SCHAR Makaron bezglutenowy rurka - Penne (250g)
Penne bezglutenowe firmy Schär są częścią włoskiej tradycji makaronowej. Od zawsze były produkowane we Włoszech według receptury z prosa. To starożytne zboże nadaje makaronowi harmonijny smak z nutą orzecha laskowego i jasnożółty kolor. Cartella (techniczne określenie grubości ciasta) jest dowodem na kunszt wyrobu.
Masa netto: 250g
Producent: Schar
Kraj pochodzenia: Włochy
Składniki: maka kukurydziana , mąka ryżowa , emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych . Może zawierać śladowe ilości soi.
Wartości odżywcze w 100g:
- wartość energetyczna 1513/357 kj/kcal
- tłuszcz 1,9 g
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g
- węglowodany 77 g
- - w tym cukry 0,5 g
- błonnik 1,2 g
- białko 7,3 g
- sól 0 g
Bezglutenowe: TAK
Bez pszenicy: TAK
Bez dodatku mleka: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez dodatku jaj: TAK
Wegańskie: TAK
Wegetariańskie: TAK
Bez konserwantów: TAK
Przepis
Kolejna Dietetyczna Pocztówka Centrum Dietetyki Consilium Vitalis zabiera nas do aromatycznych Włoch prezentując jak w prosty sposób przygotować tradycyjne włoskie danie rodem z domu Medyceuszy - penne po florencku. Tą oraz wszystkie inne potrawy prezentowane w serii Dietetycznych Pocztówek znajdziesz w dietach Centrum Dietetyki Consilium Vitalis!
Składniki:
- makaron penne razowy 200g
- bakłażan 200g
- suszone pomidory 100g
- bazylia 20g
- pieczarki 120g
- oliwa z oliwek 40g
- kurczak 400g
- czosnek 15g
- pomidory koktajlowe 120g
Przygotowanie:
Ugotować makaron al dente, pokroić bakłażan w romby, pieczarki w cząstki, kurczaka w paski, pomidory na połówki. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić bakłażan i smażyć ok 2 min. Następnie dodać kurczaka i dalej smażyć razem kolejne 5 min, dorzucając pieczarki aż do ich zrumieniania. Dodać czosnek, suszone pomidory i siekaną bazylię. Na koniec połączyć wszystko z makaronem i chwilę razem zagrzać. Potrawa gotowa!