BIO

ALCE NERO Kakao w proszku Fair Trade (75g) - BIO

Kod: 8009004901179
Producent: ALCE NERO
Klasyczne, gorzkie kakao w proszku z certyfikatem Fair Trade. Ziarna pochodzą wyłącznie z certyfikowanych peruwiańskich upraw ekologicznych. Ciemne kakao jest idealnym dodatkiem do napojów na bazie mleka lub shake'ów na bazie napojów roslinnych. Stanowi też wszechstronny dodatek do ciast i deserów.

Masa netto: 75g

Producent: ALCE NERO

Dystrybutor: Bio Planet

Kraj pochodzenia: Włochy

Kraj pochodzenia składników: Peru

Składniki: kakao w proszku*, regulator kwasowości - węglan potasu 

Wartości odżywcze w 100g:

kakao w proszku*, węglan potasu (regulator kwasowości)

*składniki ekologiczne 

Wartość odżywcza w 100g:

Wartość energetyczna - 1709 kJ / 407 kcal
Tłuszcz - 21 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 13 g
Węglowodany - 19 g
w tym cukry - 0,5 g
Błonnik - 27 g
Białko - 22 g
Sól - 0 g

Możliwe alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości mleka (łącznie z laktozą) oraz soi.

Certyfikat: Fair Trade

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

  

 
 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis z produktem: ALCE NERO Kakao w proszku Fair Trade (75g) - BIO

Piernik na miodzie
Piernik na miodzie

Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".

SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki mąki (u mnie wrocławska)
  • szklanka cukru
  • 250 ml miodu
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 250 ml śmietany
  • jajko
  • 4 żółtka
  • opakowanie przyprawy do pierników
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 15 g bakalii (u mnie orzechy, suszone śliwki i rodzynki)
  • orzechy włoskie do dekoracji

Wykonanie

1. W rondlu roztop miód i masło. Do letniej masy dodaj śmietanę, jajko, żółtka, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, sodę, cukier i mąkę. Zmiksuj składniki na gładką gęstą masę.

2. Dodaj pokrojone orzechy włoskie, rodzynki i śliwki. Wymieszaj.

3. Gotowe ciasto przełóż do trzech wysmarowanych masłem jednorazowych keksówek 10 x 23 cm.

4. Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra–dół).

5. Po tym czasie wbij w ciasto patyczek (np. do szaszłyków). Po wyjęciu powinien być suchy.

6. Zimne pierniki udekoruj lukrem z dodatkiem kakao (patrz przepis s. 148). Posyp pokrojonymi orzechami włoskimi.

Rada Wioli:

Piernik piekę w trzech keksówkach, ale jeśli chcesz, możesz upiec go w jednej formie o wymiarach 24 × 27 cm.

Opinie o produktach i sklepie

Opinie o produktach i sklepie