*WEGE SIOSTRY Vermezan z orzechów nerkowca, bezglutenowy (90g)
Produkty od Wege Sióstr są tworzone głównie z orzechów nerkowca, poddanych procesowi fermentacji wegańskimi bakteriami kwasu mlekowego. Dodajemy też nieaktywne płatki drożdżowe, a do Toczonych niewielką ilość oleju kokosowego. Taką bazę wzbogacamy aromatycznymi przyprawami oraz ziołami, m.in. wzmacniającą odporność czarnuszką, chrupiącym czerwonym pieprzem, aromatyczną kozieradką, ekologicznym czosnkiem niedźwiedzim lub rozgrzewającymi nitkami chili. W efekcie powstaje doskonała alternatywa dla sera w różnych postaciach: do krojenia, do smarowania i do posypywania.
Orzechy nerkowca są bogate w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z gruby B.
Produkty Wege Sióstr są znakomite dla osób z nietolerancją laktozy.
Masa netto: 90g
Producent: WEGE SIOSTRY
Dystrybutor: Wege Siostry Sp. z o.o.
Kraj pochodzenia: Polska
Skład: orzechy nerkowca 91%*, płatki drożdżowe nieaktywne, sól himalajska.
Alergeny: zawiera orzechy nerkowca
Możliwe alergeny: Może zawierać śladowe ilości soi, migdałów i sezamu.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 2207/521
Białko (g): 18,6
Węglowodany (g): 29,2
- w tym cukry (g): 5,8
Tłuszcz (g): 39,6
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 7,2
Błonnik pokarmowy (g): 4,7
Sól (g): 3,9
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w temp. pokojowej
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: NIE
Bez drożdży: NIE
Certyfikat BIO: | Nie |
Bezglutenowy (certyfikat): | Tak |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Dynię przekrojoną na pół umieszczamy na blaszce do pieczenia, polewamy 2 łyżkami oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku. Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut do pełnej miękkości i zarumienienia. Po ostudzeniu wyciągamy łyżką gniazda nasienne, a następnie wyciągamy cały miąższ. Cebulę drobno siekamy i smażymy na pozostałej oliwie na złoto, ok. 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ją do dyni razem z twarogiem, startym serem grana padano, doprawiamy solą oraz pieprzem, a na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę.
SKŁADNIKI:
Farsz:
- 1 kg dyni piżmowej
- 2 ząbki czosnku
- 270 g twarogu
- 50 g parmezanu
- 2-3 cebule
- 1 lub 2 jaja
- 5 łyżek oliwy
- sól i pieprz do smaku
Ciasto na ok. 75 pierogów:
- 450 g mąki
- 22 g oleju
- 330 g ciepłej wody zagotowanej, lekko przestudzonej
- szczypta soli
Dodatki:
- 200 g masła
- ½ pęczka szałwii
PRZYGOTOWANIE:
Dynię przekrojoną na pół umieszczamy na blaszce do pieczenia, polewamy 2 łyżkami oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku. Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut do pełnej miękkości i zarumienienia. Po ostudzeniu wyciągamy łyżką gniazda nasienne, a następnie wyciągamy cały miąższ. Cebulę drobno siekamy i smażymy na pozostałej oliwie na złoto, ok. 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ją do dyni razem z twarogiem, startym serem grana padano, doprawiamy solą oraz pieprzem, a na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę. Farsz schładzamy minimum 5 godzin w lodówce.
W misce zarabiamy ciasto na pierogi, wlewając stopniowo ciepłą wodę do uzyskania miękkiego ciasta. Gdy ciasto będzie miało dość zwartą strukturę, wyrabiamy na gładko na stolnicy. Odkładamy pod przykryciem na kwadrans. Po tym czasie cienko wałkujemy, wycinamy krążki i nadziewamy obficie farszem dyniowym. Zalepiamy pierogi najładniej, jak potrafimy, odkładamy na blaszkę wysypaną warstwą mąki. Doprowadzamy do wrzenia garnek osolonej wody z kilkoma kroplami oleju. Wrzucamy pierogi, mieszamy energicznie, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy ok. 1 minutę od momentu, aż pierogi wypłyną.
W rondelku roztapiamy masło. Dorzucamy listki szałwii i na średnim ogniu smażymy, mieszając zawartością od czasu do czasu, przechylając zawartość rondelka na boki, aż masło nabierze złocistego koloru i będzie intensywnie pachniało szałwią i orzechami. Tak przygotowanym masłem polewamy ciepłe pierogi i podajemy na stół.
Produkty polecane do tego przepisu:
* Przepis Grzegorza Łapanowskiego.