BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

BIO PLANET Orzechy laskowe (350g) - BIO (v)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5902175866496
    Producent: BIO PLANET
  • Ekologiczne orzechy laskowe to bardzo pożywny owoc leszczyny. Są podstawowym składnikiem mieszanki studenckiej. Zmielone grubo lub na mąkę wchodzą w skład ciast, past i innych deserów. Doskonale smakują jako dodatek do pieczenia chleba lub do porannej owsianki.

    Orzechy laskowe (350g) - BIO

     

     

    SKŁADNIKI: orzechy laskowe* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

    Wartość energetyczna - 2785 kJ / 674 kcal

    Tłuszcz - 62 g

     w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 4,5 g

    Węglowodany - 11 g,

    w tym cukry - 4,6 g

    Białko - 14 g

    Sól - 0 g

     

    KRAJ POCHODZENIA SKŁADNIKÓW: Turcja

    INFORMACJA ALERGENNA

    Produkt może zawierać alergeny: zboża zawierające gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, sezam, soję.

     

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA

    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Przepis

    Wegański makowiec z orzechami i lukrem
    Wegański makowiec z orzechami i lukrem

    Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.

    SKŁADNIKI:

    • 200 g suchego maku mielonego
    • 200 g wybranych orzechów (laskowe, włoskie, migdały )
    • 50 g mąki gryczanej białej
    • 50 g mąki ryżowej
    • 50 g skrobi (ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki z tapioki)
    • ½ łyżeczka sody
    • sok z ½ cytryny
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 3 łyżki wybranego oleju
    • wybrana substancja słodząca do smaku

    Lukier:

    • 6 łyżek cukru-pudru z ksylitolu
    • sok z cytryny

    PRZYGOTOWANIE:

    Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Lukier: Cukier puder wsypujemy do kubka, dodajemy stopniowo soku z cytryny i dokładnie mieszamy, aż powstanie lukier. Smarujemy ostygnięte ciasto. Uwagi: Do przepisu użyłam mielonego, sypkiego maku.

    * Przepis pochodzi z bloga: misamocy.pl