BIORGANICA NUOVA Oliwki zielone bez pestek w zalewie (280g) - BIO
UWAGA: Może zawierać pestki lub fragmenty pestek.
Masa netto: 280g
Pochodzenie: Włochy
Skład: oliwki zielone *, woda, sól , kwasek cytrynowy
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 573 kJ/139 kcal
Tłuszcz: 13,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,4 g
Węglowodany: 2,2 g
w tym cukry: <0,1 g
Białko: 1,2 g
Sól: 3,0 g
Certyfikacja: IT BIO 006, rolnictwo UE
Informacje dodatkowe:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 10 dni
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Takiej pizzy jeszcze nie próbowałeś!
Przepis pochodzi od Cristiny Catese, autorki książki „Italia. Amore mio".
Przygotowanie: 20 min
Odpoczynek: 6 godz.
Pieczenie: 15-18 min
Poziom: Średnio trudny
Składniki:
CIASTO
700 g mąki 0 i 100g do oprószenia blatu
500 g wody w temperaturze pokojowej
4 g świeżych drożdży
20 g soli
FARSZ
250 g cykorii
60 g oliwek bez pestek
20 g kaparów
8-10 filetów anchois
20 g orzechów piniowych
Oliwa z oliwek extra vergine
2 łyżki semoliny
Przygotowanie:
Do małej miski wlewamy kilka łyżek wody w temperaturze pokojowej. Dodajemy drożdże i rozpuszczamy je, mieszając. Do dużej miski stopniowo wsypujemy 500 g mąki i wlewamy pozostałą wodę. Wyrabiamy składniki. Gdy dodamy połowę mąki i wody, wlewamy wodę z drożdżami i dalej wyrabiamy, ciągle dodając mąkę. Solimy. Ciasto wyrabiamy dłońmi, zagniatając okrągłymi ruchami do całkowitego wchłonięcia mąki. Ciasto wyrabiamy w misce 10-15 minut do otrzymania jednolitej konsystencji. Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 4 godziny do wyrośnięcia w suche miejsce, bez przeciągów. Następnie oprószamy je mąką i przekładamy na blat posypany mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich ponownie oprószamy mąką i formujemy z nich owalne kształty. Umieszczamy je w dwóch miskach z odrobiną mąki na dnie. Ponownie zakrywamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny.
FARSZ
Obieramy cykorię i pozbywamy się zewnętrznych liści. Myjemy ją, osuszamy i blanszujemy we wrzącej wodzie przez kilka minut. Odcedzamy i osuszamy. W rondelku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojone anchois, oliwki, orzeszki pinii, kapary i podsmażamy na złoty kolor, aż anchois całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy cykorię i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Opcjonalnie do farszu można dodać rodzynki.
CIASTO
Wyrabiamy porcję ciasta. Układamy je na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze. Rozciągamy dłońmi, formując owalny kształt. Możemy również użyć semoliny, dzięki czemu będzie łatwiej rozciągać ciasto. Powtarzamy czynność z drugą porcją ciasta. Obie porcje ciasta muszą mieć taką samą wielkość. Na jednej części wykładamy odcedzoną cykorię, zostawiając miejsce na bokach. Przykrywamy ją drugą porcją ciasta i palcami uciskamy boki. Za pomocą radełka odcinamy nadmiar ciasta z boków. Na wierzchu rozprowadzamy oliwę, dzięki czemu ciasto będzie bardziej miękkie i delikatne. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy pizzę 15-18 minut z włączoną funkcją góra-dół na złoty kolor.