SKŁADNIKI
śmietanka pasteryzowana*, regulator kwasowości: kwas mlekowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 1463 kJ / 355 kcal
Tłuszcz: 36g;
w tym kwasy nasycone: 25g;
Węglowodany: 3,0g;
w tym cukry: 3,0g;
Białko: 6,0g;
Sól: 1,6g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt zawiera laktozę.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze od +2 do +4 st. C.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Kto nie kocha tiramisu? Tak myślałam, że nikt się nie odezwie. Dlatego gdy szykujecie ten deser, zróbcie go dwa razy więcej niż jest chętnych. Na pewno się nie zmarnuje.
Składniki na 6-8 porcji
- 200g biszkoptów
- 3 żółtka
- 300ml śmietanki 30%
- 500g mascarpone
- 150ml likieru kawowego
- 100ml espresso
- 80g cukru
Do dekoracji:
- Kakao
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy mascarpone, mieszamy. Osobno mikserem ubijamy śmietankę i dodajemy do masy. W trakcie mieszamy wlewamy 50ml likieru kawowego. Do innego naczynia wlewamy espresso oraz pozostałe 100ml likieru kawowego. Połowę biszkoptów zanurzamy w kawie z likierem i układamy jeden obok drugiego w brytfannie. Na biszkopty wykładamy połowę masy i wyrównujemy ją. Posypujemy grubą warstwą kakao. Układamy kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w kawie z likierem i nakładamy resztę masy. Możemy użyć rękawa cukierniczego, aby ozdobić deser. Ciasto posypujemy kakao.