WEGETARIAŃSKI BIO

*IMPORT Koper włoski ekologiczny -Fenkuł [na wagę] (500g) - BIO (i) (f)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 281253???????
    Producent: IMPORT EKO-WITAL
  • FENKUŁ – koper warzywny; jadalną częścią są mięsiste spłaszczone ogonki liściowe, które kilka cm nad ziemia tworzą zgrubienie tzw. cebulę – właśnie ją je się na surowo, a także gotowaną lub duszoną. Oprócz wielu witamin (bogate źródło witaminy C) i soli mineralnych, zawiera dużo olejku lotnego o anyżkowym zapachu, który działa regulująco na trawienie i ma korzystny wpływ na system nerwowy.

    Kraj pochodzenia: Włochy

    Przepis

    Sałatka z komosą ryżową
    Sałatka z komosą ryżową

    SKŁADNIKI:

    • 5 łyżek komosy ryżowej (quinoa)
    • 1 szklanka wody
    • 5 szt. oliwek czarnych
    • 3 liście sałaty lodowej
    • 5 szt. pomidorków koktajlowych
    • 2 łyżki kiełków rzodkiewki
    • łyżeczka szczypiorku
    • 1/ 4 szt. kopru włoskiego (fenkuł)
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/ 4 łyżki musztardy
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 0,5 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
    • kurkuma, pieprz

     

     

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    Komosę ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i kurkumy ok. 15 minut. Odstaw do ostygnięcia, sałatę umyj i dokładnie osusz, porwij na kawałki. Pomidory przekrój na pół, fenkuła pokrój w paski, a rzodkiewkę w plastry, dodaj do sałaty razem z oliwkami i komosą, wymieszaj. Obierz czosnek i smaż w całości na oliwie do zarumienienia. Rozetrzyj go następnie z solą, dodaj do czosnku musztardę, ocet winny, pieprz i oliwę, wymieszaj aż do uzyskania jednolitego sosu. Sosem polej sałatkę, delikatnie wymieszaj, posyp posiekanym szczypiorkiem.