BIO

*HUERCASA Kukurydza cukrowa ekologiczna gotowana, kolby (400g) - BIO (I)

Kod: 2439
Kukurydza zawiera wit. A i E oraz sporo magnezu i selen. Posiada cenne walory odżywcze, a pakowanie próżniowe gwarantuje długie utrzymanie świeżości. Wyjmij kolby z opakowania i podgrzewaj przez około 5 minut w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Gorącą kukurydzę możesz posmarować masłem z ulubionymi ziołami i przyprawami. Kukurydzę można grillować, można jej użyć do zup lub sałatek - też będzie pysznie.

>> Produkt świeży >> Pakowany próżniowo

Masa netto: 400 g

Producent: HUERCASA

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Składniki: kukurydza cukrowa*, sól, przeciwutleniacz: kwas cytrynowy

*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

Wartości odżywcze w 100g:

  • Wartość energetyczna (kJ/kcal): 456/109
  • Węglowodany (g): 15,0
  •  
  •  - w tym cukry (g): 7,0
  • Tłuszcz (g): 2,8 
  •  - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,7
  • Białko (g): 3,2
  • Sól (g): 0,04

Certyfikat: BIO, ES-ECO-032-CL, Rolnictwo UE

Warunki przechowywania: Przechowywać w warunkach chłodniczych w temperaturze od 4 do 8 stopni C. Po otwarciu spożyć w ciągu 3 dni.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Makaron z brokułem, kukurydzą i kimchi
Makaron z brokułem, kukurydzą i kimchi

 Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, podgrzewać i mieszać do czasu połączenia się składników.

Kolbę kukurydzy gotujemy około 8 minut (jeśli mamy ugotowane kolby bądź kukurydzę w puszcze, pomijamy ten punkt).

SKŁADNIKI:

  • ½ chili
  • 3 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 różyczek brokułu
  • 1 kolba kukurydzy *
  • 2 porcje makaronu soba
  • 150 g Old Friends KIMCHI Vegan Mild BIO

 

Sos:

  • 30 ml sosu sojowego
  • 30 ml wody
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu

 

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, podgrzewać i mieszać do czasu połączenia się składników.

Kolbę kukurydzy gotujemy około 8 minut (jeśli mamy ugotowane kolby bądź kukurydzę w puszcze, pomijamy ten punkt).

Brokuł myjemy i kroimy na małe różyczki, które następnie gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut (al dente).

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Szczypior kroimy w 4 cm kawałki. Czosnek, imbir i chili siekamy w drobną kosteczkę, a następnie smażymy w woku lub w głębokiej patelni z rozgrzanym olejem przez 2 minuty.

Dodajemy obkrojone ziarna kukurydzy i brokuł, mocno podsmażamy do zarumienienia. Podlewamy wcześniej przygotowanym sosem, dodajemy makaron, kimchi, szczypior i dokładnie mieszamy.

Podajemy ze świeżą kolendrą i prażonym sezamem.

 

* Jeśli nie jesteśmy w stanie kupić kolby kukurydzy, możemy użyć kukurydzy w puszce