WEGETARIAŃSKI BIO

Mango ekologiczne AMELIE (1szt.) - BIO (I)

Dodaj recenzję
Kod: 3761

Mango AMELIE wyróżnia się zieloną lub jasnożółtą skórką, niekiedy zabarwioną czerwonym rumieńcem. Owoce są zazwyczaj średniej wielkości i okrągłe.  

Mango odmiany AMELIE  jest soczyste, lekko kwaśne i jednocześnie słodkie w smaku. Ma wyjątkowy aromat i wyraźny, charakterystyczny dla mango smak. Żółty miąższ jest jedwabiście gładki i pozbawiony włókien.

Mango AMELIE pochodzi głównie z ekologicznych upraw w Burkina Faso.

>>> Mango to doskonały dodatek do mussli, sałatek oraz egzotycznych sosów i dressingów.

 

 

Owoc mango dobrze wpływa na procesy trawienne, zawiera bowiem dużo błonnika. Jest  bogatym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witaminy A. Zawiera  również kwas foliowy, witaminę B6 i minerały, takie jak potas, wapń i żelazo.

To doskonały składnik ciast, deserów, napojów (choćby popularne mango lassi), chutneyów, musów czy dań z owocami morza lub curry. 

 

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Burkina Faso

 

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Spring rolls z kimchi
Spring rolls z kimchi

SKŁADNIKI:

  • 50 g papieru ryżowego
  • 1 marchewka
  • pęczek świeżej kolendry
  • 100 g Old Friends KIMCHI
  • 1 mango
  • 100 g kiełków mung
  • ½ zielonego ogórka
  • 100 g makaronu ryżowego
  • listki świeżej mięty
  • 30 g fistaszków (orzechów arachidowych) Sos fistaszkowy:
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 40 ml soku z limonki Eko Wital
  • 90 ml wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego

 

Dressing miętowo- pomarańczowy:

  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki soku z limonki Eko Wital
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego chili
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 10 listków posiekanej mięty

 

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy sos fistaszkowy. Masło orzechowe rozcieramy z wodą, następnie dodajemy sok z limonki, sos sojowy, płatki chili i drobno posiekany imbir i całość dokładnie mieszamy.W drugiej miseczce przygotowujemy miętowo – pomarańczowy dressing, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Marchewkę, mango i ogórka kroimy w słupki (julienne). Kimchi odsączamy z soku i drobno siekamy. Przygotowujemy ciepłą wodę. Jeden listek papieru ryżowego moczymy w wodzie przez 3 sekundy i układamy go na desce. Na nim układamy warzywa, kiełki mung, kimchi, mango, makaron ryżowy, przygotowany wcześniej według przepisu na opakowaniu oraz miętę i kolendrę. Zostawiamy po 3 cm z każdej strony, aby móc zawinąć sajgonkę. Na początku zawijamy boki do środka, następnie zawijamy w rulon. Postępujemy tak z każdą kolejną sajgonką. Gotowe podajemy z sosami, posypane fistaszkami oraz świeżą kolendrą.