*BARTLOWIZNA Boczek bezglutenowy wędzony (100g)
UWAGA! Produkt zmiennowagowy. Ostateczna cena zależna jest od rzeczywistej wagi produktu i kalkulowana jest na etapie wystawiania paragonu.
Producent: BARTLOWIZNA
Kraj producenta: Polska
Składniki: mięso wieprzowe - boczek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, substancja konserwująca - E250
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 612kJ/ 146kcal
Białko (g): 22
Węglowodany (g): 1,6
- w tym cukry (g): 0,5
Tłuszcz (g): 6,2
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 2,4
Sól (g): 1,9
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w temp. 2°C - 8°C
Produkt bezglutenowy: TAK pod warunkiem zakupu całego opakowania zapakowanego w wakum przez producenta
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: NIE
Produkt wegański: NIE
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: NIE
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Krojenie: Wędliny do 0,5kg są zawsze krojone w plasterki powyżej tej ilości wędlinę wysyłamy w całym kawałku. Jeżeli chcesz aby wędlina poniżej 0,5kg nie była krojona lub pokrojona na być większa ilość niż 0,5kg napisz taką adnotację w uwagach do zamówienia.
Certyfikat BIO: | Nie |
Bezglutenowy (certyfikat): | Tak |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Składniki:
- 1,5 l wywaru
- 400 g białej kiełbasy
- 400 g wędzonych żeberek lub boczku
- 2-4 suszone grzyby
- 500 ml zakwasu z kiszonej kapusty
- 2 ząbki czosnku
- śmietana
- ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, majeranek
- chrzan
- opcjonalnie: mąka do zagęszczenia zupy
Przygotowanie:
Zagotowujemy wywar z dodatkiem suszonych grzybów, żeberek lub boczku. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz 3 liście laurowe. Po 20 minutach dodajemy surową białą kiełbasę i gotujemy kolejnych 20 minut. Po tym czasie dodajemy stopniowo zakwas i czosnek. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania zabielamy żurek śmietaną, opcjonalnie zagęszczamy odrobiną mąki i doprawiamy do smaku, dodajemy też chrzan. Ważne, aby majeranek dodać pod koniec gotowania - w przeciwnym razie żurek będzie miał gorzki posmak.
Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food