BIO

DARY NATURY Tymianek ekologiczny (20g) - BIO

Kod: 5902768527995
Producent: DARY NATURY

Tymianek ekologiczny

Waga: 20g

Producent: Dary Natury

Zastosowanie: do sałatek, zup, potraw z mięs, z jaj, z warzyw; dodawany do potraw ciężkostrawnych.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Indyk pieczony w miodzie
Indyk pieczony w miodzie

"Od kiedy pamiętam, w moim rodzinnym domu nigdy na święta nie kupowało się gotowych wędlin. Za to piekło się kilka rodzajów mięsiw. Od karkówki w zalewie, po schaby i wszelkiego rodzaju drób. Ta pierś z indyka cudownie nadaje się do serwowania zarówno na ciepło, jak i na zimno, kiedy staje się jedną z wędlin. Cienko pokrojona, cudownie urozmaici bożonarodzeniowe śniadania i kolacje."

Przepis pochodzi z książki "Święta, święta i po świętach. Celebracja przez cały rok" Pawła Płaczka. 

 

Składniki na 6- 8 porcji:

  • ok. 1 kg piersi z indyka
  • 50 ml białego wytrawnego wina

Marynata:

  • łyżeczka soli
  • spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • po łyżeczce: rozmarynu, tymianku, oregano, słodkiej i wędzonej papryki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • łyżka sosu sojowego

Marynata: wszystkie składniki marynaty łączymy w misce. Wkładamy do niej mięso i dokładnie ją wmasowujemy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 12 – 14 godzin. Im dłużej mięso poleży w marynacie, tym po upieczeniu będzie bardziej soczyste.

Wyjmujemy mięso z marynaty i zawijamy sznurkiem, nadając mu owalny albo okrągły kształt.

Układamy w naczyniu żaroodpornym albo garnku żeliwnym, zalewamy marynatą z nocnego leżakowania, dolewamy białe wytrawne wino i wstawiamy na ok. 70 – 80 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

W trakcie całego pieczenia co 10 – 15 minut mięso polewamy sosem z pieczenia. Dzięki temu będzie przyrumienione z góry i soczyste w środku.

Po upieczeniu wyjmujemy mięso z piekarnika i pozwalamy mu odpocząć przez 5 – 10 minut i dopiero wtedy pozbywamy się sznurka.