



LIMA Sos sojowy Tamari strong (500ml) - BIO
Sos sojowy Tamari mocny bezglutenowy, ekologiczny.
Skład: woda, soja*, sól morska, alkohol*, Koji (Aspergillus oryzae).
*składniki pochodzące z upraw ekologicznych.
Objętość netto: 500ml
Pochodzenie: Lima, Belgia.
Wartość odżywcza w 100ml:
Wartość energetyczna: 82kcal (346kJ)
Białko: 10,3g
Węglowodany: 5,8g
w tym cukry: 1,7g
Tłuszcz: 0,2g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g
Błonnik: 0,9g
Sól: 13g
Certyfikacja: NL-BIO-01, rolnictwo spoza UE
Producent: Lima nv/sa-Groendreef 101 - B-9880 Aalter
Dystrybutor: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, PL-EKO-07
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki ugotowanej dzień wcześniej kaszy jaglanej – 500g, (ok. 3/4 szklanki suchej kaszy)
- 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy –
- 300g (ok. 200g suchej)
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (60g)
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 5–8 krążków suszonych jabłek (1/2 szklanki posiekanych, ok.25g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- karmelizowane plastry jabłek, do podania (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Grzejemy patelnię z oliwą. Siekamy cebulę i wyciskamy czosnek. Podsmażamy na patelni aż zmiękną, dodajemy ugotowaną zieloną soczewicę i sos sojowy, podsmażamy 1 minutę i zdejmujemy z ognia. Siekamy suszone jabłka i przygotowujemy resztę składników. Nastawiamy piekarnik na 180° C. Do średniej miski wrzucamy kaszę jaglaną, dodajemy podsmażane warzywa, mieszamy i miksujemy ręcznym blenderem (nie musi być na super gładko) następnie dodajemy przyprawy, mąkę, płatki drożdżowe, posiekane jabłka i dokładnie wszystko rozrabiamy ręką. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na ostygnięcia. Najlepiej jest przygotować pasztet wieczorem i pozwolić mu nabrać odpowiedniej konsystencji przez noc. Kroimy na kawałki i podajemy. Pasztet przechowujemy w lodówce do 5 dni, lub pokrojony na porcje i zawinięty w folię przechowujemy w zamrażarce do 1 miesiąca. Bardzo fajnie smakuje w połączeniu z karmelizowanymi jabłkami.