WEGETARIAŃSKI BIO

Kukurydza cukrowa ekologiczna, gotowana (opakowanie 2 kolby) 400g - BIO (I)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 2439
  • Kukurydza zawiera wit. A i E oraz sporo magnezu i selen. Posiada cenne walory odżywcze, a pakowanie próżniowe gwarantuje długie utrzymanie świeżości. Wyjmij kolby z opakowania i podgrzewaj przez około 5 minut w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Gorącą kukurydzę możesz posmarować masłem z ulubionymi ziołami i przyprawami. Kukurydzę można grillować, można jej użyć do zup lub sałatek - też będzie pysznie.

    Dystrybutor: Eko Wital

    Kraj pochodzenia: Hiszpania

     

    CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

    BEZGLUTENOWY: TAK

    BEZLAKTOZOWY: TAK

    WEGETARIAŃSKI: TAK

    Przepis

    Makaron z brokułem, kukurydzą i kimchi
    Makaron z brokułem, kukurydzą i kimchi

     Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, podgrzewać i mieszać do czasu połączenia się składników.

    Kolbę kukurydzy gotujemy około 8 minut (jeśli mamy ugotowane kolby bądź kukurydzę w puszcze, pomijamy ten punkt).

    SKŁADNIKI:

    • ½ chili
    • 3 cm imbiru
    • 2 ząbki czosnku
    • 10 różyczek brokułu
    • 1 kolba kukurydzy *
    • 2 porcje makaronu soba
    • 150 g Old Friends KIMCHI Vegan Mild BIO

     

    Sos:

    • 30 ml sosu sojowego
    • 30 ml wody
    • 1 łyżka brązowego cukru
    • sok z połowy limonki
    • 2 łyżki oleju sezamowego
    • ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej
    • ½ łyżeczki czarnego pieprzu

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, podgrzewać i mieszać do czasu połączenia się składników.

    Kolbę kukurydzy gotujemy około 8 minut (jeśli mamy ugotowane kolby bądź kukurydzę w puszcze, pomijamy ten punkt).

    Brokuł myjemy i kroimy na małe różyczki, które następnie gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut (al dente).

    Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

    Szczypior kroimy w 4 cm kawałki. Czosnek, imbir i chili siekamy w drobną kosteczkę, a następnie smażymy w woku lub w głębokiej patelni z rozgrzanym olejem przez 2 minuty.

    Dodajemy obkrojone ziarna kukurydzy i brokuł, mocno podsmażamy do zarumienienia. Podlewamy wcześniej przygotowanym sosem, dodajemy makaron, kimchi, szczypior i dokładnie mieszamy.

    Podajemy ze świeżą kolendrą i prażonym sezamem.

     

    * Jeśli nie jesteśmy w stanie kupić kolby kukurydzy, możemy użyć kukurydzy w puszce