WEGETARIAŃSKI BIO

DARY NATURY Koperek ekologiczny (30g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5902741007209
    Producent: DARY NATURY
  • Koperek - BIO

    Waga: 30g.

    Producent: Dary Natury.

    Susz młodego koperku stosuje się jako dodatek smakowy oraz wzbogacający w witaminę C.

    Stosuje się głównie do zup, rosołów, ziemniaków i sosów.

    Przepis

    Żurek - tradycyjny polski probiotyk
    Żurek - tradycyjny polski probiotyk

    Nasi przodkowie jadali tę zupę bardzo często, nawet na śniadanie. Przygotowuje się ją na bazie zakwasu żytniego. Jest przebogata w składniki odżywcze i probiotyki, wspaniale reguluje trawienie i wspiera metabolizm. Zawiera wiele cennych pierwiastków takich jak potas, wapń, cynk, miedź czy mangan, a także witaminy E, B1, B2 i PP. Żurek możesz podawać z podsmażonymi grzybami, ugotowanymi ziemniakami oraz świeżymi ziołami jako pożywne i sycące danie.

    SKŁADNIKI:

    • 1 ½ -2 litry bulionu z warzyw
    • 1-2 szklanki zakwasu żytniego (w zależności od intensywności)
    • 3 drobno pokrojone marchewki
    • 1 drobno pokrojona pietruszka
    • 1 drobno posiekana cebula
    • 3-4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
    • 2 łyżki masła klarowanego
    • 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego  
    • ½ łyżki suszonego majeranku  
    • ½ łyżeczki suszonego cząbru drobno posiekana natka pietruszki lub koperek
    • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

     

    PRZYGOTOWANIE:

    W garnku rozpuść i podsmaż na rumiano drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem i pieprzem. Całość zalej wrzącym bulionem, dodaj obrane i drobno pokrojone marchewki i pietruszkę oraz liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Gotuj na wolnym ogniu, aż marchewka i pietruszka będą miękkie. Następnie dodaj zakwas, najpierw tylko jedną szklankę, a w razie potrzeby drugą. Całość zagotuj i zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzach ułóż ugotowane ziemniaki. Zalej gorącą zupą i posyp świeżo posiekanymi ziołami.

    Przepis Agnieszki Maciąg z książki „SMAK WIECZNEJ MŁODOŚCI. Jak zachować młodość i witalność w każdym wieku”.