BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

*CLEARSPRING Tofu ekologiczne (300g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5021554987710
Producent: CLEARSPRING
Klasyczne delikatne tofu gotowe do spożycia. Do stosowania jako jako zamiennik mięsa, nabiału i jajek. To świetny białkowy dodatek do potraw, wegetariański zamiennik twarogu. Można je smażyć, gotować, zapiekać. Należy odcedzić przed użyciem.

Objętość netto: 300ml 

Producent: CLEARSPRING

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj producenta: Wielka Brytania

Składniki: woda, ziarna SOJA*(26%), czynnik ujędrniający: nigari (magnesium chloride).

*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

Wartości odżywcze w 100g:

  • Wartość energetyczna (kJ/kcal): 747 kJ/ 181 kcal
  • Węglowodany (g): 1,9
  •  - w tym cukry (g): 1,3
  • Tłuszcz (g): 
  •  - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,6
  • Błonnik (g): 1,1
  • Białko (g): 6,8
  • Sól (g): 0,0125

Alergeny:  soja

Warunki przechowywania: przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu trzymać zanurzone w wodzie w szczelnym pojemniku

 

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK 

Produkt wegański: TAK

Bez glutenu: TAK 

Bez laktozy: TAK

Bez cukru: TAK

Bez barwników: TAK 

Bez konserwantów: TAK 

Bez jaj: TAK 

Bez orzechów: TAK 

Bez drożdży: TAK 

 

Przepis

Wegańskie szaszłyki z ananasem i tofu
Wegańskie szaszłyki z ananasem i tofu

SKŁADNIKI

Szaszłyki (5sztuk):

  • 1 kostka bio tofu wędzonego lub marynowanego w sosie Tamari (250 g)
  • 1/2 świeżego ananasa (ważącego 1,5 kg)
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka Ramiro lub zwykła
  • 3 szalotki
  • świeża kolendra

Sos:

  • 1 bardzo miękkie awokado
  • 1/2 szklanki wody sok z 1 limonki
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • odrobina świeżej kolendry

 

PRZYGOTOWANIE

Jeśli używamy tofu wędzonego, najlepiej jest je zamarynować chwilę w sosie sojowym. Nada mu to głębszego aromatu i wzbogaci smak szaszłyków. Wyjmujemy je z paczki, odsączamy z wody, kroimy w dużą kostkę i wkładamy do głębokiego naczynia z płaskim dnem. Polewamy sosem sojowym (3 łyżki), zakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę, po 30 minutach przewracamy kostki na drugą stronę i dolewamy sosu jeśli trzeba. Jeśli używamy tofu marynowanego w sosie Tamari, krok ten pomijamy. Obieramy ananasa i kroimy go w kostkę takiej samej wielkości jak tofu. Paprykę myjemy i kroimy w kwadraty, podobnej wielkości co reszta składników. Szalotki obieramy i kroimy w krążki lub na połówki wzdłuż. Nabijamy wszystkie składniki na patyczki. Składniki na sos (oprócz kolendry) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko. Następnie dodajemy posiekaną kolendrę i mieszamy. Szaszłyki grillujemy na grillu lub smażymy na patelni (grillowej lub zwykłej). Polecam smażyć je w oleju kokosowym, który dodatkowo wzbogaca ich aromat.