
Kasztany jadalne 250g - BIO (I)
Kasztany jadalne BIO
Po kasztany jadalne najlepiej sięgać na przełomie października i listopada, ponieważ wtedy zaczyna się proces ich dojrzewania i zbioru. Nie należy mylić kasztanów jadalnych z popularnym w naszych parkach kasztanowcem zwyczajnym, którego owoce zawierają trujące dla człowieka saponiny. Klimat środkowoeuropejski występujący w Polsce jest dla kasztanów jadalnych dość surowy, przez co nie wyrastają u nas drzewa, a jedynie ich krzewiaste formy. Proponowane przez nas kasztany sprowadzane są z zaufanego źródła we Francji. To właśnie na francuskich i włoskich uliczkach można spotkać jesienią i zimą sprzedawców gorących kasztanów wypiekanych w małych piecykach ogrzewanych węglem drzewnym.
Orzechy kasztanów mają słodki, delikatny, lekko mączysty smak porównywany do połączenia batatów i orzechów laskowych. Jest to smak, do którego dojrzewa się powoli (jak do smaku oliwek czy serów pleśniowych). Kasztany jadalne należą do pokarmów, na które powinny uważać osoby uczulone na lateks. Mogą się u nich pojawić objawy alergii krzyżowej po zjedzeniu kasztana jadalnego, banana i kiwi.
Świeże kasztany można spożywać na surowo, wystarczy zdjąć z nich skórkę, jednak najczęściej poddaje się je obróbce termicznej lub mieli na bezglutenową mąkę kasztanową. Kasztany mogą posłużyć też do produkcji nalewek, jako nadzienia, do zup czy do kremu orzechowego używanego w cukiernictwie.
Kasztany gotowane:
Kasztany wkładamy do garnka i zalewamy wodą doprawiając łyżeczką soli i opcjonalnie liściem laurowym. Czas gotowania to ok 30 min, jednak jest on zależny od ilości i świeżości orzechów, dlatego najlepiej wyjąc jedną sztukę i sprawdzić, czy już są miękkie. Przestygnięte kasztany jemy prosto z wody obierając je ze skórki i z gorzkiej błonki.
Kasztany prażone:
Orzechy należy umyć, osuszyć i ponacinać z wypukłej strony, co nam ułatwi później zdjęcie skórki. Prażymy na rozgrzanej patelni pod przykryciem przez ok 10 min.
Kasztany pieczone:
Umyte, osuszone i ponacinane kasztany układamy na płaską stroną na blaszce do pieczenia, którą umieszczamy w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku i pieczemy ok. 20-30 min. Podajemy lekko przestudzone (ostrożnie, żeby się nie poparzyć), ponieważ ciepłe są najsmaczniejsze. Palcami zdejmujemy skórkę a nożykiem gorzką błonkę. Upieczone i rozdrobnione kasztany można traktować, jako zamiennik kawy (wskazany dla osób z problemami żołądkowymi i nadciśnieniem).
Masa netto: ok 250 g
Dystrybutor: Eko-Wital
Kraj pochodzenia:
Składniki: kasztany jadalne ekologiczne
Warunki przechowywania: Przechowywać w lodówce, w papierowej torbie
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez orzechów: NIE
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |