WEGETARIAŃSKI BIO

DARY NATURY Anyż (30g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5902741007001
    Producent: DARY NATURY
  • Anyż BIO

    Anyż doskonale nadaje się do ciast, kompotów, mięs oraz jako zaprawka do alkoholu.

    Składniki: anyż* 100%

    *produkt rolnictwa ekologicznego

    Przepis

    Domowy zakwas buraczany
    Domowy zakwas buraczany
    Zakwas buraczany z przepisu Katarzyny Bosackiej

    SKŁADNIKI:

    • 2 kg buraków
    • liście laurowe
    • czosnek
    • ziele angielskie
    • goździki
    • cynamon
    • jałowiec
    • anyż
    • jabłko suszona
    • śliwka wędzona
    • 3 litry wody
    • skórka od chleba na prawdziwym zakwasie (niekoniecznie)

     

    PRZYGOTOWANIE

    Buraki szorujemy, kroimy w kawałki (nie musimy ich obierać). Wkładamy do garnka ceramicznego albo z kamionki. Dorzucamy przyprawy, pokrojone jabłko, śliwki, czosnek, chleb, zalewamy wodą, przykrywamy nie za szczelnie pokrywką i czekamy kilka dni. Po 3-4 dniach wyrzucamy skórkę i usuwamy biały nalot. Czekamy kolejne 2 dni. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Przecedzamy go, wyławiamy przyprawy, które dokładamy do barszczu, solimy, pieprzymy, podgrzewamy, dodajemy łyżkę masła i barszcz gotowy!