WEGETARIAŃSKI BIO

*KINDERDIJK Ser kozi młody (250g) - BIO (f)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 282290???????
  • Sery Kinderdijk – to produkty w 100% naturalne. Produkowane są tradycyjną metodą bez żadnych dodatków. Skład sera jest bardzo prosty: Mleko pochodzące z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, podpuszczka (mikrobiologiczna, w przeciwieństwie do podpuszczki zwierzęcej), bakterie kwasu mlekowego i sól. Ponieważ podpuszczka jest pochodzenia roślinnego, a nie zwierzęcego – sery z firmy Kinderdijk są wegetariańskie. To prawdziwy ser produkowany tradycyjną metodą i dojrzewający w naturalnych warunkach.

    Ser kozi młody ekologiczny

    Ser dojrzewał od 4 do 6 tygodni

    UWAGA: Produkt zmiennowagowy. Ostateczna cena zależna jest od rzeczywistej wagi produktu i kalkulowana jest na etapie wystawiania paragonu.

    Masa netto: ok. 250g

    Producent:  BIOKAAS KINDERDIJK

    Dystrybutor: Eko Wital

    Kraj pochodzenia: Holandia

    Składniki: ekologiczne mleko kozie, podpuszczka mikrobiologiczna (niezwierzęca), bakterie kwasu mlekowego, sól

    Alergeny: mleko

    Certyfikat: NL-BIO-001 

    Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Data min. trwałości: nie krótsza niż 14 dni

    Produkt naturalny: TAK 

    Produkt wegetariański: TAK

    Produkt wegański: NIE

    Bez laktozy: NIE

    Bez cukru: TAK

    Bez sztucznych barwników: TAK 

    Bez jaj: TAK

    Bez orzechów: TAK

     

    Przepis

    Przepis na Pappardelle z pulpecikami.
    Przepis na Pappardelle z pulpecikami.

    Składniki: / przepis dla 6 osób/  

    • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (czasem dodaję w proporcji 1:1 wołowe i wieprzowe) -
    • 1 jajko ekologiczne
    • 2 puszki pomidorów lub 1 passata
    • 2 i 1/2 łyżki otrębów orkiszowych
    • paczka makaronu spaghetti bądź pappardelle
    • 1 łyżka twardego, startego koziego sera 
    • 1 cebula ekologiczna
    • 2 ząbki czosnku (posiekane)
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 łyżka masła - ok. 1/3 szklanki wody
    • 1/2 szklanki śmietany 18%
    • garstka świeżego oregano, bazylii i tymianku (posiekane) (opcjonalnie mogą być suszone).
    • szczypta ostrej papryki w proszku
    • sól i pieprz do smaku

    Przygotowanie:

    Do miski wkładamy mięso mielone, jajko, otręby, łyżkę startego sera, jeden posiekany ząbek czosnku oraz zioła, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, zwilżamy dłonie. Formujemy kulki wielkości orzecha, przekładamy na duży talerz. Na dużej patelni wkładamy łyżkę oliwy i masła, dodajemy ząbek czosnku, podsmażamy. Uwaga, nie może się przypalić. Cebulę kroimy w  kosteczkę, wrzucamy na patelnię, podsmażamy na rumiany kolor.  W tym czasie przekładamy nasze pomidory z puszki do miski i rozdrabniamy je blenderem na gęstą papkę. Dodajemy na patelnię wraz ze śmietanką i wodą, wkładamy pulpeciki.  Wszystko gotujemy ponad 20 minut. Pulpeciki nie mogą być w środku różowe. Jeżeli nasz sos będzie za szybko gęstniał, należy dodać więcej wody.  Gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu. Na samym końcu nasz sos wraz z mięsem doprawiamy solą, pieprzem, papryką i jeśli jeszcze chcecie-  ziołami. Na samym końcu możemy udekorować talerz listkiem bazylii i startym serem:)