BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

LIMA Sos sojowy Tamari strong (500ml) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5411788036511
    Producent: LIMA
  • Sos sojowy Tamari mocny bezglutenowy, ekologiczny.

    Skład: woda, soja*, sól morska, alkohol*, Koji (Aspergillus oryzae).
    *składniki pochodzące z upraw ekologicznych.

    Objętość netto: 500ml

    Pochodzenie: Lima, Belgia.


    Wartość odżywcza w 100ml:
    Wartość energetyczna: 82kcal (346kJ)
    Białko: 10,3g
    Węglowodany: 5,8g
    w tym cukry: 1,7g
    Tłuszcz: 0,2g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g
    Błonnik: 0,9g
    Sól: 13g

    Certyfikacja:
    NL-BIO-01, rolnictwo spoza UE

    Producent: Lima nv/sa-Groendreef 101 - B-9880 Aalter

    Dystrybutor: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, PL-EKO-07

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

     

    Przepis

    Wegański pasztet jaglany, z zieloną soczewicą, estragonem i jabłkiem
    Wegański pasztet jaglany, z zieloną soczewicą, estragonem i jabłkiem

    SKŁADNIKI:

    • 2 szklanki ugotowanej dzień wcześniej kaszy jaglanej – 500g, (ok. 3/4 szklanki suchej kaszy)
    • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
    • 300g (ok. 200g suchej)
    • 2 małe cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (60g)
    • 2 łyżki płatków drożdżowych
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 1 łyżeczka suszonego estragonu
    • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 5–8 krążków suszonych jabłek (1/2 szklanki posiekanych, ok.25g)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • karmelizowane plastry jabłek, do podania (opcjonalnie)

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Grzejemy patelnię z oliwą. Siekamy cebulę i wyciskamy czosnek. Podsmażamy na patelni aż zmiękną, dodajemy ugotowaną zieloną soczewicę i sos sojowy, podsmażamy 1 minutę i zdejmujemy z ognia. Siekamy suszone jabłka i przygotowujemy resztę składników. Nastawiamy piekarnik na 180° C. Do średniej miski wrzucamy kaszę jaglaną, dodajemy podsmażane warzywa, mieszamy i miksujemy ręcznym blenderem (nie musi być na super gładko) następnie dodajemy przyprawy, mąkę, płatki drożdżowe, posiekane jabłka i dokładnie wszystko rozrabiamy ręką. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na ostygnięcia. Najlepiej jest przygotować pasztet wieczorem i pozwolić mu nabrać odpowiedniej konsystencji przez noc. Kroimy na kawałki i podajemy. Pasztet przechowujemy w lodówce do 5 dni, lub pokrojony na porcje i zawinięty w folię przechowujemy w zamrażarce do 1 miesiąca. Bardzo fajnie smakuje w połączeniu z karmelizowanymi jabłkami.