"Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów" Toby Amidor

"Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów" Toby Amidor

2

Wszystko zaczyna się od tego co na talerzu. Właściwa dieta utrzymuje układ odpornościowy w optymalnej kondycji.

                                                          

Toby Amidor to dyplomowana dietetyczka i ekspertka o międzynarodowej sławie z dziedziny odżywiania. Należy także do amerykańskiej Academy of Nutrition and Dietetics (Akademii Odżywiania i Dietetyki). Założyła serwis Toby Amidor Nutrition oferujący osobom prywatnym, restauratorom i producentom konsultacje dotyczące żywności i jej bezpieczeństwa. Uważa, że jedzenie może być jednocześnie zdrowe, wartościowe i smaczne. Nie tylko udziela porad i przygotowuje autorskie przepisy, ale jest też specjalistką do spraw odżywiania na stronie FoodNetwork.com, popularyzatorką rozmaitych tematów zdrowotnych oraz prelegentką na wielu kongresach i konferencjach.

Sprawne funkcjonowanie układu odpornościowego jest kluczowe dla zdrowia

„Jako zapracowana mama trójki dzieci, która stawia ich dobro na pierwszym miejscu, wiem, jak bardzo przytłaczające może być dbanie o zdrowie bliskich na co dzień. Na szczęście mamy sprzymierzeńców. Nasze ciała zostały wyposażone w wyspecjalizowany system obronny, który zabezpiecza organizm przed chorobami. To układ odpornościowy (immunologiczny).  Sprawne funkcjonowanie układu odpornościowego jest kluczowe dla zdrowia. Jego zadanie polega na zwalczaniu wszystkich intruzów atakujących nasz organizm. Zdrowy układ immunologiczny daje nam większą szanse na pokonanie bakterii i wirusów oraz innych czynników chorobotwórczych, czyli patogenów.

W jaki sposób budować odporność organizmu?

To nie jest wcale tak skomplikowane jak się wydaje. Wszystko zaczyna się od tego co na talerzu. Właściwa dieta utrzymuje układ odpornościowy w optymalnej kondycji. Jeśli jeszcze nie zwracasz uwagi na to, co jesz, zmiana stylu odżywiania się na pewno wyjdzie ci na dobre. Niestety w okresach silnego stresu łatwo zapomnieć, ile korzyści przynosi jedzenie w sposób świadomy i zdrowy. Oczywiście funkcjonowanie układu odpornościowego zależy nie tylko od diety. Aby uzyskać optymalne wyniki, trzeba łączyć właściwe odżywianie się z dobrym nawodnieniem, odpowiednią ilością snu, regularną aktywnością fizyczną, technikami radzenia sobie z napięciem oraz ograniczyć alkohol.

Co można znaleźć w książce?

W książce pokazuję w jaki sposób przygotować zdrowe i dobrze zbilansowane posiłki bez niepotrzebnego stresu. Jeśli zdołasz wprowadzić te wskazówki w życie, ty i twoi bliscy będziecie mniej podatni na infekcje, a gdy któreś z was zachoruje, szybciej je pokona. W rozdziale 1 w przystępny sposób wyjaśniam, na czym polega właściwe odżywianie się i pokazuję to od strony praktycznej. W rozdziale 2 przedstawiam 25 produktów żywnościowych najefektywniej wzmacniających układ immunologiczny, opisuję ich właściwości oraz wskazuję, w których przepisach zostały użyte. Te składniki mają przede wszystkim właściwości przeciwutleniające, pomagają w zredukowaniu stanów zapalnych i wspierają walkę z infekcjami. Wprowadzenie tych 25 produktów do codziennego jadłospisu w znaczny sposób poprawi odporność całej rodziny.”

Wszystkie odpowiedzi to cytaty z książki Toby Amidor „Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów”.

Fot. autorki Melani Lust Photography

                          

 

 

 

Podobne artykuły