*KINDERDIJK Ser kozi młody (250g) - BIO (f)
Ser kozi młody ekologiczny
Ser dojrzewał od 4 do 6 tygodni
UWAGA: Produkt zmiennowagowy. Ostateczna cena zależna jest od rzeczywistej wagi produktu i kalkulowana jest na etapie wystawiania paragonu.
Masa netto: ok. 250g
Producent: BIOKAAS KINDERDIJK
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Holandia
Składniki: ekologiczne mleko kozie, podpuszczka mikrobiologiczna (niezwierzęca), bakterie kwasu mlekowego, sól
Alergeny: mleko
Certyfikat: NL-BIO-001
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data min. trwałości: nie krótsza niż 14 dni
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: NIE
Bez laktozy: NIE
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Składniki: / przepis dla 6 osób/
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (czasem dodaję w proporcji 1:1 wołowe i wieprzowe) -
- 1 jajko ekologiczne
- 2 puszki pomidorów lub 1 passata
- 2 i 1/2 łyżki otrębów orkiszowych
- paczka makaronu spaghetti bądź pappardelle
- 1 łyżka twardego, startego koziego sera
- 1 cebula ekologiczna
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła - ok. 1/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- garstka świeżego oregano, bazylii i tymianku (posiekane) (opcjonalnie mogą być suszone).
- szczypta ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do miski wkładamy mięso mielone, jajko, otręby, łyżkę startego sera, jeden posiekany ząbek czosnku oraz zioła, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, zwilżamy dłonie. Formujemy kulki wielkości orzecha, przekładamy na duży talerz. Na dużej patelni wkładamy łyżkę oliwy i masła, dodajemy ząbek czosnku, podsmażamy. Uwaga, nie może się przypalić. Cebulę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię, podsmażamy na rumiany kolor. W tym czasie przekładamy nasze pomidory z puszki do miski i rozdrabniamy je blenderem na gęstą papkę. Dodajemy na patelnię wraz ze śmietanką i wodą, wkładamy pulpeciki. Wszystko gotujemy ponad 20 minut. Pulpeciki nie mogą być w środku różowe. Jeżeli nasz sos będzie za szybko gęstniał, należy dodać więcej wody. Gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu. Na samym końcu nasz sos wraz z mięsem doprawiamy solą, pieprzem, papryką i jeśli jeszcze chcecie- ziołami. Na samym końcu możemy udekorować talerz listkiem bazylii i startym serem:)