Kołduny wegańskie z czerwonym barszczem

 

 

SKŁADNIKI:

Farsz:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cząbru
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  •  2/3 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  •  215 ml bardzo gorącej wody
  •  40 ml oleju
  •  ½ łyżeczki soli

Barszcz czerwony:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  •  1 litr zakwasu buraczanego
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz
  •  ew. cukier lub sok z cytryny

 

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę ugotuj do miękkości. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze 1–2 minuty. Dopraw cząbrem, papryką oraz pieprzem ziołowym. Całość dokładnie wymieszaj. Połącz z soczewicą i dopraw solą oraz pieprzem. Farsz powinien być dość wyraźny w smaku.

Połącz składniki do ciasta i zagnieć. Kawałki ciasta wałkuj na pożądaną grubość (3–4 mm). Wykrawaj szklanką (lub czymś okrągłym) kółka z ciasta. Na środku układaj kulki z farszu. Zawijaj elegancko w kołduny (uszka).

Przygotuj barszcz: bulion gotuj na małym ogniu z dodatkiem majeranku 20–30 minut. Dolej zakwas i doprowadź do tzw. migotania (ok. 80 stopni Celsjusza). Przecedź i dopraw wedle uznania – solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub cukrem.
Porada: Barszcz możesz przygotować na własnym zakwasie, w tym celu w sporym naczyniu z kamionki lub szkła ułóż pokrojone w plastry buraki z czosnkiem i przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz). Zalej osoloną wodą (1 łyżka na litr), wstaw w ciemne miejsce i obciąż od góry np. wyparzonym kamieniem, tak aby nic nie wystawało ponad poziom płynu. Po 10 dniach zakwas będzie gotowy.

 

 Produkty polecane do tego  przepisu:

 

 

 

 

 

*Przepis z książki „Przy jednym stole –100 przepisów z mięsem
i wegańskich” Anety i Jana Kuroniów.