



*ORGANIC Tofu wędzone BIO (160g) - BIO (f)
Aromatyczne Tofu wędzone swój wyjątkowy, wyrazisty smak zawdzięcza tradycyjnej metodzie wędzenia dymem z drewna bukowego. Doskonale smakuje szczególnie w połączeniu z warzywami. Tofu produkowane jest od 30 lat według tradycyjnej metody o 2000-letniej historii z wykorzystaniem nowoczesnych technologii, a także bogatej w wapń wody z własnej studni. Tak przygotowane Tofu ma szczególnie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera ważne składniki odżywcze takie jak białko i wapń. To także bogate źródło błonnika, witamin i kwasów omega-3. To produkt 100% roślinny, odpowiedni dla wegan i wegetarian. Tofu powstaje z soi z dorzecza Dunaju, bez GMO, nie zawiera konserwantów czy sztucznych barwników. To produkt bez laktozy i bez glutenu. Naturalne tofu po wyjęciu z opakowania należy włożyć na chwilę do wrzątku, a po ostudzeniu przyprawić w ulubiony sposób np. czosnkiem, ziołami prowansalskimi czy pesto i zostawić w takiej zalewie na parę godzin. Później możemy zjeść tofu do kanapek lub użyć do potrawy na ciepło. Tofu świetnie smakuje również usmażone, w panierce stanowiąc smaczną alternatywę dla mięsa.
Tofu wędzone BIO
Masa netto: 160g
Producent: ORGANIC FARMA ZDROWIA
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Polska
Składniki: 57 % nasiona soi , woda, sól, wapń.
Alergeny: soja
Certyfikat: PL-EKO-01, rolnictwo spoza UE
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze 8 stopni Celsjusza, po otwarciu spożyć w ciągu 2 - 3 dni.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Przepis
SKŁADNIKI:
(ok. 8 kiełbasek)
- 150 g białej fasoli namoczonej min 8 godzin lub 400 g ze słoika/puszki
- 100 g naturalnego tofu
- 1–2 ząbki czosnku
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g mąki ryżowej
- 10 łyżek oleju słonecznikowego
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka pieprzu mielonego (czarny lub ziołowy)
- sól około 20 ml wody
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę gotujemy do miękkości. Dokładnie odlewamy i od razu (jeszcze ciepłą) blendujemy z olejem, obranym i pokrojonym drobno czosnkiem oraz przyprawami. Tofu odsączamy na durszlaku i rozdrabniamy na grudki. Do masy fasolowej dodajemy tofu, mąki i wodę. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką i odstawiamy na 10 minut. Przygotowujemy 8 papierków (papier do pieczenia lub folia do pieczenia) wielkości około 15×25 cm. Przygotowujemy naczynie do gotowania na parze. Wlewamy około litr wody, zagotowujemy i zmniejszamy moc grzania. Masę dzielimy na 8 części i z każdej formujemy kiełbaskę. Zawijamy w papierek i zakręcamy z obu stron jak cukierek. Delikatnie, żeby nie zdeformować zawartości. Kiełbaski gotujemy na parze 20 minut (pod przykryciem). Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nie wyjmujemy z papierków. Wegańska biała kiełbaska będzie doskonałym uzupełnieniem żurku na zakwasie. Na zdrowie! : ) Przepis Ewy Ługowskiej z bloga https://misamocy.pl/