BIO

*KLIMEKO Masło extra (250g)

Dodaj recenzję
Kod: 5907591000448
Producent: KLIMEK

Masło Extra Klimeko wytwarzane jest ze spasteryzowanej, ukwaszonej śmietany bez dodatku soli, barwników, konserwantów i aromatów. Posiada gładką konsystencję i naturalny śmietankowy smak. Kształt osełki wykonany ręcznie

Składniki: masło naturalne

Zawartość tłuszczu 82%

Masa netto: 250g

Pochodzenie: Polska PL 10191601 WE

Wartość odżywcza w 100g: wartość energetyczna 744kcal (3058kJ) białko - 0,7g tłuszcz - 82g węglowodany - 0,7g

Wyprodukowano przez P.P.H. "Klimeko" Bogusław Klimczak, Dionizów 2, 98-220 Zduńska Wola.

Informacje dodatkowe: Przechowywać w lodówce, w temperaturze 1-6ºC.

Termin przydatności do spożycia: nie krótszy niż 7 dni.

Przepis

Piernik z makiem i śliwką
Piernik z makiem i śliwką

Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Słodkie co nieco".

Składniki na formę 15x25cm

Piernik:

  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 200ml mleka
  • 300g mąki pszennej
  • 1 szklanka maku
  • 250g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżka kakao

Do przełożenia ciasta:

  • 200g powideł śliwkowych

Do dekoracji:

  • 250g serka śmietankowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • ozdobne pierniczki

Papier do pieczenia

Przygotowanie:

Umyte jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, odstawiamy. Do żółtek dodajemy cukier. Ucieramy na puszystą masę. Do masy żółtkowej wlewamy rozpuszczone masło. Dolewamy mleko. Partiami dodajemy mąkę oraz mak. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia oraz doprawiamy ciasto cynamonem, kardamonem, imbirem. Wsypujemy kakao. Następnie delikatnie do ciasta dodajemy ubite na sztywno białka. Mieszamy na wolnych obrotach miksera końcówką do wyrabiania ciasta. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy się upiekło, możemy wykonać test suchego patyczka.

Kiedy piernik wystygnie, kroimy go wzdłuż na pół i przekładamy powidłami. Sklejamy ze sobą dwie części ciasta, wstawiamy piernik do lodówki. Serek śmietankowy łączymy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masą smarujemy ostudzone ciasto. Wierzch ciasta dekorujemy ozdobnymi pierniczkami.