BIOPLANET Inulina ekologiczna (250g) - BIO

Dodaj recenzję:
  • 5907814665621
  • Producent: BIO PLANET
  • Dostępność: Jest Jest  (6 szt.)
  • szt.
  • 42,79 zł
  • cena produktu z VAT

Dodaj do mojej listy
Produkt BIO

Inulina ekologiczna

Skład:
inulina ekologiczna 100%
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Masa netto: 250g

Pochodzenie: Meksyk

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 389 kcal (1651 kJ)

Węglowodany: 96g

Tłuszcz: 0,5g

Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo spoza UE

Konfekcjonowano przez Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, certyfikat nr PL-EKO-07 07904


Informacje dodatkowe:
Inulina Bio Planet pozyskiwana jest wyłącznie z ekologicznej agawy (Blue Agave Tequilana Webber). Jest naturalnym węglowodanem, posiada właściwości prebiotyczne. Proponujemy inulinę przede wszystkim jako dodatek do fermentowanych produktów mlecznych, wypieków (poprawia strukturę ciast) oraz zagęszczania (zamiast mąki). Można ją również spożywać po uprzednim rozpuszczeniu w ciepłej wodzie.

Spożycie w nadmiernych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

 

 

  Inulina Bio jest naturalnym, biologicznie aktywnym prebiotykiem pochodzącym z ekologicznej agawy. Jest to całkowicie rozpuszczalny błonnik, umożliwiający wzrost dobrych bakterii jelitowych. Ponadto inulina pomaga spalać tłuszcz, pozwalając skutecznie tracić na wadze i oczyszczać organizm z toksyn.

Inulina Bio - zastosowanie

  W celu poprawy struktury i smaku można stosować Inulinę Bio w produkcji sfermentowanych produktów mlecznych, produktów piekarniczych. Ponadto stanowi ona naturalny słodzik. Dzienne spożycie inuliny powinno wynosić od 5-8 g dziennie. Nadmierne spożycie może wywołać efekt przeczyszczający.

  Inulina jest rodzajem błonnika pokarmowego, można ją znaleźć w wielu roślinach, w największych ilościach w topinamburze, agawie, cykorii, czosnku, mniszku lekarskim i innych. Niekwestionowanymi liderami w zawartości tej materii organicznej jest agawa, cykoria i karczoch. W tych roślinach jest zawarta w ogromnej ilości: około 20%.

Przydatne funkcje inuliny Bio:

  Pod względem wchłaniania przez organizm, inulina należy do grupy prebiotyków, czyli substancji, które nie są wchłaniane przez żołądek. Są z powodzeniem przetwarzane przez mikroflorę jelita grubego, jednocześnie otrzymując potężny bodziec do ich rozwoju, dlatego uważa się, że jest to rozpuszczalny błonnik pokarmowy.

  W jelicie grubym pod wpływem enzymów inulina rozkłada się na fruktozę, która jest pokarmem dla bifidobakterii i pałeczek kwasu mlekowego. Znaczący wzrost populacji dobrych bakterii:

- Poprawia stan mikroflory jelitowe

- Hamuje rozwoj patogennych bakterii, wirusów i grzybów

- Przyczynia się do zmniejszenia ryzyka komórek nowotworowyc

- Powoduje zmniejszenie poziomu cholesterolu

- Pomaga obniżyć ciśnienie krwi

- Eliminuje zaparcia.

  Inulina Bio poprawia metabolizm węglowodanów i lipidów, normalizuje poziom cukru we krwi, a także przyczynia się do aktywacji metabolizmu i procesów spalania tłuszczu związanych z procesami adaptacji glukozy, co czyni ją skuteczną w leczeniu cukrzycy typu I i II.

  Inulina ze względu na wysoką zawartość błonnika pomaga oczyścić organizm z toksyn i niebezpiecznych związków. Potwierdzono także skuteczność tego produktu w usuwaniu z organizmy metali ciężkich, substancja znacznie przyspiesza wydalanie tych niebezpiecznych substancji z organizmu.

  Stosowanie inuliny Bio jest najbezpieczniejszym i najskuteczniejszym sposobem stymulowania wzrostu kości i zapobiegania objawom chorób kości, w porównaniu do stosowania związków chemicznych i farmaceutycznych. Inulina pomaga zwiększać poziom wchłaniania wapnia przez tkankę kostną. Pozwala skutecznie radzić sobie z osteochondrozą i innymi chorobami kości i stawów.

  Inulina Bio zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi, zmniejsza poziom, trójglicerydów, które biorą udział w powstawaniu blaszek miażdżycowych. Inulina poprawia wchłanianie magnezu i wpływa na aktywność ponad 300 enzymów, które regulują aktywność układu sercowo-naczyniowego i poziom tłuszczów we krwi. Inulina pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Korzystny wpływ na wątrobę, w połączeniu z farmakoterapią niewątpliwie wzmacnia jej działanie w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu B i C.

 

Produkt rolnictwa ekologicznego.