WEGETARIAŃSKI BIO

RAPUNZEL Bulion - kostki warzywne rosołowe (8 x 10,5g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 4006040271543
    Producent: RAPUNZEL
  • Bulion - kostki warzywne rosołowe ekologiczne

    Skład: sól morska, tłuszcz palmowy nieutwardzony*, cukier trzcinowy*, warzywa*(seler*, cebula*, marchew*, por*, dynia*), drożdże*, sok warzywny z koncentratu*(marchew*, cebula*), kurkuma*,pietruszka*, gałka muszkatołowa*, liście lubczyku*, korzeń lubczyku*, olej słonecznikowy*, czosnek*, nasiona kopru*
    * certyfikowany składnik ekologiczny

    Masa netto: 8x10,5g

    Pochodzenie: rolnictwo UE / spoza UE

    Wartość odżywcza w 100g produktu:
    Wartość energetyczna - 28 kJ/7 kcal
    Tłuszcz - 0,5 g
    w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0,3 g
    Węglowodany - 0,3 g
    w tym cukry - 0,3 g
    Białko - 0,1 g
    Sól -  1 g

    Certyfikacja: CH-BIO-004

    Producent: Rapunzel Naturkost, 87764 Legau, Deutschland
    Dystrybutor: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, certyfikat PL-EKO-07

    Informacje dodatkowe:
    Przygotowanie: 1 kostka na 500ml wody.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

    Przepis

    Żurek - tradycyjny polski probiotyk
    Żurek - tradycyjny polski probiotyk

    Nasi przodkowie jadali tę zupę bardzo często, nawet na śniadanie. Przygotowuje się ją na bazie zakwasu żytniego. Jest przebogata w składniki odżywcze i probiotyki, wspaniale reguluje trawienie i wspiera metabolizm. Zawiera wiele cennych pierwiastków takich jak potas, wapń, cynk, miedź czy mangan, a także witaminy E, B1, B2 i PP. Żurek możesz podawać z podsmażonymi grzybami, ugotowanymi ziemniakami oraz świeżymi ziołami jako pożywne i sycące danie.

    SKŁADNIKI:

    • 1 ½ -2 litry bulionu z warzyw
    • 1-2 szklanki zakwasu żytniego (w zależności od intensywności)
    • 3 drobno pokrojone marchewki
    • 1 drobno pokrojona pietruszka
    • 1 drobno posiekana cebula
    • 3-4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
    • 2 łyżki masła klarowanego
    • 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego  
    • ½ łyżki suszonego majeranku  
    • ½ łyżeczki suszonego cząbru drobno posiekana natka pietruszki lub koperek
    • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

     

    PRZYGOTOWANIE:

    W garnku rozpuść i podsmaż na rumiano drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem i pieprzem. Całość zalej wrzącym bulionem, dodaj obrane i drobno pokrojone marchewki i pietruszkę oraz liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Gotuj na wolnym ogniu, aż marchewka i pietruszka będą miękkie. Następnie dodaj zakwas, najpierw tylko jedną szklankę, a w razie potrzeby drugą. Całość zagotuj i zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzach ułóż ugotowane ziemniaki. Zalej gorącą zupą i posyp świeżo posiekanymi ziołami.

    Przepis Agnieszki Maciąg z książki „SMAK WIECZNEJ MŁODOŚCI. Jak zachować młodość i witalność w każdym wieku”.