

Koperek ekologiczny pęczek (1szt.) - BIO (I)
Świeży, ekologiczny, pachnący latem koperek jest idealny do praktycznie każdego dania. Można nim doprawiać zupy, dania obiadowe, sałatki, sosy, dipy. Klasycznie zawsze pasuje do ziemniaków, czy też do dipu czosnkowego oraz sosu śmietanowo pieczarkowego. Warto mieć w zamrażarce pudełko z posiekanym koperkiem w zapasie. Mrożenie idealnie konserwuje nam dobroczynne właściwości i aromat koperku. Aby zamrożony koperek był niezbrylony i sypki, należy pamiętać, żeby siekać i mrozić suchy koperek. Tak samo pojemnik lub torebka używana do tego procesu powinny być wolne od kropli wody.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Niemcy
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 138 kJ/ 33 kcal
Węglowodany (g): 2,8
Tłuszcz (g): 0,4
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,1
Błonnik (g): 3,3
Białko (g): 2,8
Sól (g): 0
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis z produktem: Koperek ekologiczny pęczek (1szt.) - BIO (I)
Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.
Składniki na 2 porcje:
• 400g gęstego greckiego jogurtu
• ząbek czosnku
• łyżeczka soli morskiej
• 4 spore łyżki masła
• łyżeczka płatków chilli
• ¼ łyżeczki słodkiej papryki
• 4 jajka
• 4 łyżeczki soku z cytryny
Dodatkowo:
• garść posiekanych, świeżych ziół: pietruszka, tymianek, oregano, koperek
• ulubione pieczywo
Do jogurtu przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i dodajemy sól. Całość mieszamy. Jeśli lubimy śniadania na ciepło, jogurt możemy podgrzać na parze. Danie będzie równie smaczne, a jajko nie schłodzi się od razu po podaniu. Masło podgrzewamy na patelni w niskiej temperaturze aż wytworzy się piana i zacznie brązowieć oraz pachnieć orzechami (uważając, żeby go nie przypalić). Potrwa to kilka minut. Na koniec wsypujemy płatki chilli i słodką paprykę.
W tym czasie w garnku gotujemy wodę. Jajka jedno po drugim wybijamy na gęste małe sitko tak, aby nadmiar białka spłynął do miseczki, którą ustawiamy pod spodem. Delikatnie przelewamy jajko do małej filiżanki albo kokilki i dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Tak postępujemy z kolejnymi jajkami, każde przelewamy do osobnego naczynia, aby się nie połączyły ze sobą. Gdy woda się zagotuje, maksymalnie zmniejszamy temperaturę, aby przestała bulgotać i delikatnie przelewamy do niej każde jajko – w taki sposób, aby opadło na dno, nie rozlało się i nie zaczęło się ruszać pod wpływem gotowania. Po 2-3 minutach delikatnie wyciągamy jajka łyżką cedzakową.
Na talerz wylewamy kilka łyżek jogurtu, na środku układamy jajko, posypujemy całość ziołami i polewamy gorącym masłem. Podajemy z chrupiącym pieczywem.
Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.