WEGETARIAŃSKI BIO

BIOFOOD Ocet jabłkowy (700ml) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907752683992
    Producent: BIOFOOD
  • Ocet jabłkowy jest produktem znanym od setek lat. Już w starożytnej medycynie doceniano jego właściwości takie jak: zapobieganie kamieniom pęcherza i infekcjom układu moczowego, wzmocnienie sytemu immunologicznego, łagodzenie objawów zapalenia stawów i dny moczanowej, ograniczenie infekcji w obrębie zatok i gardła, obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu, ochrona przed zatruciem pokarmowym, pobudzenie metabolizmu, wspomaganie trawienia, leczenie zaparć, zapobieganie zmęczeniu mięśni po ćwiczeniach czy zwalczanie alergii u ludzi i zwierząt.

    Ocet jabłkowy - BIO

    Objętość netto: 700ml

    Producent: BIO FOOD

    Składniki: Ocet z jabłek ekologicznych 5%, produkt niepasteryzowany.

    Przepis

    Piernik z orzechami laskowymi
    Piernik z orzechami laskowymi
      W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi Dodać orzechy i wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm).

    SKŁADNIKI:

    • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
    • pół szklanki mąki żytniej jasnej
    • 1 łyżeczka sody
    • 3 łyżki przyprawy piernikowej
    • 3 łyżki kakao
    • 1 szklanka napoju roślinnego (u mnie sojowy)
    • pół szklanki melasy z karobu, trzcinowej lub buraczanej
    • 6 łyżek oleju
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1 szklanka (250ml) orzechów laskowych

     

    PRZYGOTOWANIE:

    W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao. W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi. Dodać orzechy i wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm). Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić ciasto na 10 minut w otwartym wyłączonym piekarniku. Piernik można polać roztopioną czekoladą.

    * Przepis Idy Kulawik z bloga: veganbanda.pl