BIO

BIOLEVANTE Oliwa z oliwek extravirgin (750ml) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 8011845005183
Producent: LEVANTE

Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Oliwa z pierwszego tłoczenia, na zimno. Polecamy do zup, dań gotowych, sałatek, zimnych sosów, pieczenia RYB oraz smażenia.

>>> Kwasowość: 0,3/0,4 %, zawsze <0,8 %.

Objętość netto: 750ml.

Producent: Tenuta del Levante

Kraj pochodzenia: Włochy

Składniki: Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą ICEA.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna - 3389 kJ/824 kcal
Tłuszcz - 92 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 13 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze pokojowej, z dala od ciepła i światła.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Pizza z karczochami, orzeszkami piniowymi i mozzarellą
Pizza z karczochami, orzeszkami piniowymi i mozzarellą

Na pizzy połóż swoje ulubione składniki, na przykład plasterki hiszpańskiej kiełbasy chorizo, wędzonej szynki czy anchois.

Nie przepadam za wymyślnymi dodatkami do pizzy, wolę tradycyjne włoskie. Któregoś razu widziałam pizzę nie dość, że z najcieńszą na świecie warstwą sosu pomidorowego, to jeszcze posypaną liśćmi rukoli i kilkoma wiórkami parmezanu. Dlaczego?!

Przepis pochodzi z książki "Bez glutenu, pszenicy i nabiału" Antoinette Savill

 

Składniki (na 2 duże, cienkie pizze)

Ciasto:

  • 400 g (3 szklanki) bezglutenowej mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki nierafinowanego cukru
  • 14 g (1¼ łyżeczki) drożdży błyskawicznych
  • 300 ml (1¼ szklanki) ciepłej wody
  • bezglutenowa mąka do oprószenia i zagniatania

Dodatki:

  • 100 g kaparów bez ogonków
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 210 g serc karczochów z puszki
  • 20 drylowanych czarnych oliwek w oliwie
  • 200 g bezmlecznej mozzarelli, pecorino lub sera koziego w kostkach
  • 2 czubate łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • 1 łyżeczka suszonych lub 2 łyżeczki świeżych liści oregano
  • suszone wiórki papryki chilli
  • 100 g bezmlecznej mozzarelli, pecorino lub sera koziego
  • oliwa do skropienia

Nagrzej piekarnik do 220°C. Przygotuj dwie blaszki do pizzy o średnicy 30 cm.

1. W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Na środku zrób zagłębienie.

2. Do zagłębienia wlej wodę i oprószonymi rękami wymieszaj wszystkie składniki.

3. Uformuj z ciasta kulę i przełóż ją na oprószony mąką blat.

4. Zagniataj ciasto przez 8 minut, aż będzie giętkie i elastyczne. Jedną dłonią ugniataj ciasto, a drugą – przytrzymuj je w miejscu. Pracuj w spokojnym, stałym rytmie. Palcami kilka razy złóż ciasto i ugniataj je nadgarstkami. Następnie odwróć ciasto oraz powtórz składanie i ugniatanie. Pracuj, aż ciasto będzie równomiernie wyrobione. Jeśli się lepi, dodaj więcej mąki, a jeśli wyszło zbyt twarde, pokrop je wodą i dalej wyrabiaj.

5. Nasmaruj dwie miski oliwą. Podziel ciasto na pół i uformuj z niego dwie kule. Włóż je do misek, natnij na nich nożem krzyżyk na wierzchu i przykryj miski folą spożywczą.

6. Odstaw ciasto na 1–1½ godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

7. W tym czasie opłucz kapary pod zimą, bieżącą wodą, a następnie zostaw je w miseczce z wodą, aby wypłukać z nich sól. Przed użyciem odcedź je i osusz papierowym ręcznikiem.

8. Wyjmij obie kule ciasta na oprószony mąką blat. Każdą z nich zagniataj kilka minut, a następnie rozgnieć na płaski placek.

9. Oba placki rozwałkuj tak, aby na środku miały nie więcej niż 3 mm grubości, a po brzegach nieco więcej. Przełóż je na blaszki do pieczenia.

10. Posmaruj oba placki koncentratem pomidorowym.

11. Odcedź karczochy i oliwki. Karczochy pokój na ćwiartki.

12. Na pizzy ułóż karczochy, oliwki, kapary, kostki sera i orzeszki piniowe.

13. Pokrop przybranie oliwą, posyp je pieprzem, oregano i wiórkami chili.

14. Na wierzchu ułóż pokrojoną w plasterki mozzarellę albo posyp wierzch tartym serem kozim lub pecorino.

15. Piecz 15 minut, aż brzegi ciasta będą przyrumienione. Podawaj je od razu.

PRAKTYCZNE RADY

Oto kilka innych propozycji dodatków do pizzy zamiast karczochów, oliwek, kaparów i orzeszków piniowych. 100 g drobno pokrojonych plasterków szynki parmeńskiej albo innej wędzonej szynki i szklanka drobno pokrojonych, podsmażonych na oliwie grzybów, anchois, odcedzona pieczona papryka w oliwie i odrobina smażonej cukinii, podsmażone na oliwie krążki czerwonej cebuli, tymianek, połówki pomidorów czereśniowych i smażone plasterki chorizo.