BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

*Tofu wędzone BIO (160g) - ORGANIC MARKET (f)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5908249976542
    Producent: ORGANIC MARKET
  • Aromatyczne Tofu wędzone swój wyjątkowy, wyrazisty smak zawdzięcza tradycyjnej metodzie wędzenia dymem z drewna bukowego. Doskonale smakuje szczególnie w połączeniu z warzywami. Tofu produkowane jest od 30 lat według tradycyjnej metody o 2000-letniej historii z wykorzystaniem nowoczesnych technologii, a także bogatej w wapń wody z własnej studni. Tak przygotowane Tofu ma szczególnie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera ważne składniki odżywcze takie jak białko i wapń. To także bogate źródło błonnika, witamin i kwasów omega-3. To produkt 100% roślinny, odpowiedni dla wegan i wegetarian. Tofu powstaje z soi z dorzecza Dunaju, bez GMO, nie zawiera konserwantów czy sztucznych barwników. To produkt bez laktozy i bez glutenu. Naturalne tofu po wyjęciu z opakowania należy włożyć na chwilę do wrzątku, a po ostudzeniu przyprawić w ulubiony sposób np. czosnkiem, ziołami prowansalskimi czy pesto i zostawić w takiej zalewie na parę godzin. Później możemy zjeść tofu do kanapek lub użyć do potrawy na ciepło. Tofu świetnie smakuje również usmażone, w panierce stanowiąc smaczną alternatywę dla mięsa.

    Tofu wędzone BIO

    Masa netto: 160g 

    Producent: ORGANIC FARMA ZDROWIA

    Dystrybutor: Eko Wital

    Kraj pochodzenia: Polska

    Składniki: 57 % nasiona soi , woda, sól, wapń.  

    Alergeny: soja

    Certyfikat: PL-EKO-01, rolnictwo spoza UE

    Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze 8 stopni Celsjusza, po otwarciu spożyć w ciągu 2 - 3 dni. 

    Produkt naturalny: TAK 

    Produkt wegetariański: TAK 

    Produkt wegański: TAK  

    Bez glutenu w składnikach: TAK 

    Bez cukru: TAK 

    Bez barwników: TAK 

    Bez konserwantów: TAK 

    Bez jaj: TAK 

    Bez orzechów: TAK 

    Bez drożdży: TAK

    Przepis

    Wegańska biała "kiełbaska"
    Wegańska biała "kiełbaska"
    W przygotowywaniu tej potrawy nie chodziło tylko o to, by stworzyć coś o podobnym wyglądzie i smaku. Coś, co na pierwszy rzut oka wygląda jak biała „kiełbasa”. Ważne było również, by nie rozpadła się w żurku i można było ją odsmażyć. „Kiełbasę” gotujemy na parze. Jeśli nie macie naczynia do parowania, zróbcie to metodą babć. Na garnek nakładamy cieniutką ściereczkę. Zawiązujemy sznurkiem, żeby nie wpadła do wody. Ściereczka powinna mieć dołek. Nakrywamy pokrywką. Można przygotować dzień wcześniej. W gorącej wodzie (zupie, żurku) odzyskują swoją świeżość. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku. Jeśli chcecie skonsumować białe wegańskie kiełbaski, polecam wcześniej zalać je na kilka minut wrzątkiem. Dzięki temu staną się ciepłe i świeże. Można je również grillować na patelni lub podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

    SKŁADNIKI:

    (ok. 8 kiełbasek)

    • 150 g białej fasoli namoczonej min 8 godzin lub 400 g ze słoika/puszki
    • 100 g naturalnego tofu
    • 1–2 ząbki czosnku
    • 80 g skrobi ziemniaczanej
    • 20 g mąki ryżowej
    • 10 łyżek oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka gałki muszkatołowej
    • 1 łyżka pieprzu mielonego (czarny lub ziołowy)
    • sól około 20 ml wody

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Fasolę gotujemy do miękkości. Dokładnie odlewamy i od razu (jeszcze ciepłą) blendujemy z olejem, obranym i pokrojonym drobno czosnkiem oraz przyprawami. Tofu odsączamy na durszlaku i rozdrabniamy na grudki. Do masy fasolowej dodajemy tofu, mąki i wodę. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką i odstawiamy na 10 minut. Przygotowujemy 8 papierków (papier do pieczenia lub folia do pieczenia) wielkości około 15×25 cm. Przygotowujemy naczynie do gotowania na parze. Wlewamy około litr wody, zagotowujemy i zmniejszamy moc grzania. Masę dzielimy na 8 części i z każdej formujemy kiełbaskę. Zawijamy w papierek i zakręcamy z obu stron jak cukierek. Delikatnie, żeby nie zdeformować zawartości. Kiełbaski gotujemy na parze 20 minut (pod przykryciem). Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nie wyjmujemy z papierków. Wegańska biała kiełbaska będzie doskonałym uzupełnieniem żurku na zakwasie. Na zdrowie! : ) Przepis Ewy Ługowskiej z bloga https://misamocy.pl/