EKOWITAL Biszkopty (200g) - BIO
Masa netto: 200g
Producent: Eko Wital
Pochodzenie: Włochy
Skład: mąka pszenna*, cukier*, jaja* 26%, substancje spulchniające (węglany sodu, węglany amonu), naturalne aromaty, sól.
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 378kcal (1599 kJ)
Białko: 8,5g
Węglowodany: 76,5g
- w tym cukry: 42,0g
Tłuszcz: 3,8g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,1g
Sól: 0,25g
Produkt zawiera alergeny: gluten i jaja. Może zawierać śladowe ilości pochodnych mleka.
Certyfikacja: IT-BIO-009 rolnictwo UE / spoza UE
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
Kto nie kocha tiramisu? Tak myślałam, że nikt się nie odezwie. Dlatego gdy szykujecie ten deser, zróbcie go dwa razy więcej niż jest chętnych. Na pewno się nie zmarnuje.
Składniki na 6-8 porcji
- 200g biszkoptów
- 3 żółtka
- 300ml śmietanki 30%
- 500g mascarpone
- 150ml likieru kawowego
- 100ml espresso
- 80g cukru
Do dekoracji:
- Kakao
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy mascarpone, mieszamy. Osobno mikserem ubijamy śmietankę i dodajemy do masy. W trakcie mieszamy wlewamy 50ml likieru kawowego. Do innego naczynia wlewamy espresso oraz pozostałe 100ml likieru kawowego. Połowę biszkoptów zanurzamy w kawie z likierem i układamy jeden obok drugiego w brytfannie. Na biszkopty wykładamy połowę masy i wyrównujemy ją. Posypujemy grubą warstwą kakao. Układamy kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w kawie z likierem i nakładamy resztę masy. Możemy użyć rękawa cukierniczego, aby ozdobić deser. Ciasto posypujemy kakao.