BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

*ORGANIC Tofu naturalne ekologiczne (180g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249976535

Tofu naturalne BIO

Tofu naturalne to najbardziej uniwersalne tofu. Możesz je wykorzystać w swojej kuchni w różnorodny sposób przygotowując zarówno wytrawne dania jak i słodkie desery. Tofu produkowane jest od 30 lat według tradycyjnej metody o 2000-letniej historii z wykorzystaniem nowoczesnych technologii, a także bogatej w wapń wody z własnej studni. Tak przygotowane Tofu ma szczególnie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera ważne składniki odżywcze takie jak białko i wapń. To także bogate źródło błonnika, witamin i kwasów omega-3. To produkt 100% roślinny, odpowiedni dla wegan i wegetarian. Tofu powstaje z soi z dorzecza Dunaju, bez GMO, nie zawiera konserwantów czy sztucznych barwników. To produkt bez laktozy i bez glutenu.

Naturalne tofu po wyjęciu z opakowania należy włożyć na chwilę do wrzątku, a po ostudzeniu przyprawić w ulubiony sposób np. czosnkiem, ziołami prowansalskimi czy pesto i zostawić w takiej zalewie na parę godzin. Później możemy zjeść tofu do kanapek lub użyć do potrawy na ciepło. Tofu świetnie smakuje również usmażone, w panierce stanowiąc smaczną alternatywę dla mięsa.

 

Masa netto: 180g 

Producent: ORGANIC FARMA ZDROWIA

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Polska

Składniki: 57 % nasiona soi , woda, sól, wapń. 

Alergeny: soja

Certyfikat: PL-EKO-01, rolnictwo spoza UE

Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze 8 stopni Celsjusza, po otwarciu spożyć w ciągu 2 - 3 dni. 

 

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK 

Produkt wegański: TAK  

Bez glutenu w składnikach: TAK 

Bez cukru: TAK 

Bez barwników: TAK 

Bez konserwantów: TAK 

Bez jaj: TAK 

Bez orzechów: TAK 

Bez drożdży: TAK 

Przepis

Tofu w sosie orzechowym
Tofu w sosie orzechowym

Przepis pochodzi z książki "Totalnie tofu" Konrada Budzyka.

Na 1 porcję: Kalorie: 533 kcal Białko: 27,4 g Tłuszcz: 30,8 g Węglowodany: 35,6 g Błonnik: 7,25 g

Składniki na 4 porcje:

• 2 kostki naturalnego tofu

• 300 g mrożonego zielonego groszku

• 1 marchewka

• 5 ząbków czosnku

• 2–3 cm świeżego imbiru

• 5 łyżek skrobi ziemniaczanej

• 3 łyżki oleju

• 1 łyżka sosu sojowego

Sos orzechowy:

• 350 ml wody

• 4 łyżki masła orzechowego

• 4 łyżki sosu sojowego

• 3 łyżki sosu sriracha

• 2 łyżki octu ryżowego

• 1 łyżka oleju

• 2 łyżki cukru trzcinowego

Dodatkowo:

• garść niesolonych prażonych orzeszków ziemnych

• 1 pęczek zielonej cebulki

• ryż jaśminowy

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

2. Tofu odsącz z zalewy i pokrój w kostki o boku długości 2–3 centymetrów.

3. Do miseczki wlej olej i sos sojowy, dodaj pokrojone tofu i wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj skrobię ziemniaczaną i mieszaj, aby dokładnie oblepiła kosteczki.

4. Tofu rozłóż na blasze. Piecz 20–25 minut.

5. Gdy tofu się piecze, przygotuj sos: wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i blenduj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

6. Czosnek oraz imbir obierz i posiekaj. Marchewkę obierz, umyj i pokrój obieraczką we wstążki. Zieloną cebulkę umyj i posiekaj.

7. W woku lub dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj czosnek oraz imbir i smaż przez minutę.

8. Dodaj marchewkę i groszek i smaż jeszcze przez minutę.

9. Do podsmażonych warzyw wlej sos, dodaj upieczone tofu i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.

10. Do miseczek wyłóż ugotowany ryż i tofu w sosie. Posyp orzeszkami ziemnymi i zieloną cebulką.