WEGETARIAŃSKI BIO

DARY NATURY Tymianek ekologiczny (20g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5902768527995
    Producent: DARY NATURY
  • Tymianek ekologiczny

    Waga: 20g

    Producent: Dary Natury

    Zastosowanie: do sałatek, zup, potraw z mięs, z jaj, z warzyw; dodawany do potraw ciężkostrawnych.

    Przepis

    Socca/ farinata z cukinią i pomidorami
    Socca/ farinata z cukinią i pomidorami

    SKŁADNIKI (2-3 porcje)

    1 szklanka mąki z ciecierzycy

    ¾ szklanki wody

    2 łyżki oliwy extra vergine

    10-15 pomidorków koktajlowych

    ½ szklanki cukinii startej na dużych oczkach

    1 łyżeczka suszonego oregano

    ½ łyżeczki suszonego tymianku

    1 łyżeczka suszonego czosnku

    ½ łyżeczki suszonej cebuli

    1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych sól dodatki: garść rukoli guacamole albo pasta z jarmużu i awokado

     

    Lista produktów

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Mąkę z ciecierzycy przesiać i wymieszać z wodą i oliwą, odstawić na przynajmniej godzinę lub jeśli jest możliwość – na całą noc, aby ciasto zgęstniało i dojrzało. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Do piekarnika włożyć okrągłą formę o średnicy 20-21 centymetrów i nagrzać piekarnik do 230˚C. Odstane ciasto wymieszać ze wszystkimi przyprawami i cukinią. Z piekarnika wyjąć formę, delikatnie natłuścić i wlać do niej ciasto. Na całej jego powierzchni ułożyć pokrojone w ćwiartki pomidorki i lekko je docisnąć. Formę włożyć do piekarnika, piec około 20-25 minut, aż socca się zetnie i przyrumieni. Wyjąć ją z piekarnika, odstawić na kilka minut, a następnie pokroić w trójkąty i podawać od razu ze świeżą rukolą i guacamole.

    Wskazówki: Soccę można przygotować z samymi przyprawami, bez cukinii i pomidorków. Może ona stanowić również alternatywę dla tradycyjnego pieczywa.