Czekolada gorzka 99% kakao BIO
Masa netto: 80g
Producent: VIVANI
Dystrybutor: Bio Planet S.A.
Pochodzenie: Niemcy
Skład: masa kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, cukier kokosowy*
*certyfikowane składniki ekologiczne
Informacje o alergenach: może zawierać mleko łącznie z laktozą, zboża zwierające gluten, orzechy
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 2768kJ/ 672kcal
Białko (g): 8,8
Węglowodany (g): 7,4
- w tym cukry (g): 0,5
Tłuszcz (g): 64,3
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 40,5
Sól (g): 0,02
Certyfikaja: DE-ÖKO-013
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej. Chronić przed ciepłem.
PRODUKT BIO: TAK
PRODUKT WEGETARIAŃSKI: TAK
PRODUKT WEGAŃSKI: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Przepis pochodzi z książki Diany Pietraszewskiej "Szybkie dania keto. Książka o diecie keto napisana przez dietetyka."
SKŁADNIKI:
• 30 g gorzkiej czekolady (90% zawartości kakao)
• 150 ml mleczka kokosowego o dużej zawartości miąższu
• 30 g siemienia lnianego
• 100 ml wody
• przyprawy: cynamon
• do podania: 50 g borówek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Podgrzać mleczko kokosowe w garnku z wodą. Zmniejszyć ogień i dodać zmielone siemię lniane oraz cynamon. Gotować ok. 3 min, często mieszając. Siemianka powinna mieć konsystencję zbliżoną do tradycyjnej owsianki.
2. Zdjąć garnek z ognia i odstawić na bok do ostygnięcia. Dodać drobno posiekaną czekoladę i mieszać do połączenia składników. Przelać siemiankę do miski i posypać borówkami.
WARTOŚCI ODŻYWCZE KCAL: 634 / B: 14,5 G / T: 51,3 G / W: 26,1 G / BP: 4,5 G