BIO

DARY NATURY Anyż ekologiczny nasiona (30g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5902741007001
Producent: DARY NATURY
Anyż doskonale nadaje się do ciast, kompotów, mięs oraz jako zaprawka do alkoholu.

Masa netto: 30g

Producent: DARY NATURY

Pochodzenie: Polska

Skład: anyż* 100%

*składniki pochodzenia ekologicznego 

Certyfikat: PL-EKO-01

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Produkt naturalny: TAK 
Produkt wegetariański: TAK 
Produkt wegański: TAK 
Bez glutenu: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK 
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK 
Bez drożdży: TAK 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Domowy zakwas buraczany
Domowy zakwas buraczany
Zakwas buraczany z przepisu Katarzyny Bosackiej

SKŁADNIKI:

  • 2 kg buraków
  • liście laurowe
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • goździki
  • cynamon
  • jałowiec
  • anyż
  • jabłko suszona
  • śliwka wędzona
  • 3 litry wody
  • skórka od chleba na prawdziwym zakwasie (niekoniecznie)

 

PRZYGOTOWANIE

Buraki szorujemy, kroimy w kawałki (nie musimy ich obierać). Wkładamy do garnka ceramicznego albo z kamionki. Dorzucamy przyprawy, pokrojone jabłko, śliwki, czosnek, chleb, zalewamy wodą, przykrywamy nie za szczelnie pokrywką i czekamy kilka dni. Po 3-4 dniach wyrzucamy skórkę i usuwamy biały nalot. Czekamy kolejne 2 dni. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Przecedzamy go, wyławiamy przyprawy, które dokładamy do barszczu, solimy, pieprzymy, podgrzewamy, dodajemy łyżkę masła i barszcz gotowy!