WEGETARIAŃSKI BIO

Papryka ekologiczna zielona ekologiczna (500g) - BIO (I)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 280478???????
  • Papryka ekologiczna należy do warzyw o najwyższych wartościach odżywczych, najbogatsze źródło witaminy C , zawiera prowitaminę A, witaminy z grupy B, kwas nikotynowy i foliowy, oraz żelazo, wapń i fosfor.

    Dystrybutor: Eko Wital

    Kraj pochodzenia: Polska

    CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

    BEZGLUTENOWY: TAK

    BEZLAKTOZOWY: TAK

    WEGETARIAŃSKI: TAK

    Przepis

    Szaszłyki z kurczaka i brzoskwini z sosem borówkowym
    Szaszłyki z kurczaka i brzoskwini z sosem borówkowym

    SKŁADNIKI:

    • 350 g piersi z kurczaka
    • 1 papryka
    • 1 cukinia
    • 2 duże brzoskwinie
    • 1 czerwona cebula
    • 50 ml oliwy
    • sól i pieprz do smaku
    • ½ łyżeczki płatków chili
    • 1 gałązka rozmarynu

     

    • SOS BORÓWKOWY:
    • 200 g borówek
    • 1 mała czerwona cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 cm imbiru
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka sosu sojowego
    • ½ łyżeczki octu
    • ½ łyżeczki płatków chili
    • 30 ml oleju
    • sól i pieprz do smaku

    PRZYGOTOWANIE:

    Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek. Paprykę, cukinię, brzoskwinię oraz kurczaka kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i płatkami chili. Dodajemy posiekany rozmaryn. Zostawiamy do zamarynowania na co najmniej 30 minut. Nabijamy składniki szaszłyków na patyczki. Grillujemy na rozgrzanym grillu przez 4 minuty z każdej strony. Czosnek, imbir oraz czerwoną cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dodajemy pozostałe składniki. Borówki rozgniatamy widelcem. Całość gotujemy około 5 minut, do uzyskania gęstej konsystencji. Szaszłyki podajemy z sosem i szczypiorkiem.