BIO

ORGANIC Mąka gryczana pełnoziarnista ekologiczna (500g) - BIO

Kod: 5908249974609
Ekologiczna mąka gryczana pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna gryki niepalonej. Polecamy do ciasta naleśnikowego, makaronów, klusek, placków. Doskonała również do pełnoziarnistego chleba w połączeniu z innymi mąkami.

Masa netto: 500g

Producent: Organic Farma Zdrowia

Składniki: ekologiczna mąka gryczana 2000* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Wartość odżywcza w 100g:

  • Wartość energetyczna 1448 kJ/342 kcal
  • Tłuszcz 2,4 g
  • - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
  • Węglowodany 67 g
  • - w tym cukry 0,8 g
  • Błonnik 6,3 g
  • Białko 10 g
  • Sól 0,01 g

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Przepis

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem

Domowe bliny smakują i pachną zupełnie inaczej niż gumowate, pozbawione aromatu, paczkowane bliny z supermarketu. Zrobione według tego przepisu są lekkie i puszyste oraz delikatnie podkreślają smak egzotycznych dodatków. Najlepiej polewać je bezpośrednio po przygotowaniu. Małe bliny można składać jako kanapki, wkładając między nie wędzonego łososia lub pstrąga.

Przepis pochodzi z książki "Bez glutenu, pszenicy i nabiału" Antoinette Savill

Składniki (4-6 porcji)

Bliny:

55 (½ szklanki) mąki gryczanej

55 (½ szklanki) bezglutenowej mąki uniwersalnej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku proszku do pieczenia

1 łyżeczka oliwy

2 łyżki oleju słonecznikowego

2 jajka

120 ml (½ szklanki) wody

olej do smażenia

Dodatki:

225 g śmietankowego sera sojowego, miękkiego serca koziego lub owczego

1 łyżka niesłodzonego mleka sojowego

155 g dobrej jakości wędzonego łososia lub pstrąga

25 g świeżego szczypiorku

Do dekoracji użyj świeżego koperku lub rukoli.

1. Drobno pokrój wędzoną rybę.

2. Drobno posiekaj szczypiorek.

3. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

4. Zrób zagłębienie na środku stożka mąki, wlej w nie oliwę i olej oraz wybij w nie oba jajka.

5. Za pomocą ręcznej trzepaczki ubij ciasto, stopniowo dolewając do niego wodę.

6. Pozostaw ciasto na 15 minut w temperaturze pokojowej.

7. Dobrze nagrzej dużą, nieprzywierającą patelnię z odrobiną patelnię z odrobiną oleju.

8. Łyżką nalej ciasto na patelnię, formując 4 bliny o średnicy około 6 cm.

9. Smaż, aż zetną się od spodu, a na wierzchu pojawią się bąbelki powietrza. Następnie odwróć bliny i dosmaż je z drugiej strony. Obie strony mieć jasnozłoty kolor.

10. Przełóż bliny na duży, ciepły półmisek.

11. W małej misce zmiksuj ser z mlekiem sojowym na gładką masę. Nałóż trochę sera na środek każdego blina.

12. Na serze połóż kilka kawałków ryby i posyp je posiekanym szczypiorkiem. Podawaj od razu.

13. Albo przełóż po kilka blinów ( w porcjach dla jednej osoby) na nieduże, ciepłe talerze i udekoruj je świeżym koperkiem lub rukolą i pokrop oliwą.