
Seler naciowy ekologiczny (1szt.) - BIO (I)
Chrupiąca przekąska, dodatek do zup i sałatek. Można też wycisnąć z niego sok. Seler znany był już w starożytności i polecany był jako afrodyzjak oraz jako środek na uspokojenie. Nać selera występowała też na monetach rzymskich zamiennie z całym warzywem. Dziś cenimy selera za zawartość folianów (36 µg/100 g), witaminę C (3,1 mg/100 g), E (0,27 mg/100 g) oraz A (449 IU/100 g), a także potas (260 mg/100g), wapń (40 mg/100 g), fosfor (24 mg/100 g) i magnez (11 mg/100 g). Doskonale znany jest osobom na dietach redukcyjnych, ponieważ w 100g dostarcza jedynie 14 kcal, ale za to 1,6 g błonnika. (Źródło: USDA)
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Hiszpania/Włochy
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis z produktem: Seler naciowy ekologiczny (1szt.) - BIO (I)
Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Schudnij bez diety".
SKŁADNIKI na 1 porcję:
• ½ małego awokado
• łodyga selera naciowego
• garść kiełków słonecznika
• garść młodego szpinaku lub jarmużu
• 3 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki świeżej kolendry
• 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
• woda mineralna
WYKONANIE
1. Awokado obierz i wyjmij pestkę. Miąższ pokrój w mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny.
2. Seler pokrój w plasterki, kiełki i szpinak opłucz, a następnie osusz.
3. Włóż wszystkie składniki do kielicha blendera.
4. Zmiksuj na gładko, uzupełniając wodą mineralną do pożądanej konsystencji.