*HUERCASA Kukurydza cukrowa ekologiczna gotowana, kolby (400g) - BIO (I)
>> Produkt świeży >> Pakowany próżniowo
Masa netto: 400 g
Producent: HUERCASA
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Składniki: kukurydza cukrowa*, sól, przeciwutleniacz: kwas cytrynowy
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
Wartości odżywcze w 100g:
- Wartość energetyczna (kJ/kcal): 456/109
- Węglowodany (g): 15,0
- - w tym cukry (g): 7,0
- Tłuszcz (g): 2,8
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,7
- Białko (g): 3,2
- Sól (g): 0,04
Certyfikat: BIO, ES-ECO-032-CL, Rolnictwo UE
Warunki przechowywania: Przechowywać w warunkach chłodniczych w temperaturze od 4 do 8 stopni C. Po otwarciu spożyć w ciągu 3 dni.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, podgrzewać i mieszać do czasu połączenia się składników.
Kolbę kukurydzy gotujemy około 8 minut (jeśli mamy ugotowane kolby bądź kukurydzę w puszcze, pomijamy ten punkt).
SKŁADNIKI:
- ½ chili
- 3 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 10 różyczek brokułu
- 1 kolba kukurydzy *
- 2 porcje makaronu soba
- 150 g Old Friends KIMCHI Vegan Mild BIO
Sos:
- 30 ml sosu sojowego
- 30 ml wody
- 1 łyżka brązowego cukru
- sok z połowy limonki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, podgrzewać i mieszać do czasu połączenia się składników.
Kolbę kukurydzy gotujemy około 8 minut (jeśli mamy ugotowane kolby bądź kukurydzę w puszcze, pomijamy ten punkt).
Brokuł myjemy i kroimy na małe różyczki, które następnie gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut (al dente).
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Szczypior kroimy w 4 cm kawałki. Czosnek, imbir i chili siekamy w drobną kosteczkę, a następnie smażymy w woku lub w głębokiej patelni z rozgrzanym olejem przez 2 minuty.
Dodajemy obkrojone ziarna kukurydzy i brokuł, mocno podsmażamy do zarumienienia. Podlewamy wcześniej przygotowanym sosem, dodajemy makaron, kimchi, szczypior i dokładnie mieszamy.
Podajemy ze świeżą kolendrą i prażonym sezamem.
* Jeśli nie jesteśmy w stanie kupić kolby kukurydzy, możemy użyć kukurydzy w puszce