![](/uploads/widget/6/image/thumbnail/thumb_jesienna-rozgrzewka-organicmarket-2.jpeg?lm=1663577921)
![Masło orzechowe karmelowe, z kakao i grubą solą](/uploads/blog/main/thumbnail/gallery_79-food-3126525-1280.jpg?lm=1671282531)
Masło orzechowe karmelowe, z kakao i grubą solą
2
Masło orzechowe karmelowe, z kakao i grubą solą.
SKŁADNIKI:
- 200 g orzeszków ziemnych (niesolonych)
- 60-80 ml śmietanki
- 2 łyżeczki kakao
- 1/3 łyżeczki soli gruboziarnistej
Do kajmaku:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 100 ml śmietanki roślinnej (np. migdałowej)
- 150 g cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE:
W garnuszku doprowadź do wrzenia cukier, śmietankę i olej. Mieszaj około 5 minut, zestaw z ognia i pozostaw do częściowego zgęstnienia. Orzeszki dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dobrze jest zatrzymać co kilka sekund sprzęt, aby uniknąć przegrzania. Dodaj kajmak, kakao i zimną śmietankę, aby masło uzyskało kremową konsystencję. Na koniec delikatnie wmieszaj łyżką sól.
PRZECHOWYWANIE:
Masło przechowuj w słoiczku, w lodówce około 7 dni.
Produkty powiązane z artykułem
Podobne artykuły