BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

*CLEARSPRING Tofu ekologiczne (300g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5021554987710
Producent: CLEARSPRING
Klasyczne delikatne tofu gotowe do spożycia. Do stosowania jako jako zamiennik mięsa, nabiału i jajek. To świetny białkowy dodatek do potraw, wegetariański zamiennik twarogu. Można je smażyć, gotować, zapiekać. Należy odcedzić przed użyciem.

Objętość netto: 300ml 

Producent: CLEARSPRING

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj producenta: Wielka Brytania

Składniki: woda, ziarna SOJA*(26%), czynnik ujędrniający: nigari (magnesium chloride).

*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

Wartości odżywcze w 100g:

  • Wartość energetyczna (kJ/kcal): 747 kJ/ 181 kcal
  • Węglowodany (g): 1,9
  •  - w tym cukry (g): 1,3
  • Tłuszcz (g): 
  •  - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,6
  • Błonnik (g): 1,1
  • Białko (g): 6,8
  • Sól (g): 0,0125

Alergeny:  soja

Warunki przechowywania: przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu trzymać zanurzone w wodzie w szczelnym pojemniku

 

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK 

Produkt wegański: TAK

Bez glutenu: TAK 

Bez laktozy: TAK

Bez cukru: TAK

Bez barwników: TAK 

Bez konserwantów: TAK 

Bez jaj: TAK 

Bez orzechów: TAK 

Bez drożdży: TAK 

 

Przepis

Wegańskie drożdżówki z serem
Wegańskie drożdżówki  z  serem

Przepis pochodzi z książki "Totalnie tofu" Konrada Budzyka

 

Na 1 porcję: Kalorie: 441,3 kcal Białko: 9,5 g Tłuszcz: 10,4 g Węglowodany: 79 g Błonnik: 1,9 g

Składniki na 10 porcji:

Ciasto

• 500 g mąki pszennej

• 100 g cukru trzcinowego

• 250 ml napoju roślinnego + odrobina do posmarowania bułeczek

• 5 łyżek oleju

• 25 g drożdży

• ½ łyżeczki soli

Nadzienie

• 1 kostka naturalnego tofu

• 50 g kaszy jaglanej

• 50 g cukru trzcinowego

• 200 ml mleczka kokosowego

• 3 łyżki soku z cytryny

• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Lukier

• 10 łyżek cukru pudru

• 2–3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce dokładnie wymieszaj napój roślinny, cukier oraz drożdże. Przykryj zaczyn ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

2. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaj mąkę, olej oraz sól i zacznij wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dodatkowo podsyp je mąką.

3. Jednolite, wyrobione ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.

 4. Kaszę jaglaną wsyp na sitko, przelej wrzątkiem, a następnie przepłucz pod         bieżącą wodą. Przełóż do garnka, dodaj mleczko kokosowe i gotuj na średnim     ogniu, aż kasza będzie miękka.

 5. Ugotowaną kaszę przełóż do kielicha blendera. Dodaj tofu, cukier, sok z     cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Blenduj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

 6. Wyrośnięte ciasto podziel na 2–4 części.

 7. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 20 × 40 centymetrów.   Rozprowadź odpowiednią porcję nadzienia na cieście.

 8. Dwa naprzeciwległe brzegi ciasta zawiń do środka, a potem zroluj całość jak   naleśnik, tak by stworzyć wałek, i nożem pokrój go na 3–5 drożdżówek.

 9. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

 10. Każdy z kawałków ciasta chwyć za końcówki i zakręć raz lub dwa razy.   Odkładaj na blachę. Pamiętaj, by zachować odstępy między drożdżówkami.

11. Za pomocą silikonowego pędzelka delikatnie posmaruj każdą bułeczkę odrobiną napoju roślinnego i odstaw je do wyrośnięcia na 15 minut.

12. Po tym czasie blachę wsuń do piekarnika i piecz bułeczki około 20 minut.

13. Przygotuj lukier: w kubku dokładnie wymieszaj cukier puder i sok z cytryny.

14. Przestudzone drożdżówki udekoruj lukrem.