WEGETARIAŃSKI BIO

BIORGANICA NUOVA Oliwki zielone bez pestek w zalewie (280g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 8029689003999
    Producent: BIORGANICA NUOVA
  • Oliwki zielone bez pestek ekologiczne, wegańskie

    Skład: oliwki zielone *, woda, sól , kwasek cytrynowy

    *składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

    Masa / objętość netto: 280g

    Pochodzenie: Włochy

    Wartość odżywcza w 100g produktu:

    Wartość energetyczna: 642kJ / 156kcal

    Białko: 1,00g

    Węglowodany: 3,60g

    w tym cukry: 0,50g

    Tłuszcz: 14,60g

    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,9g

    Sól: 8,61g

    Certyfikacja: IT BIO 006, rolnictwo UE

    Informacje dodatkowe:

    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niz 3 miesiące.

    Przepis

    Pizza con la scarola
    Pizza con la scarola

    Przepis pochodzi od Cristiny Catese, autorki książki „Italia. Amore mio".

    Przygotowanie: 20 min

    Odpoczynek: 6 godz.

    Pieczenie: 15-18 min

    Poziom: Średnio trudny

    Składniki:

    CIASTO

    700 g mąki 0 i 100g do oprószenia blatu

    500 g wody w temperaturze pokojowej

    4 g świeżych drożdży

    20 g soli

    FARSZ

    250 g cykorii

    60 g oliwek bez pestek

    20 g kaparów

    8-10 filetów anchois

    20 g orzechów piniowych

    Oliwa z oliwek extra vergine

    2 łyżki semoliny

    Przygotowanie:

    Do małej miski wlewamy kilka łyżek wody w temperaturze pokojowej. Dodajemy drożdże i rozpuszczamy je, mieszając. Do dużej miski stopniowo wsypujemy 500 g mąki i wlewamy pozostałą wodę. Wyrabiamy składniki. Gdy dodamy połowę mąki i wody, wlewamy wodę z drożdżami i dalej wyrabiamy, ciągle dodając mąkę. Solimy. Ciasto wyrabiamy dłońmi, zagniatając okrągłymi ruchami do całkowitego wchłonięcia mąki. Ciasto wyrabiamy w misce 10-15 minut do otrzymania jednolitej konsystencji. Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 4 godziny do wyrośnięcia w suche miejsce, bez przeciągów. Następnie oprószamy je mąką i przekładamy na blat posypany mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich ponownie oprószamy mąką i formujemy z nich owalne kształty. Umieszczamy je w dwóch miskach z odrobiną mąki na dnie. Ponownie zakrywamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny.

    FARSZ

    Obieramy cykorię i pozbywamy się zewnętrznych liści. Myjemy ją, osuszamy i blanszujemy we wrzącej wodzie przez kilka minut. Odcedzamy i osuszamy. W rondelku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojone anchois, oliwki, orzeszki pinii, kapary i podsmażamy na złoty kolor, aż anchois całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy cykorię i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Opcjonalnie do farszu można dodać rodzynki.

    CIASTO

    Wyrabiamy porcję ciasta. Układamy je na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze. Rozciągamy dłońmi, formując owalny kształt. Możemy również użyć semoliny, dzięki czemu będzie łatwiej rozciągać ciasto. Powtarzamy czynność z drugą porcją ciasta. Obie porcje ciasta muszą mieć taką samą wielkość. Na jednej części wykładamy odcedzoną cykorię, zostawiając miejsce na bokach. Przykrywamy ją drugą porcją ciasta i palcami uciskamy boki. Za pomocą radełka odcinamy nadmiar ciasta z boków. Na wierzchu rozprowadzamy oliwę, dzięki czemu ciasto będzie bardziej miękkie i delikatne. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy pizzę 15-18 minut z włączoną funkcją góra-dół na złoty kolor.