

ORGANIC Mąka gryczana pełnoziarnista ekologiczna (500g) - BIO
Masa netto: 500g
Producent: Organic Farma Zdrowia
Składniki: ekologiczna mąka gryczana 2000* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Wartość odżywcza w 100g:
- Wartość energetyczna 1448 kJ/342 kcal
- Tłuszcz 2,4 g
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
- Węglowodany 67 g
- - w tym cukry 0,8 g
- Błonnik 6,3 g
- Białko 10 g
- Sól 0,01 g
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepis z produktem: ORGANIC Mąka gryczana pełnoziarnista ekologiczna (500g) - BIO
Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.
SKŁADNIKI:
- 200 g suchego maku mielonego
- 200 g wybranych orzechów (laskowe, włoskie, migdały )
- 50 g mąki gryczanej białej
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g skrobi (ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki z tapioki)
- ½ łyżeczka sody
- sok z ½ cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 łyżki wybranego oleju
- wybrana substancja słodząca do smaku
Lukier:
- 6 łyżek cukru-pudru z ksylitolu
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Lukier: Cukier puder wsypujemy do kubka, dodajemy stopniowo soku z cytryny i dokładnie mieszamy, aż powstanie lukier. Smarujemy ostygnięte ciasto. Uwagi: Do przepisu użyłam mielonego, sypkiego maku.
* Przepis pochodzi z bloga: misamocy.pl