BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI

*WEGE SIOSTRY Vermezan z orzechów nerkowca, bezglutenowy (90g)

Dodaj recenzję
Kod: 5900779395213
Producent: WEGE SIOSTRY
Ser to jeden z podstawowych artykułów spożywczych, znany na całym świecie od tysięcy lat. Polska, rodzinna firma Wege Siostry, stosując tradycyjne metody serowarstwa, tworzy rewolucyjną, całkowicie roślinną alternatywę dla sera. Smacznie, zdrowo, ekologicznie i bez składników pochodzenia zwierzęcego.

Produkty od Wege Sióstr są tworzone głównie z orzechów nerkowca, poddanych procesowi fermentacji wegańskimi bakteriami kwasu mlekowego. Dodajemy też nieaktywne płatki drożdżowe, a do Toczonych niewielką ilość oleju kokosowego. Taką bazę wzbogacamy aromatycznymi przyprawami oraz ziołami, m.in. wzmacniającą odporność czarnuszką, chrupiącym czerwonym pieprzem, aromatyczną kozieradką, ekologicznym czosnkiem niedźwiedzim lub rozgrzewającymi nitkami chili. W efekcie powstaje doskonała alternatywa dla sera w różnych postaciach: do krojenia, do smarowania i do posypywania.

Orzechy nerkowca są bogate w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z gruby B.

Produkty Wege Sióstr są znakomite dla osób z nietolerancją laktozy.

Masa netto: 90g

Producent: WEGE SIOSTRY

Dystrybutor: Wege Siostry Sp. z o.o.

Kraj pochodzenia: Polska

Skład: orzechy nerkowca 91%*, płatki drożdżowe nieaktywne, sól himalajska.

Alergeny: zawiera orzechy nerkowca

Możliwe alergeny: Może zawierać śladowe ilości soi, migdałów i sezamu.

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 2207/521
Białko (g): 18,6
Węglowodany (g): 29,2
- w tym cukry (g): 5,8
Tłuszcz (g): 39,6
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 7,2
Błonnik pokarmowy (g): 4,7
Sól (g): 3,9

Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w temp. pokojowej 

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK 

Produkt wegański: TAK  

Bez glutenu: TAK 

Bez laktozy: TAK 

Bez cukru: TAK 

Bez sztucznych barwników: TAK 

Bez konserwantów: TAK 

Bez jaj: TAK 

Bez orzechów: NIE 

Bez drożdży: NIE 

 

Przepis

Pierogi dyniowe
Pierogi dyniowe

Dynię przekrojoną na pół umieszczamy na blaszce do pieczenia, polewamy 2 łyżkami oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku. Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut do pełnej miękkości i zarumienienia. Po ostudzeniu wyciągamy łyżką gniazda nasienne, a następnie wyciągamy cały miąższ. Cebulę drobno siekamy i smażymy na pozostałej oliwie na złoto, ok. 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ją do dyni razem z twarogiem, startym serem grana padano, doprawiamy solą oraz pieprzem, a na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę.

 

 

  SKŁADNIKI:

Farsz:

  • 1 kg dyni piżmowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 270 g twarogu
  • 50 g parmezanu
  • 2-3 cebule
  • 1 lub 2 jaja
  • 5 łyżek oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Ciasto na ok. 75 pierogów:

  • 450 g mąki
  • 22 g oleju
  • 330 g ciepłej wody zagotowanej, lekko przestudzonej
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 200 g masła
  • ½ pęczka szałwii

 

PRZYGOTOWANIE:

Dynię przekrojoną na pół umieszczamy na blaszce do pieczenia, polewamy 2 łyżkami oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku. Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut do pełnej miękkości i zarumienienia. Po ostudzeniu wyciągamy łyżką gniazda nasienne, a następnie wyciągamy cały miąższ. Cebulę drobno siekamy i smażymy na pozostałej oliwie na złoto, ok. 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ją do dyni razem z twarogiem, startym serem grana padano, doprawiamy solą oraz pieprzem, a na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę. Farsz schładzamy minimum 5 godzin w lodówce.

W misce zarabiamy ciasto na pierogi, wlewając stopniowo ciepłą wodę do uzyskania miękkiego ciasta. Gdy ciasto będzie miało dość zwartą strukturę, wyrabiamy na gładko na stolnicy. Odkładamy pod przykryciem na kwadrans. Po tym czasie cienko wałkujemy, wycinamy krążki i nadziewamy obficie farszem dyniowym. Zalepiamy pierogi najładniej, jak potrafimy, odkładamy na blaszkę wysypaną warstwą mąki. Doprowadzamy do wrzenia garnek osolonej wody z kilkoma kroplami oleju. Wrzucamy pierogi, mieszamy energicznie, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy ok. 1 minutę od momentu, aż pierogi wypłyną.

W rondelku roztapiamy masło. Dorzucamy listki szałwii i na średnim ogniu smażymy, mieszając zawartością od czasu do czasu, przechylając zawartość rondelka na boki, aż masło nabierze złocistego koloru i będzie intensywnie pachniało szałwią i orzechami. Tak przygotowanym masłem polewamy ciepłe pierogi i podajemy na stół.

 

 

 Produkty polecane do tego  przepisu:

oliwa z oliwek       Masło ekologiczne extra osełka    twaróg wiejski półtłusty klinek  

                                                             parmezan na wagę   

 

* Przepis Grzegorza Łapanowskiego.