WEGETARIAŃSKI BIO

ORGANIC Pomidory suszone ekologiczne (150g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907814669001
  • Pomiodory bio to suszone powoli pomidory pochodzące z upraw ekologicznych. Jest to doskonała forma zaopatrzenia organizmu w zawarte w tym warzywie witaminy i składniki mineralne, nawet wtedy gdy świeże nie są dostępne. Można je dodawać - w całości lub pokrojone - podczas gotowania zup, bigosu, sosów lub zamarynować w aromatycznej oliwie. W tym celu należy namoczyć pomidory w gorącej wodzie z kroplą octu winnego. Osuszyć, zalać w słoiku oliwą z oliwek extra virgin z przyprawami (np. czosnek, liść laurowy, bazylia, oregano, tymianek). W ten sposób otrzymamy półprodukt do wielu zimowych potraw, w których pomidory krojone na małe plasterki będą soczystym wspomnieniem lata. Można je dodać do sałatek ze strączkowych (fasole, soczewice), makaronu, kanapek.

    Pomidory suszone ekologiczne

    Masa netto: 150g

    Producent: Organic Farma Zdrowia

    Składniki: pomidory suszone ekologiczne (93%), sól (7%).

    Wartość odżywcza w 100g produktu:

    • Wartość energetyczna: 311 kcal (1312 kJ)
    • Białko: 14,1g
    • Węglowodany: 51g
    • Tłuszcz: 3g
    • Sól: 7g

    Certyfikacja BIO: PL-EKO-07 rolnictwo spoza UE

    Przepis

    Bulgur z czarnymi oliwkami i pomidorkami
    Bulgur z czarnymi oliwkami i pomidorkami
    Zdrowa, pyszna, wyrazista i sycąca sałatka. Świetna zarówno na kolację jak i drugie śniadanie do pracy. Jeśli masz zabiegany tydzień i brakuje ci sił oraz ochoty na gotowanie, ta sałatka uratuje cię w każdej sytuacji. Prosta w przygotowaniu nie zabierze zbyt wiele czasu, za to odda wszystko, co ma w sobie najlepsze: zbawienne właściwości błonnika, nienasycone tłuszcze i białko oraz całą gamę witamin i minerałów takich jak witamina A, witaminy B1, B2, B3, B6, B9, witaminy E i K,  cynk, fosfor, magnez, potas , wapń, żelazo, selen. Sałatka świetnie sprawdzi się również w menu cukrzyków ze względu na niski indeks glikemiczny, a ponieważ zawiera 2 razy więcej błonnika niż ryż brązowy, to zapewni również długo utrzymujące się uczucie sytości tym, którzy dbają o figurę.

    SKŁADNIKI:

    (dla 4 osób)

    • 320 g kaszy bulgur
    • 700 ml bulionu warzywnego
    • 40 ml oliwek czarnych
    • 50 g pomidorków suszonych
    • 30 g orzeszków pinii
    • 50 g orzechów włoskich
    • 40 g orzechów laskowych (uprażonych)
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
    • sól morska

    Do bulionu:

    • 2 marchewki
    • 5–6 listków botwiny
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 1 cebula
    • 1 dojrzały pomidor
    • 1 łyżka soli
    • 1 ząbek czosnku natka pietruszki bazylia listek laurowy
    • 1/4 łyżeczki kurkumy

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Bulion: Składniki włożyć do garnka z 2 l wody, zagotować i gotować przez 25 minut pod przykryciem. Na koniec odcedzić bulion. Bulgur: W gorącej wodzie namoczyć suszone pomidory. W bulionie warzywnym gotować przez 15–20 minut kaszę bulgur: będzie gotowa, kiedy wchłonie cały płyn. Przemieszać widelcem i przełożyć do miski. Odstawić. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić rozkrojony na pół ząbek czosnku, orzeszki pinii, orzechy laskowe i orzechy włoskie grubo zmielone, pokrojone na plasterki oliwki i pokrojone w paski pomidory: dusić przez 2 minuty, następnie doprawić solą i gotować jeszcze przez 3 minuty, ciągle mieszając. Wsypać bulgur, dokładnie wymieszać i podawać na gorąco.  

    * Przepisy pochodzą z książek Rosselli Venezia i Gabili Gerardi „Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru” oraz „Free. Słodkości bez glutenu, mleka, jajek, cukru”.