


BEZGLUTEN Chleb biały bezglutenowy (300g)
Chleb biały bezglutenowy
Produkt do postępowania dietetycznego w diecie bezglutenowej.
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera jajek, mleka oraz skrobi pszennej.
Pakowano w atmosferze ochronnej.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Producent: BEZGLUTEN Sp. Z o.o.
Masa netto: 300g
Składniki: woda, mąka ryżowa, olej roślinny (rzepakowy), cukier, skrobia kukurydziana, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; drożdże, mąka kukurydziana, sól, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantaowa, hydroksypropylometyloceluloza; błonnik roślinny, mąka słonecznikowa, aromat, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; regulator kwasowości: kwas winowy.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 1008 kJ / 240 kcal
Tłuszcz: 5,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g
Weglowodany: 42 g
w tym cukry: 1,1 g
Błonnik: 6,4 g
Białko: 1,9 g
Sól: 0,88 g
Przepis
SKŁADNIKI:
- 2 kg buraków
- liście laurowe
- czosnek
- ziele angielskie
- goździki
- cynamon
- jałowiec
- anyż
- jabłko suszona
- śliwka wędzona
- 3 litry wody
- skórka od chleba na prawdziwym zakwasie (niekoniecznie)
PRZYGOTOWANIE
Buraki szorujemy, kroimy w kawałki (nie musimy ich obierać). Wkładamy do garnka ceramicznego albo z kamionki. Dorzucamy przyprawy, pokrojone jabłko, śliwki, czosnek, chleb, zalewamy wodą, przykrywamy nie za szczelnie pokrywką i czekamy kilka dni. Po 3-4 dniach wyrzucamy skórkę i usuwamy biały nalot. Czekamy kolejne 2 dni. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Przecedzamy go, wyławiamy przyprawy, które dokładamy do barszczu, solimy, pieprzymy, podgrzewamy, dodajemy łyżkę masła i barszcz gotowy!