BIO

Koperek ekologiczny pęczek (1szt.) - BIO (I)

Dodaj recenzję
Kod: 2247

Świeży, ekologiczny, pachnący latem koperek jest idealny do praktycznie każdego dania. Można nim doprawiać zupy, dania obiadowe, sałatki, sosy, dipy. Klasycznie zawsze pasuje do ziemniaków, czy też do dipu czosnkowego oraz sosu śmietanowo pieczarkowego. Warto mieć w zamrażarce pudełko z posiekanym koperkiem w zapasie. Mrożenie idealnie konserwuje nam dobroczynne właściwości i aromat koperku. Aby zamrożony koperek był niezbrylony i sypki, należy pamiętać, żeby siekać i mrozić suchy koperek. Tak samo pojemnik lub torebka używana do tego procesu powinny być wolne od kropli wody.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Niemcy

 

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

 

 

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 138 kJ/ 33 kcal
Węglowodany (g): 2,8
Tłuszcz (g): 0,4
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,1
Błonnik (g): 3,3
Białko (g): 2,8
Sól (g): 0

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem

Domowe bliny smakują i pachną zupełnie inaczej niż gumowate, pozbawione aromatu, paczkowane bliny z supermarketu. Zrobione według tego przepisu są lekkie i puszyste oraz delikatnie podkreślają smak egzotycznych dodatków. Najlepiej polewać je bezpośrednio po przygotowaniu. Małe bliny można składać jako kanapki, wkładając między nie wędzonego łososia lub pstrąga.

Przepis pochodzi z książki "Bez glutenu, pszenicy i nabiału" Antoinette Savill

Składniki (4-6 porcji)

Bliny:

55 (½ szklanki) mąki gryczanej

55 (½ szklanki) bezglutenowej mąki uniwersalnej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku proszku do pieczenia

1 łyżeczka oliwy

2 łyżki oleju słonecznikowego

2 jajka

120 ml (½ szklanki) wody

olej do smażenia

Dodatki:

225 g śmietankowego sera sojowego, miękkiego serca koziego lub owczego

1 łyżka niesłodzonego mleka sojowego

155 g dobrej jakości wędzonego łososia lub pstrąga

25 g świeżego szczypiorku

Do dekoracji użyj świeżego koperku lub rukoli.

1. Drobno pokrój wędzoną rybę.

2. Drobno posiekaj szczypiorek.

3. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

4. Zrób zagłębienie na środku stożka mąki, wlej w nie oliwę i olej oraz wybij w nie oba jajka.

5. Za pomocą ręcznej trzepaczki ubij ciasto, stopniowo dolewając do niego wodę.

6. Pozostaw ciasto na 15 minut w temperaturze pokojowej.

7. Dobrze nagrzej dużą, nieprzywierającą patelnię z odrobiną patelnię z odrobiną oleju.

8. Łyżką nalej ciasto na patelnię, formując 4 bliny o średnicy około 6 cm.

9. Smaż, aż zetną się od spodu, a na wierzchu pojawią się bąbelki powietrza. Następnie odwróć bliny i dosmaż je z drugiej strony. Obie strony mieć jasnozłoty kolor.

10. Przełóż bliny na duży, ciepły półmisek.

11. W małej misce zmiksuj ser z mlekiem sojowym na gładką masę. Nałóż trochę sera na środek każdego blina.

12. Na serze połóż kilka kawałków ryby i posyp je posiekanym szczypiorkiem. Podawaj od razu.

13. Albo przełóż po kilka blinów ( w porcjach dla jednej osoby) na nieduże, ciepłe talerze i udekoruj je świeżym koperkiem lub rukolą i pokrop oliwą.