BIO PLANET Inulina ekologiczna (250g) - BIO
Inulina ekologiczna
Skład: inulina ekologiczna 100%
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Masa netto: 250g
Pochodzenie: Meksyk
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 389 kcal (1651 kJ)
Węglowodany: 96g
Tłuszcz: 0,5g
Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo spoza UE
Konfekcjonowano przez Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, certyfikat nr PL-EKO-07 07904
Informacje dodatkowe:
Spożycie w nadmiernych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Inulina Bio jest naturalnym, biologicznie aktywnym prebiotykiem pochodzącym z ekologicznej agawy. Jest to całkowicie rozpuszczalny błonnik, umożliwiający wzrost dobrych bakterii jelitowych. Ponadto inulina pomaga spalać tłuszcz, pozwalając skutecznie tracić na wadze i oczyszczać organizm z toksyn.
Inulina Bio - zastosowanie
W celu poprawy struktury i smaku można stosować Inulinę Bio w produkcji sfermentowanych produktów mlecznych, produktów piekarniczych. Ponadto stanowi ona naturalny słodzik. Dzienne spożycie inuliny powinno wynosić od 5-8 g dziennie. Nadmierne spożycie może wywołać efekt przeczyszczający.
Inulina jest rodzajem błonnika pokarmowego, można ją znaleźć w wielu roślinach, w największych ilościach w topinamburze, agawie, cykorii, czosnku, mniszku lekarskim i innych. Niekwestionowanymi liderami w zawartości tej materii organicznej jest agawa, cykoria i karczoch. W tych roślinach jest zawarta w ogromnej ilości: około 20%.
Przydatne funkcje inuliny Bio:
Pod względem wchłaniania przez organizm, inulina należy do grupy prebiotyków, czyli substancji, które nie są wchłaniane przez żołądek. Są z powodzeniem przetwarzane przez mikroflorę jelita grubego, jednocześnie otrzymując potężny bodziec do ich rozwoju, dlatego uważa się, że jest to rozpuszczalny błonnik pokarmowy.
W jelicie grubym pod wpływem enzymów inulina rozkłada się na fruktozę, która jest pokarmem dla bifidobakterii i pałeczek kwasu mlekowego. Znaczący wzrost populacji dobrych bakterii:
- Poprawia stan mikroflory jelitowe
- Hamuje rozwoj patogennych bakterii, wirusów i grzybów
- Przyczynia się do zmniejszenia ryzyka komórek nowotworowyc
- Powoduje zmniejszenie poziomu cholesterolu
- Pomaga obniżyć ciśnienie krwi
- Eliminuje zaparcia.
Inulina Bio poprawia metabolizm węglowodanów i lipidów, normalizuje poziom cukru we krwi, a także przyczynia się do aktywacji metabolizmu i procesów spalania tłuszczu związanych z procesami adaptacji glukozy, co czyni ją skuteczną w leczeniu cukrzycy typu I i II.
Inulina ze względu na wysoką zawartość błonnika pomaga oczyścić organizm z toksyn i niebezpiecznych związków. Potwierdzono także skuteczność tego produktu w usuwaniu z organizmy metali ciężkich, substancja znacznie przyspiesza wydalanie tych niebezpiecznych substancji z organizmu.
Stosowanie inuliny Bio jest najbezpieczniejszym i najskuteczniejszym sposobem stymulowania wzrostu kości i zapobiegania objawom chorób kości, w porównaniu do stosowania związków chemicznych i farmaceutycznych. Inulina pomaga zwiększać poziom wchłaniania wapnia przez tkankę kostną. Pozwala skutecznie radzić sobie z osteochondrozą i innymi chorobami kości i stawów.
Inulina Bio zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi, zmniejsza poziom, trójglicerydów, które biorą udział w powstawaniu blaszek miażdżycowych. Inulina poprawia wchłanianie magnezu i wpływa na aktywność ponad 300 enzymów, które regulują aktywność układu sercowo-naczyniowego i poziom tłuszczów we krwi. Inulina pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Korzystny wpływ na wątrobę, w połączeniu z farmakoterapią niewątpliwie wzmacnia jej działanie w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu B i C.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |