WEGETARIAŃSKI BIO

BIOLEVANTE Oliwa z oliwek extravirgin (750ml) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 8011845005183
    Producent: BIOLEVANTE
  • Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Oliwa z pierwszego tłoczenia, na zimno. Polecamy do zup, dań gotowych, sałatek, zimnych sosów, pieczenia RYB oraz smażenia.

    Objętość netto: 750ml.

    Producent: Tenuta del Levante

    Kraj pochodzenia: Włochy

    Składniki: Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą ICEA.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100g

    • Wartość energetyczna - 3389 kJ/824 kcal;
    • Tłuszcz - 91,6 g

    w tym:

    • kwasy tłuszczowe nasycone - 13,8 g
    • kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 68,5 g
    • kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 9,3 g
    • Węglowodany - 0 g

    w tym:

    • cukry - 0 g
    • Białko - 0 g Sól - 0 g

    Przepis

    Smażone ryżowe kuleczki z serem
    Smażone ryżowe kuleczki z serem

    Przepis pochodzi od Cristiny Catese, autorki książki „Italia. Amore mio".

    Przygotowanie: 60 min

    Odpoczynek: 60 min

    Gotowanie: 20 min

    Poziom: średnio trudny

    Składniki na 15 sztuk:

    • 250 g ryżu arborio
    • 170 g wołowiny mielonej
    • 80 g wątróbek z kurczaka
    • 50 g suszonych borowików
    • 1 mała biała cebula
    • 400 g passaty pomidorowej
    • 1 l wywaru mięsnego
    • ½ szklanki białego wytrawnego wina
    • 80 g tartego sera Parmigiano Reggiano
    • 80 g masła (50 g + 30 g na koniec do mieszania)
    • 2 jajka M
    • oliwa z oliwek extra vergine
    • sól, pieprz

    Nadzienie:

    • 250 g mozzarelli

    Dodatkowo:

    Przygotowanie:

    Grzyby moczymy w ciepłej wodzie. Wątróbki drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozpuszczamy 50 g masła, dodajemy oliwę i smażymy posiekaną cebulę oraz mięso mielone, aż lekko się zarumienią. Następnie dodajemy wątróbki i odsączone oraz pokrojone grzyby. Podsmażamy ok. 5 minut. Wlewamy wino, zwiększamy temperaturę, by odparować alkohol. Następnie dodajemy passatę pomidorową i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy ok. 20 minut aż sos zgęstnieje. Dodajemy ryż i mieszamy. W zależności od potrzeb wlewamy wywar mięsny. Ryż gotujemy, aż będzie miękki i zwarty. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, tarty ser Parmigiano Reggiano i dokładnie mieszamy. Wbijamy dwa jajka. Mieszamy do połączenia się składników. Przekładamy całość na dużą blachę i delikatnie rozprowadzamy. Owijamy folią spożywczą, by dotykała powierzchni ryżu, dzięki czemu ryż nie wyschnie. Pozostawiamy do wystygnięcia. Nadzienie Mozzarellę kroimy na kawałki i osuszamy ręcznikiem papierowym. Gdy ryż wystygnie, formujemy kulki dłońmi, nadając im owalny kształt. Do każdego z nich wkładamy kawałek mozzarelli i dokładnie zamykamy. W taki sposób formujemy wszystkie kulki. Następnie obtaczamy je ze wszystkich stron w roztrzepanym jajku i bułce tartej. W garnku rozgrzewamy olej do temperatury 170-180 stopni i smażymy, aż się zarumienią. Podczas smażenia muszą pływać w dużej ilości oleju. Warto korzystać z garnka o małej średnicy, dzięki czemu zużyjemy mniej oleju. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.