
ORGANIC Olej kokosowy virgin, ekologiczny (250ml) - BIO
Olej kokosowy virgin BIO
Ekologiczny olej kokosowy, nierafinowany, z pierwszego tłocznia, tloczony na zimno.
Objętość netto: 250ml
Producent: ORGANIC FARMA ZDROWIA
Dystrybutor: Eko-Wital Sp.z o.o.
Pochodzenie: Filipiny
Skład: olej kokosowy*
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 3700kJ/ 900kcal
Białko (g): 0
Węglowodany (g): 0
W tym cukry (g): 0
Tłuszcz (g): 100
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 91
Sól (g): 0
Certyfikaja: PL-EKO-08
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywac w temp. 4°C
PRODUKT BIO: TAK
Przepis
Masło orzechowe karmelowe, z kakao i grubą solą.
SKŁADNIKI:
- 200 g orzeszków ziemnych (niesolonych)
- 60-80 ml śmietanki
- 2 łyżeczki kakao
- 1/3 łyżeczki soli gruboziarnistej
Do kajmaku:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 100 ml śmietanki roślinnej (np. migdałowej)
- 150 g cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE:
W garnuszku doprowadź do wrzenia cukier, śmietankę i olej. Mieszaj około 5 minut, zestaw z ognia i pozostaw do częściowego zgęstnienia. Orzeszki dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dobrze jest zatrzymać co kilka sekund sprzęt, aby uniknąć przegrzania. Dodaj kajmak, kakao i zimną śmietankę, aby masło uzyskało kremową konsystencję. Na koniec delikatnie wmieszaj łyżką sól.
PRZECHOWYWANIE:
Masło przechowuj w słoiczku, w lodówce około 7 dni.