WEGETARIAŃSKI BIO

ORGANIC Pomidory suszone ekologiczne (150g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907814669001
    Producent: ORGANIC MARKET
  • Pomiodory bio to suszone powoli pomidory pochodzące z upraw ekologicznych. Jest to doskonała forma zaopatrzenia organizmu w zawarte w tym warzywie witaminy i składniki mineralne, nawet wtedy gdy świeże nie są dostępne. Można je dodawać - w całości lub pokrojone - podczas gotowania zup, bigosu, sosów lub zamarynować w aromatycznej oliwie. W tym celu należy namoczyć pomidory w gorącej wodzie z kroplą octu winnego. Osuszyć, zalać w słoiku oliwą z oliwek extra virgin z przyprawami (np. czosnek, liść laurowy, bazylia, oregano, tymianek). W ten sposób otrzymamy półprodukt do wielu zimowych potraw, w których pomidory krojone na małe plasterki będą soczystym wspomnieniem lata. Można je dodać do sałatek ze strączkowych (fasole, soczewice), makaronu, kanapek.

    Pomidory suszone ekologiczne

    Masa netto: 150g

    Producent: Organic Farma Zdrowia

    Składniki: pomidory suszone ekologiczne (93%), sól (7%).

    Wartość odżywcza w 100g produktu:

    • Wartość energetyczna: 311 kcal (1312 kJ)
    • Białko: 14,1g
    • Węglowodany: 51g
    • Tłuszcz: 3g
    • Sól: 7g

    Certyfikacja BIO: PL-EKO-07 rolnictwo spoza UE

    Przepis

    Ullenkowa pomidorowa z makaronem cukiniowym
    Ullenkowa pomidorowa z makaronem cukiniowym

    Składniki:

    • świeża papryka,
    • 6 średnich świeżych pomidorów,
    • 500ml bulionu warzywnego
    • cukinia,
    • 2 suszone pomidory,
    • 2 suszone morele bez pestek,
    • kilka gałązek natki pietruszki,
    • kawałek pora,
    • przyprawy: suszone oregano, suszony tymianek, pieprz ziołowy, świeże listki bazylii,
    • olej kokosowy (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania:

    Świeże pomidory przekrój na pół i piecz w piekarniku ok. 20 minut, razem z papryką. Por drobno posiekaj i podduś na łyżce wody lub kilku kroplach oleju kokosowego. Dodaj garść posiekanej natki pietruszki, upieczone pomidory i paprykę morele, suszone pomidory i przyprawy. Miksuj ok. 20 sekund na wysokich obrotach. Dolej bulion warzywny, gotuj ok. 5 minut. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do zupy. Gotuj ok. 10 minut. Podawaj z dużą ilością posiekanej natki pietruszki i świeżej bazylii. Możesz doprawić śmietanką migdałową lub kokosową do smaku.

     

    Przepis pochodzi z książki "Zielony sekret zdrowia. Uzdrawianie przez roślinne gotowanie.", autorki bloga Ullenka.