cenne źródło białka, kwasów omega 3 i 6, witamin z grupy B, witaminy A, witaminy D i witaminy E. Dorsz dostarcza także sporo minerałów, takich jak fosfor, magnez, selen. Zawiera 65% tłuszczu, z którego wyrabia się tran. 

Dorsza wolno go poławiać tylko z certyfikowanych przez MSC łowisk.

MSC (Marine Stewardship Council) to niezależna organizacja non-profit, która wyznacza standardy zrównoważonego rybołówstwa. Niebieskie logo MSC oznacza, że ryby pochodzą ze stabilnych, dobrze zarządzanych łowisk, a połowy przeprowadzane są w sposób niezagrażający środowisku naturalnemu, pozostawiając więcej dzikich ryb w morzach i oceanach.

Sposób przygotowania: Wyjąć filety z opakowania, rozmrażać przez 3 godziny w temperaturze pokojowej lub przez 6 godzin w lodówce, wypłukać bieżącą wodą i osuszyć.

Masa netto: 500g

Producent: WILD OCEAN

Dystrybutor: Bio Planet

Kraj producenta: Niemcy

Kraj pochodzenia składników: Islandia

Składniki: dorsz*, woda. 

*dorsz pochodzi ze zrównoważonego rybołówstwa.

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kcal): 78
Tłuszcz (g): 0,7

Białko (g): 17,7

Alergeny: parwalbuminy występujące w mięsie dorsza

Certyfikat: MSC

Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze poniżej - 18°C. Produkt głęboko mrożony. Nie zamrażać ponownie po rozmrożeniu.

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: NIE

Produkt wegański: NIE  

Bez glutenu: TAK 

Bez laktozy: TAK

Bez cukru: TAK

Bez sztucznych barwników: TAK 

Bez konserwantów: TAK 

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK 

Bez drożdży: TAK 

Certyfikat BIO: Nie
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Ryba w warzywnej panierce
Ryba w warzywnej panierce

Przepis pochodzi z książki Ewy Szczęsnej "Gotuj prosto i z serca. Przepisy na komfortowe dania kuchni włoskiej i polskiej".

liczba porcji: 4

• 1 marchewka

• 1 niewielka cukinia

• 1 mały ziemniak

• ½ cebuli

• 2 łyżki startego parmigiano reggiano

• 1 ząbek czosnku

• 1 łyżka natki pietruszki

• 1 łyżka bułki tartej lub mąki pszennej

• oliwa

• sól

• pieprz

• 4 filety okonia morskiego

Zacznij od starcia na tarce o dużych oczkach marchewki, cukinii i ziemniaka. Posól je i odstaw na 5 minut, aby warzywa puściły wodę. Następnie dobrze je odciśnij i przełóż do miski. Dodaj do warzyw pokrojoną w piórka cebulę, starty parmigiano, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą lub mąkę i odrobinę oliwy. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Filety z okonia morskiego pokrój na kawałki o boku mniej więcej 10 cm.

Na dłoń wyłóż spłaszczoną porcję warzyw, połóż na niej rybę i przykryj kolejną porcją warzyw. Lekko dociśnij ze wszystkich stron i smaż na patelni z rozgrzanym olejem, mniej więcej 8 minut na każdej stronie. Możesz również piec rybę w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 20 minut. Na ostatnie 2–3 minuty włącz funkcję grilla, aby uzyskać bardziej chrupiącą panierkę.

 

Do takiej ryby najbardziej pasuje sos jogurtowo-koperkowy.