




PROVAMEL Sojowa alternatywa śmietanki (250 ml) - BIO
Zagęszczony produkt sojowy BIO
Ekologiczne ziarna soi bez GMO, z których wytwarza się alternatywę śmietanki Provamel, pochodzą z Europy - głównie z Francji, Włoch i Austrii, gdzie dokładnie wiadomo gdzie, jak i przez kogo zostały uprawiane. Można mieć 100% pewność, że soja od Provamel nie pochodzi z terenów wylesionych. Uprawa soi jest jedną z najbardziej zrównoważonych upraw na świecie, a produkcja soi ma niewielki wpływ na środowisko pod względem emisji dwutlenku węgla, użytkowania gruntów, wody i nawozów. Soja to roślina uprawiana w płodozmianie, co jest korzystne dla jakości gleby i bioróżnorodności. Wybierane są tylko te odmiany, które zawierają wysokiej jakości białka. Wszystkie nasiona soi od Provamel posiadają 100% certyfikat Pro Terra, stosowany wyłącznie do soi ekologicznie zrównoważonej, odpowiedzialnej społecznie i nie pochodzącej z GMO. Jest to standard, który jest bardzo ściśle kontrolowany.
Objętość netto: 250ml
Producent: PROVAMEL
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj producenta: Belgia
Kraj pochodzenia składników: Europa - głównie Francja, Włochy i Austria
Składniki: woda, olej słonecznikowy* 15%, łuskane ziarna SOI* 7,9%, ryż*, emulgator: lecytyna sojowa*, stabilzator: guma guar*, sól morska
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 759/ 184
Węglowodany (g): 4,3
- w tym cukry (g): 2,0
Tłuszcz (g): 17,0
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 2,0
- w tym kwasy tłuszczowe nienasycone (g): 4,0
- w tym kwasy tłuszczowe wielonasycone (g): 11,0
Błonnik (g): 0,7
Białko (g): 3,0
Sól (g): 0,14
Laktoza (g): 0
Alergeny: soja
Certyfikat: BE-BIO-01, rolnictwo UE i spoza UE
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce przez max.5 dni w temp. +7°C. Wstrząsnąć przed użyciem.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Przepis z produktem: PROVAMEL Sojowa alternatywa śmietanki (250 ml) - BIO
SKŁADNIKI:
Do ciasta z dynią:
- 220 g dyni Hokkaido ugotowanej na parze
- 125 g cukru trzcinowego
- 80 ml napoju migdałowego
- 125 g jogurtu sojowego naturalnego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 180 g mąki pszennej (na pizzę)
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 16 g proszku do pieczenia masło roślinne do wysmarowania formy
Do ciasta czekoladowego z cukinią:
- 220 g młodych i miękkich cukinii
- 125 g cukru trzcinowego
- 100 ml napoju migdałowego
- 125 g naturalnego jogurtu sojowego
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 180 g mąki pszennej (na pizzę)
- 50 g kakao
- 50 g migdałów
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 16 g proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Do ciasta z dynią przesiać mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. W blenderze zmiksować dynię, cukier i olej do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do miski i wsypać połączone uprzednio składniki sypkie, dodając je naprzemiennie z napojem migdałowym. Na koniec dodać jogurt. Do ciasta czekoladowego przesiać mąkę, kakao, skrobię i proszek do pieczenia. W blenderze zmiksować oczyszczone i pokrojone cukinie, cukier, olej i migdały, aby uzyskać jednolitą masę. Przełożyć do miski i wsypać składniki sypkie, dodając je naprzemiennie z napojem migdałowym. Na koniec dodać jogurt. Oba ciasta powinny mieć jednakową gęstość: jeśli potrzeba któreś rozrzedzić, można dodać napój roślinny. Formę o średnicy 24 cm posmarować masłem i posypać mąką. Następnie wlewać ciasto: zaczynać od jednej strony, wylewając część ciasta z dynią na spód, na środku wylać tyle samo ciasta z kakao i tak naprzemiennie wylewać do skończenia składników (jeśli będzie się postępować właściwie, trzeba będzie obracać formę, aby dobrze rozłożyć dwubarwne masy). Piec przez 45 minut (należy sprawdzać patyczkiem) w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyjęciu wystudzić i dopiero wtedy podawać.