BIO

*KINDERDIJK Ser kozi młody (250g) - BIO (f)

Dodaj recenzję
Kod: 282290???????
Sery Kinderdijk – to produkty w 100% naturalne. Produkowane są tradycyjną metodą bez żadnych dodatków. Skład sera jest bardzo prosty: Mleko pochodzące z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, podpuszczka (mikrobiologiczna, w przeciwieństwie do podpuszczki zwierzęcej), bakterie kwasu mlekowego i sól. Ponieważ podpuszczka jest pochodzenia roślinnego, a nie zwierzęcego – sery z firmy Kinderdijk są wegetariańskie. To prawdziwy ser produkowany tradycyjną metodą i dojrzewający w naturalnych warunkach.

Ser kozi młody ekologiczny

Ser dojrzewał od 4 do 6 tygodni

UWAGA: Produkt zmiennowagowy. Ostateczna cena zależna jest od rzeczywistej wagi produktu i kalkulowana jest na etapie wystawiania paragonu.

Masa netto: ok. 250g

Producent:  BIOKAAS KINDERDIJK

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Holandia

Składniki: ekologiczne mleko kozie, podpuszczka mikrobiologiczna (niezwierzęca), bakterie kwasu mlekowego, sól

Alergeny: mleko

Certyfikat: NL-BIO-001 

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Data min. trwałości: nie krótsza niż 14 dni

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK

Produkt wegański: NIE

Bez laktozy: NIE

Bez cukru: TAK

Bez sztucznych barwników: TAK 

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Przepis na Pappardelle z pulpecikami.
Przepis na Pappardelle z pulpecikami.

Składniki: / przepis dla 6 osób/  

  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (czasem dodaję w proporcji 1:1 wołowe i wieprzowe) -
  • 1 jajko ekologiczne
  • 2 puszki pomidorów lub 1 passata
  • 2 i 1/2 łyżki otrębów orkiszowych
  • paczka makaronu spaghetti bądź pappardelle
  • 1 łyżka twardego, startego koziego sera 
  • 1 cebula ekologiczna
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła - ok. 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • garstka świeżego oregano, bazylii i tymianku (posiekane) (opcjonalnie mogą być suszone).
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do miski wkładamy mięso mielone, jajko, otręby, łyżkę startego sera, jeden posiekany ząbek czosnku oraz zioła, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, zwilżamy dłonie. Formujemy kulki wielkości orzecha, przekładamy na duży talerz. Na dużej patelni wkładamy łyżkę oliwy i masła, dodajemy ząbek czosnku, podsmażamy. Uwaga, nie może się przypalić. Cebulę kroimy w  kosteczkę, wrzucamy na patelnię, podsmażamy na rumiany kolor.  W tym czasie przekładamy nasze pomidory z puszki do miski i rozdrabniamy je blenderem na gęstą papkę. Dodajemy na patelnię wraz ze śmietanką i wodą, wkładamy pulpeciki.  Wszystko gotujemy ponad 20 minut. Pulpeciki nie mogą być w środku różowe. Jeżeli nasz sos będzie za szybko gęstniał, należy dodać więcej wody.  Gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu. Na samym końcu nasz sos wraz z mięsem doprawiamy solą, pieprzem, papryką i jeśli jeszcze chcecie-  ziołami. Na samym końcu możemy udekorować talerz listkiem bazylii i startym serem:)