![Koperek ekologiczny pęczek (1szt.) - BIO (I) Koperek ekologiczny pęczek (1szt.) - BIO (I)](/media/products/b68963799497174c3d63b3f55c723f43/images/thumbnail/gallery_2247.jpg?lm=1664105248)
![BIO](/uploads/product_group/listek.png)
Koperek ekologiczny pęczek (1szt.) - BIO (I)
Świeży, ekologiczny, pachnący latem koperek jest idealny do praktycznie każdego dania. Można nim doprawiać zupy, dania obiadowe, sałatki, sosy, dipy. Klasycznie zawsze pasuje do ziemniaków, czy też do dipu czosnkowego oraz sosu śmietanowo pieczarkowego. Warto mieć w zamrażarce pudełko z posiekanym koperkiem w zapasie. Mrożenie idealnie konserwuje nam dobroczynne właściwości i aromat koperku. Aby zamrożony koperek był niezbrylony i sypki, należy pamiętać, żeby siekać i mrozić suchy koperek. Tak samo pojemnik lub torebka używana do tego procesu powinny być wolne od kropli wody.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Niemcy
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 138 kJ/ 33 kcal
Węglowodany (g): 2,8
Tłuszcz (g): 0,4
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,1
Błonnik (g): 3,3
Białko (g): 2,8
Sól (g): 0
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
Domowe bliny smakują i pachną zupełnie inaczej niż gumowate, pozbawione aromatu, paczkowane bliny z supermarketu. Zrobione według tego przepisu są lekkie i puszyste oraz delikatnie podkreślają smak egzotycznych dodatków. Najlepiej polewać je bezpośrednio po przygotowaniu. Małe bliny można składać jako kanapki, wkładając między nie wędzonego łososia lub pstrąga.
Przepis pochodzi z książki "Bez glutenu, pszenicy i nabiału" Antoinette Savill
Składniki (4-6 porcji)
Bliny:
55 (½ szklanki) mąki gryczanej
55 (½ szklanki) bezglutenowej mąki uniwersalnej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku proszku do pieczenia
1 łyżeczka oliwy
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 jajka
120 ml (½ szklanki) wody
olej do smażenia
Dodatki:
225 g śmietankowego sera sojowego, miękkiego serca koziego lub owczego
1 łyżka niesłodzonego mleka sojowego
155 g dobrej jakości wędzonego łososia lub pstrąga
25 g świeżego szczypiorku
Do dekoracji użyj świeżego koperku lub rukoli.
1. Drobno pokrój wędzoną rybę.
2. Drobno posiekaj szczypiorek.
3. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
4. Zrób zagłębienie na środku stożka mąki, wlej w nie oliwę i olej oraz wybij w nie oba jajka.
5. Za pomocą ręcznej trzepaczki ubij ciasto, stopniowo dolewając do niego wodę.
6. Pozostaw ciasto na 15 minut w temperaturze pokojowej.
7. Dobrze nagrzej dużą, nieprzywierającą patelnię z odrobiną patelnię z odrobiną oleju.
8. Łyżką nalej ciasto na patelnię, formując 4 bliny o średnicy około 6 cm.
9. Smaż, aż zetną się od spodu, a na wierzchu pojawią się bąbelki powietrza. Następnie odwróć bliny i dosmaż je z drugiej strony. Obie strony mieć jasnozłoty kolor.
10. Przełóż bliny na duży, ciepły półmisek.
11. W małej misce zmiksuj ser z mlekiem sojowym na gładką masę. Nałóż trochę sera na środek każdego blina.
12. Na serze połóż kilka kawałków ryby i posyp je posiekanym szczypiorkiem. Podawaj od razu.
13. Albo przełóż po kilka blinów ( w porcjach dla jednej osoby) na nieduże, ciepłe talerze i udekoruj je świeżym koperkiem lub rukolą i pokrop oliwą.