Koperek ekologiczny pęczek (1szt.) - BIO (I)
Świeży, ekologiczny, pachnący latem koperek jest idealny do praktycznie każdego dania. Można nim doprawiać zupy, dania obiadowe, sałatki, sosy, dipy. Klasycznie zawsze pasuje do ziemniaków, czy też do dipu czosnkowego oraz sosu śmietanowo pieczarkowego. Warto mieć w zamrażarce pudełko z posiekanym koperkiem w zapasie. Mrożenie idealnie konserwuje nam dobroczynne właściwości i aromat koperku. Aby zamrożony koperek był niezbrylony i sypki, należy pamiętać, żeby siekać i mrozić suchy koperek. Tak samo pojemnik lub torebka używana do tego procesu powinny być wolne od kropli wody.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Niemcy
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 138 kJ/ 33 kcal
Węglowodany (g): 2,8
Tłuszcz (g): 0,4
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,1
Błonnik (g): 3,3
Białko (g): 2,8
Sól (g): 0
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
Kanapka z awokado czy sałatka z jajkiem? A może by tak jedno i drugie? Połącz te dwa ulubione dania (i oba wzmacniające odporność składniki) w jednej kremowej sałatce. Przekonasz się, że doskonale ze sobą współgrają.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów" Toby Amidor.
• 6 dużych jajek
• 2 awokado, przecięte na pół i wypestkowane
• 2 łyżki niskotłuszczowego majonezu
• 2 łyżki odtłuszczonego jogurtu greckiego
• 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
• sok z ½ cytryny
• ¼ łyżeczki soli
• 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
• 6 pit pełnoziarnistych
• 6 liści sałaty, podzielonych na pół
• 2 pomidory śliwkowe (rzymskie) pokrojone w cienkie plasterki
1. Włóż jajka do średniego garnka i zalej je wodą, tak by całkiem je przykryła. Zagotuj na dużym ogniu, zmniejsz moc palnika i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij garnek z palnika, przykryj go pokrywką i pozostaw jajka we wrzątku na 15 minut. Odlej wodę, przelej jajka zimną wodą i odstaw na 10 minut. Obierz ze skorupek i pokrój w grubą kostkę.
2. Umieść jajka w średniej misce. Wydrąż połówki awokado łyżką i dodaj do jajek. Zgnieć widelcem lub praską do ziemniaków. Dodaj majonez, jogurt, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj.
3. Odetnij brzeg każdej pity, aby powstała kieszonka. Opiecz pity w tosterze, piekarniku lub na patelni.
4. Włóż do każdej pity liść sałaty i po tyle samo plasterków pomidora. Nadziej chlebki porcją (125ml) pasty. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Dobra rada: Do kanapek przeważnie używam pomidorów śliwkowych, znanych także jako rzymskie, ponieważ mają o wiele mniej pestek oraz soku niż inne odmiany. W efekcie pieczywo tak szybko nie rozmięka.