BIO

BIO PLANET Ryż brązowy długoziarnisty 1kg - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5907814666369
Producent: BIO PLANET
Ekologiczny ryż brązowy długoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone. Ryż brązowy polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz dań egzotycznych.

Ryż brązowy długoziarnisty BIO

 

Masa netto: 1kg

Producent: BIO PLANET

Pochodzenie: Pakistan

Skład: ryż brązowy długoziarnisty* 100%

*składniki pochodzenia ekologicznego

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1499/354
Białko (g): 7,8
Węglowodany (g): 74
W tym cukry (g): 0,9
Tłuszcz (g): 2,2
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,5
Sól (g): 0,03

Certyfikacja: PL-EKO-07

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

PRODUKT BIO: TAK

0

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Tak
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Kolorowa tunezyjska potrawka wielowarzywna
Kolorowa tunezyjska potrawka wielowarzywna

Czy wiesz, że RYŻ BRĄZOWY DŁUGOZIARNISTY... ... to najmniej przetworzony i przez to najbardziej wartościowy gatunek ryżu. Usuwana jest jedynie niejadalna łuska, czyli ziarno jest częściowo obłuskane, dzięki czemu zachowuje większość swoich składników odżywczych.

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki ryżu brązowego
  • 1 łyżka płatków ryżowych
  • 1/2 marchewki
  • 1 łyżeczka orzeszków pinni
  • 1/2 zielonej papryki
  • 2 łyżki groszku zielonego
  • 1/2 pora
  • 1 łyżka kukurydzy
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 1/2 łyżeczki pestek słonecznika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki natki z pietruszki
  • 2 łyżeczki pestek dyni
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • szczypta kurkumy  

 

Gotowa lista zakupowa

 

PRZYGOTOWANIE:

Ryż przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej go wrzątkiem z dodatkiem kurkumy i oliwy z oliwek. Zostaw w garnku pod przykryciem na ok. 20 minut, potem postaw na mały gaz i gotuj ok. 5 minut. Ryż przełóż do garnka do gotowania na parze. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew, zieloną paprykę, pokrojonego w talarki pora. Paruj wszystko ok. 15 minut. Gdy warzywa już zmiękną dodaj resztę produktów i paruj całość ok. 5 minut. Podawaj z natką pietruszki.