Filet z ekologicznego indyka
Producent: Farat/"Naturalny Drób, Polska.
Masa netto: produkt wagowy
Składniki: filet z indyka
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna: 352 kJ/84 kcal;
- Tłuszcz: 0,70 g;w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,22 g;
- Węglowodany: 0,00 g;
- w tym cukry: 0,00 g;
- Białko: 19,20 g;
Sól: 0,12 g
Produkt zmiennowagowy. Cena naliczana zgodnie z rzeczywistą wagą spakowanej porcji.
Dostępność: Poniedziałek - Środa
Uwaga! Gdy produkt zostanie zamówiony poza wskazanymi dniami dostępności, zostanie zamieniony na odpowiednik firmy Naturalny Drób.
Przepis
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 filety z piersi indyka
- 10 pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 por
- 1 cukinia
- 100 ml soku jabłkowego
- 1 szklanka wywaru warzywnego (lub z kostki Ekowital)
- 2 łyżki masła klarowanego
- tymianek
- kumin
- pieprz do smaku
- koperek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ugotować kaszę pęczak w osolonej wodzie w proporcji 1:3 (1 porcjakaszy na 3 porcje wody) na małym ogniu do wchłonięcia wody. Na masło wrzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz por pocięty w półplasterki, podrumienić. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i cukinię w kostkę, dusić przez chwilę. Dodać ugotowaną kaszę, pokrojonego w kostkę indyka, podlać sokiem i wywarem. Doprawić kuminem, tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut mieszając żeby kasza się nie przypaliła. Posypać pokrojonym koperkiem.