MANFUSO Pomidory w kawałkach (400g) - BIO
Pomidory w kawałkach ekologiczne - BIO
Masa netto:400g, Masa bez zalewy: 240g
Producent: Manfuso
Dystrybutor: EKO-WITAL SP.ZO.O., Ul.Staniewicka 5, 03-310 Warszawa
Kraj pochodzenia składników: Włochy
Skład: Pomidory BIO 60%, sok pomidorowy BIO 40%
Wartość odżywcza produktu na 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 99,5
Białko (g): 1,0
Węglowodany (g): 3,9
W tym cukry (g): 3,9
Tłuszcz (g): 0,2
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,0
Błonnik pokarmowy (g): 1,1
Sól (g): 0,06
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przełożyć do innego pojemnika i trzymać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Przepis
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia wege bogata w białko. Ponad 85 rewolucyjnych przepisów na wegańskie dania pełne protein" Robin Robertson, Wydawnictwo Publicat, 2023.
Składniki na 4 porcje:
- 1 żółta cebula, pokrojona w kostkę
- 1 bakłażan, obrany i pokrojony w kostkę
- 2–3 cukinie, pokrojone w kostkę
- 1 duża czerwona papryka, wypestkowana i pokrojona w kostkę
- 1 duża żółta papryka, wypestkowana i pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, grubo posiekane
- 1 puszka (ok. 400 g) pomidorów krojonych w soku pomidorowym (najlepiej pieczonych)
- 1 i 1/2 szklanki (266 g) białej fasoli (np. cannellini), ugotowanej lub z puszki, odsączonej i przepłukanej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej + więcej (w razie potrzeby)
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ugotowany makaron, ryż lub kasza, do podania
- 2 łyżki (8 g) posiekanej natki pietruszki
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Wyłóż 2 duże blachy papierem do pieczenia lub spryskaj olejem w sprayu.
2. Wyłóż na nie pokrojone warzywa – cebulę, bakłażana, cukinię, paprykę i czosnek. Powinny tworzyć jedną warstwę. Spryskaj je olejem w sprayu, dopraw solą i pieprzem. Piecz ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika, dorzuć pomidory z puszki oraz fasolę, wymieszaj, posyp majerankiem i tymiankiem. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu. Ponownie wstaw blachę do piekarnika i dopiekaj jeszcze 10–15 minut, aż warzywa staną się miękkie i soczyste.
3. Skosztuj i ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj na ciepło z dowolnym makronem, ryżem lub wybraną kaszą, posypane natką pietruszki.
Wartość odżywcza w 1 porcji (bez makaronu, ryżu czy kaszy): 200 kcal,
11 g białka, 1 g tłuszczu, 40 g węglowodanów,
11 g cukru, 12 g błonnika