BIO

EKOWITAL Suszone daktyle ekologiczne bez pestek (150g) - BIO

Kod: 5908249970212
Producent: EKO WITAL
Ekologiczne daktyle bez pestek mogą być stosowane jako samodzielna słodka przekąska, zamiennik słodyczy lub jako dodatek do porannej owsianki, deserów, ciast, powideł i wszelkiego rodzaju potraw. Są szczególnie polecane dla sportowców - skarbnica cukrów prostych.

Masa netto: 150g

Producent: Eko-Wital

Pochodzenie: Tunezja

Skład: daktyle suszone*
*składnik pochodzący z rolnictwa ekologicznego
Możliwe alergeny: Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów i sezamu.
      
Wartość odżywcza produktu na 100g:
Wartość energetyczna
(kJ/kcal):     1043 kJ/ 249 kcal
Białko (g):     1.8
Węglowodany (g):     66.6
W tym cukry (g):     18.5
Tłuszcz (g):     0.4
W tym kwasy tłuszczowe
nasycone (g):     0.09
Błonnik pokarmowy (g):     7.8
Sól (g):     0.075

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Produkt BIO:     TAK
Produkt BEZGLUTENOWY:     TAK
Produkt BEZLAKTOZOWY:     TAK
Produkt WEGETARIAŃSKI:     TAK
Produkt WEGAŃSKI:     TAK
Produkt BEZ CUKRU:     TAK
Produkt NATURALNY:     TAK

Przepis

Pascha wielkanocna
Pascha wielkanocna

Przepis:

SKŁADNIKI:

  • 1kg sera tłustego
  • 250g masła
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 6 żółtek
  • 100g rodzynek suszonych
  • 100g daktyli suszonych
  • 100g fig suszonych
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g migdałów
  • starta skórka z 1 pomarańczy

 

PRZYGOTOWANIE:

Ser należy zmielić 3-krotnie. Rodzynki zalać wrzątkiem i odcedzić po 5 minutach. Resztę bakalii posiekać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po jednym żółtku i łyżce zmielonego twarogu i dalej ucierać. Do utartej i gładkiej masy dodać posiekane bakalie i wymieszać. Na miesce ustawić sito, wyłożone podwójną gazą, lekko zwilżoną. Masę serową wyłożyć do sita i docisnąć. Brzegi gazy zawinąć do góry i przykryć masą serową. Na wierzch położyć dopasowany tależyk i obciążyć go aby odcisnać serwatkę. Wstawić na noc do lodówki. Po odciśnięciu rozwinąć gazę, przełożyć paschę na tależ.