WEGETARIAŃSKI BIO

BIORGANICA NUOVA Oliwki zielone bez pestek w zalewie (280g) - BIO

Kod: 8029689003999
Producent: BIORGANICA NUOVA
Oliwki zielone bez pestek ekologiczne, w solance, wegańskie. Idealne jako przystawka lub jako dodatek do sałatek, pizzy oraz dań mięsnych lub dań rybnych. >>> Produkt pasteryzowany

UWAGA: Może zawierać pestki lub fragmenty pestek.

 

Masa netto: 280g

Pochodzenie: Włochy

Skład: oliwki zielone *, woda, sól , kwasek cytrynowy

*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 573 kJ/139 kcal
Tłuszcz: 13,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,4 g
Węglowodany: 2,2 g
w tym cukry: <0,1 g
Białko: 1,2 g
Sól: 3,0 g

Certyfikacja: IT BIO 006, rolnictwo UE

Informacje dodatkowe:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 10 dni

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Pizza con la scarola
Pizza con la scarola

Takiej pizzy jeszcze nie próbowałeś!

Przepis pochodzi od Cristiny Catese, autorki książki „Italia. Amore mio".

Przygotowanie: 20 min

Odpoczynek: 6 godz.

Pieczenie: 15-18 min

Poziom: Średnio trudny

Składniki:

CIASTO

700 g mąki 0 i 100g do oprószenia blatu

500 g wody w temperaturze pokojowej

4 g świeżych drożdży

20 g soli

FARSZ

250 g cykorii

60 g oliwek bez pestek

20 g kaparów

8-10 filetów anchois

20 g orzechów piniowych

Oliwa z oliwek extra vergine

2 łyżki semoliny

Przygotowanie:

Do małej miski wlewamy kilka łyżek wody w temperaturze pokojowej. Dodajemy drożdże i rozpuszczamy je, mieszając. Do dużej miski stopniowo wsypujemy 500 g mąki i wlewamy pozostałą wodę. Wyrabiamy składniki. Gdy dodamy połowę mąki i wody, wlewamy wodę z drożdżami i dalej wyrabiamy, ciągle dodając mąkę. Solimy. Ciasto wyrabiamy dłońmi, zagniatając okrągłymi ruchami do całkowitego wchłonięcia mąki. Ciasto wyrabiamy w misce 10-15 minut do otrzymania jednolitej konsystencji. Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 4 godziny do wyrośnięcia w suche miejsce, bez przeciągów. Następnie oprószamy je mąką i przekładamy na blat posypany mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich ponownie oprószamy mąką i formujemy z nich owalne kształty. Umieszczamy je w dwóch miskach z odrobiną mąki na dnie. Ponownie zakrywamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny.

FARSZ

Obieramy cykorię i pozbywamy się zewnętrznych liści. Myjemy ją, osuszamy i blanszujemy we wrzącej wodzie przez kilka minut. Odcedzamy i osuszamy. W rondelku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojone anchois, oliwki, orzeszki pinii, kapary i podsmażamy na złoty kolor, aż anchois całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy cykorię i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Opcjonalnie do farszu można dodać rodzynki.

CIASTO

Wyrabiamy porcję ciasta. Układamy je na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze. Rozciągamy dłońmi, formując owalny kształt. Możemy również użyć semoliny, dzięki czemu będzie łatwiej rozciągać ciasto. Powtarzamy czynność z drugą porcją ciasta. Obie porcje ciasta muszą mieć taką samą wielkość. Na jednej części wykładamy odcedzoną cykorię, zostawiając miejsce na bokach. Przykrywamy ją drugą porcją ciasta i palcami uciskamy boki. Za pomocą radełka odcinamy nadmiar ciasta z boków. Na wierzchu rozprowadzamy oliwę, dzięki czemu ciasto będzie bardziej miękkie i delikatne. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy pizzę 15-18 minut z włączoną funkcją góra-dół na złoty kolor.